Gaziantep ili Yavuzeli ilçesinin sosyo - ekonomik yapısı ve tarımsal yayım açısından kalkınma olanakları üzerine bir araştırma
Socio - economic structure of Yavuzeli county in Gaziantep and development opportunities through agricultural extension
  1. Tez No: 151502
  2. Yazar: HASAN ATİLLA ERGEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK BOSTAN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomik Yapı, Tarımsal Yayım, Tarımsal Kalkınma, Socio-economic Structure, Agricultural Extension, Agricultural Development II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ GAZİANTEP ILI YAVUZELİ İLÇESİNİN SOSYO-EKONOMIK YAPISI VE TARIMSAL YAYIM AÇISINDAN KALKINMA OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hasan Atilla ERGEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr..Dilek BOSTAN BUDAK Yıl: 2004, Sayfa: 57 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Dilek BOSTAN BUDAK : Doç.Dr.Aykut GÜL : Yrd.Doç.Dr.A.Musa BOZDOĞAN Bu çalışmanın amacı Gaziantep ili Yavuzeli ilçesinin sosyo-ekonomik durumunu ortaya koymak ve ilçenin kalkınma olanaklarını tarımsal yayım açısından araştırmaktır. Çalışmanın ana materyali beş köyden tesadüfi olarak seçilen 78 üreticiden yüz yüze yapılan anketten elde edilen veriler oluşturmaktadır. Yavuzeli erkeklerinin okuma yazma oranı % 55,6 ile Türkiye ortalamasının (% 54,3) üzerinde iken kadınların okuma yazma oram % 44,4 ile Türkiye ortalamasının (% 45,7) altındadır. Yavuzeli ilçesinin esas geçim kaynağı antepfıstığı üretimidir. Üreticilerin büyük bir çoğunluğu sulama olanaklarının kısıtlı olmasından dolayı kuru tarım yapmaktadır. Tarımsal yayım hizmetleri araştırma alanında yeterli teknik elemana ve araca sahip olmamalarından dolayı oldukça etkisizdir. Tarımsal yayım servisi kırsal alandaki insanların kendine yardımcı olabilmesi için yol göstermekle beraber tarım sektöründeki verim artışına da destek olmalıdır. Yayım programlan ve materyalleri üreticinin beceri ve eğitim seviyesine göre geliştirilmelidir. Kadın üreticilere ulaşabilmek için daha fazla kadın yayım elemanı eğitilmelidir. Analiz sonuçları üreticilerin yaşam koşullarını iyileştirebilmeleri için tarımsal yayım eğitimine ihtiyaç duyduklarım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE OF YAVUZELİ COUNTY IN GAZİANTEP AND DEVELOPMENT OPPORTUNITIES THROUGH AGRICULTURAL EXTENSION Hasan Atilla ERGEN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Adviser : AsstProf.Dr.Dilek BOSTAN BUDAK Year: 2004, Pages: 57 Jury: Asst.Prof.Dr.Dilek BOSTAN BUDAK : Assoc.Prof.Dr.Aykut GÜL : Asst.Prof.Dr.A.Musa BOZDO?AN The aim of this research is to determine the socio-economic structure of Yavuzeli county in Gaziantep and investigate the opportunities of development through agricultural extension. The main material was collected with face to face interview from 78 farmers which were selected randomly from five villages. The literacy rate of men which is 55,6 % in Yavuzeli is higher than Turkey (54,3 %) while women's literacy rate which is 44,4 %, lower than Turkey (45,7%). The main economic activity in Yavuzeli was pistachios production. Majority of farmers are doing dry farming because of low irrigation opportunity. Agricultural extension is not effective in this research area because of limited personnel and vehicles. Agricultural extension services must guide to insubstantial improvements for rural people themselves, as well as increase the productivity of the agricultural sector. Extension programs and materials should be developed with taking into consideration of farmers' talent and educational level. To reach women farmers, more female extension workers should be trained. It can be concluded from the analysis that farmers need extension education to improve their living conditions.