Bazı toksik şekerlerin Pimpla turionellae L. ergin dişilerinin yaşam süresi ve yumurta verimine etkileri
The effects of some toxic sugars on longevity and fecundity of the adult females P. Turionellae L.
  1. Tez No: 151501
  2. Yazar: SİNEM MERCİMEK AKFIRAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, toxic sugars, survival, egg production and hatchability II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI TOKSİK ŞEKERLERİN PUnpla turionellae L. ERGİN DİŞİLERİNİNYAŞAM SÜRESİ VE YUMURTA VERİMİNE ETKİLERİSenem MERCİMEK (AKFIRAT) ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç. Dr. Pınar ÖZALP Yıl i 2004, Sayfa : 44 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Pınar ÖZALP Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Prof. Dr. İskender EMRE Bu çalışmada, böceklerde toksik özellik gösteren şekerlerden riboz, ramnoz, arabinoz ve ksilozu %7 oranında içeren, %0, %7 ve %14 oranında sükroz ile takviye edilmiş on iki farklı besinin Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) ergin dişilerinin yaşam süreleri ile yumurta üretimi ve açılımına etkileri araştırılmıştır. Denenen besinler içerisinde %7 toksik şeker içeren ve sükrozla takviye edilmemiş besinler, böceğin yaşam süresini kontrole göre oldukça önemli ölçüde kısaltmıştır. Bu şekerler içinde en olumsuz etkiyi ise arabinoz yapmıştır. %7 riboz + %14 sükroz içeren besin yaşam süresini etkilememiş, diğer tüm besinlerle beslenen böceklerin yaşam sürelerinde kontrole göre düşüş gözlenmiştir. %7 toksik şeker + %0 sükroz içeren besinlerle beslenen böcekler yumurta alınmaya başlanan 10. günden önce öldüklerinden yumurta bırakmamıştır. Diğer besinler ise şeker oranı %14 olanlarda %21 olanlara oranla daha fazla olmak üzere yumurta sayısında düşüşe neden olmuş ve en kötü sonuç %7 arabinoz + %7 sükroz içeren besinde elde edilmiştir. Yumurta açılımları açısından değerlendirildiğinde, %7 arabinoz + %7 sükroz ve %7 ramnoz +%7 sükroz içeren besinlerle beslenen böceklerin yumurta açılımlarında düşüş olduğu görülmüş diğer besinler ise yumurta açılımını etkilememiştir. Anahtar KdimelertPimpla turionellae, toksik şekerler, yaşam süresi, yumurta sayısı,yumurta açılımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF SOME TOXIC SUGARS ON LONGEVITY AND FECUNDITY OF THE ADULT FEMALES P turionellae L. Senem MERCİMEK(AKFTRAT) DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Pınar ÖZALP Years 2004, Pages:44 Jury: Asist. Prof. Dr.Pmar ÖZALP Prof. Dr. M. Rıfat ULUSOY Prof. Dr. İskender EMRE In this study, the effects of 12 different nutrients, strengthened by 0%, 7% and 14% sucrose and involving 7% toxic sugars like ribose, ramnose, arabinose and ksilose on the life length of adult female P. turionellae L. and their egg production and hatching period were examined. Nutrients involving 7% toxic sugar + 0% sucrose have significantly decreased the life length. Among these arabinose had the most negative effect. Nutritient involving 7% ribose + 14% sucrose did not have any effect on the life length while the life lenght of the insects fed on all the other nutrients was decreased. Insects feedengon nutrients involving 7% toxic sugar + 0%sucrose diet before the 10 day of egg collecting therefore they could not lay any eggs. Other nutrients led to a decrease in the number of eggs (more decrease was observed for nutrients involving 14% sugarthan for nutrients involving 21% of sugar). The most negative result was obtained from nutrients containing 7% arabinose + 7%sucrose. The evaluations of the hatching period showed that the eggs of the insects fedon nutrients involving 7% arabinose + 7%sucrose and 7% ramnose + 7% sucrose had a decreased hatching rate. Other nutrients did not have any effect on hatching.