DEFPOS H alfa verilerinin parlaklık ayarlaması
DEFPOS H alpha data intensity calibration
  1. Tez No: 151499
  2. Yazar: NAZIM AKSAKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fabry-Perot Tayfölçerleri, Yıldızlararası Ortam, HII Bölgeleri, Atmosferik Hidrojen Balmer a ışınımı, Fabry-Perot Spectrometer, Interstellar Medium, HII Regions, Geocoronal Hydrogen Balmer-a Emission II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DEFPOS Ha VERİLERİNİN PARLAKLIK AYARLAMASI Nazım AKSAKER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.îlhami YEĞİNGÎL Yıl:2004, Sayfa :72 Jüri rProf.Dr.İlhami YEĞİNGÎL Doç.Dr. Vedat PEŞTEMALCI Yrd.Doç.Dr. Veysel POLAT DEFPOS:4.76° görüş açısı ile 1200 saniyelik poz süresinde 4.76°x9° 'lik bir alandan gelen Ha ışınımı gözlemleri yapmaktadır. Başucu doğrultusunda ilk Ha tayfı 30 Ekim 2002 gecesi alınmış ve 2 yıl içerisinde 33 gece gözlem yapılmış ve alman verilerden çoğu analiz edilmiştir. DEFPOS yalnız başucu doğrultusunda gözlem yaptığından ADU birimindeki parlaklığını R olarak hesaplamak için 1° açısal ve 12 km/s hız çözünürlüklü WHAM verileri kullanılmıştır.DEFPOS Samanyolu gökadasındaki HII bölgelerinden başka atmosferik Ha'yı ve TUG'un gökyüzü şiddet değişimini daha hassas araştırabileceğiz. Bu çalışmada tayfölçerin parlaklık ayarinın nasıl yapıldığı anlatılmakta ve sonuçlar verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS DEFPOS Ha DATA INTENSITY CALIBRATION Nazım AKSAKER DEPARMANT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.İlhami YE?İNGİL Year:2004, Pages:72 Jury: Prof.Dr.İlhami YE?İNGİL Assoc.Prof.Dr. Vedat PEŞTEMALCI Asist.Prof..Dr. Veysel POLAT DEFPOS has observed Ha emission from 4,76°x9° of square area with a 4,76° field of view and 1200 s integration time. In zenith direction, the first Ha emission has been obtained on 30 October 2002 and from than on, it has been made observation in 33 nights and analized many of these data. Since DEFPOS observes zenith direction, In order to calculate intensity caliration in Rayleigh we have used WHAM data having 1° angular resolation and a 12 km/s velocity resolution for same region. By comparing both results, the intensity of DEFPOS has been determined. In near future, beside HII region in the Milkyway, we would be able to investigate geocoronal Ha and sky intensity variation of TUG more accuracy. In this stud}-, it is explained how to do intensity calibration of the spectrometer and its first results.