Agrobacterium tumefaciens aracılığı ile pamuğun ( Gossypium hirsutum L. ) genetik transformasyonu
Agrobacterium - mediated genetic transformation of cotton ( Gossypium hirsitum L. )
  1. Tez No: 151503
  2. Yazar: SEMİHA YÜCEER ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agrobacterium tumefaciens, Bitki regenerasyonu, Gossypium hirsutum L, Gen transferi, Pamuk I, Agrobacterium tumefaciens, Cotton, Gossypium hirsutum L, Gene Transfer, Plant Regeneration n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Agrobacterium tumefaciens ARACILIĞI İLE PAMUĞUN {Gossypium hirsutum L.) GENETİK TRANSFORMASYONU SEMIHA (UNLU) YUCEER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. N. Kemal KOÇ Yıl: 2004, Sayfa: 73 Üye: Prof. Dr. N. Kemal KOÇ Doç. Dr. Mukadder KAYIM Yrd.Doç. Dr. N. Yeşim YALÇIN MENDİ Pamuk bitkisine (Gossypium hirsutum L.) Agrobacterium tumefaciens' in kanamisin (nptll) ve higromisine (hpf) dayanıklılığı sağlayan markır genleri ile böceklere karşı dayanıklılık (cry lA(c)) genini taşıyan pCAMBIA1301 plazmidini içeren EHA101 ırkı ve kanamisine dayanıklılık geni (nptll) ile p-glukurodinaz (GUS) genlerini taşıyan pGA482GG plazmidini içeren EHA 101 ırkı ile gen transferi yapılmıştır. In vitro koşullarda tohumların çimlenmesi ile elde edilen fidelerin kotiledon, hipokotil, tam ve yarım meristem doku parçalan farklı hormon konsantrasyon ve kombinasyonlarım içeren modifiye edilmiş MS ortamı üzerinde kültüre alınmıştır. En uygun sürgün regenerasyon ortamının tam ve yarım meristemler için 0.5 mg/1 lanetin içeren modifiye edilmiş MS ortamı olduğu, hipokotil ve kotiledon doku parçalan için ise 0.1 mg/1 2.4-D, 0.5 mg/1 kinetin ve 0.5 mg/1 zeatin içeren modifiye edilmiş MS ortamının olduğu belirlenmiştir. Denenen bitki doku parçalarından en fazla bitki regenerasyonu tam meristemden elde edilmiştir. Kanamisin içeren ortamlarda seçilen bitki doku parçalan histokimyasal GUS analizi ile test edilmiş ve dokularda % 80 oranında mavi renk değişimleri gözlenmiştir. Transgenik dokulardan regenere olan sürgünler 0.5 mg/1 IB A içeren modifiye edilmiş MS ortamı üzerinde 3 hafta kültüre alınarak kök gelişimi teşvik edilmiştir. Doğal koşullara adaptasyonları sağlanmış transgenik bitkilerin normal çiçek ve koza oluşturduktan gözlenmiştir. Bu bitkilere aktarılan higromisin genini belirlemek için yapılan PCR analizleri sonucunda 700 bp'lik spesifik bantlar oluştuğu gözlenmiştir. Tahmini transgenik bitkilerin yapraklan üzerinde yeşil kurt (Helicoverpa armigera) ve prodenya (Spodoptera exiqua) beslenerek biyolojik testlemeleri sonucunda % 90 oranında ölüm gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTACT MSc THESIS Agrobacterium - MEDIATED GENETIC TRANSFORMATION OF COTTON (Gossypium hirsutum L.) SEMIHA (UNLU) YUCEER UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION Supervisor: Prof. Dr. N. Kemal KOÇ Year: 2004 Page: 73 Contributors: Prof. Dr. N. Kemal KOÇ Assoc. Prof. Dr. Mukadder KAYTM Asst. Prof. Dr. N. Yeşim YALÇIN MENDİ Cotton was genetically transformed with Agrobacterium tumefaciens strain EHA101, harboring the pGA482GG plasmid carrying kanamycin resistance (nptll) and p- glucurodinase (GUS), and harboring the pCAMBIA1301 plasmid carrying kanamycin (nptll), hygromycine (hpt) and insect resistance (cry lA(c)). Transformation was done by using cotyledon, hypocotyls, half and full meristems of in vitro grown seedlings. These explants were cultured on modified MS medium supplemented with different concentrations and combinations of plant growth regulators. The best media for shoot proliferation from half and full meristems were 0.5 mg/1 kinetin containing modified MS media. Shoot regeneration from hypocotyls and cotyledons occurred on modified MS media supplemented with 0.1 mg/l 2.4-D, 0.5 mg/1 kinetin and 0.5 mg/1 zeatin. Full meristems were the best explants in the case of plant regeneration. Explants selected on kanamycin containing media were subjected to GUS analyses, and 80 % of inoculated tissue was stained in blue. Regenerated shoots from the transgenic tissues were cultured on modified MS medium containing 0.5 mg/1 IB A for rooting for 3 weeks. Plants were transferred to soil and adapted to natural conditions. Putative transgenic plants formed flowers and seed capsules. PCR analyses showed that genomic integration of the hygromycine resistant gene was confirmed and specific fragment size was 700 bp. Green worm {Heticoverpa armigerd) and prodenia (Spodoptera exiqua) were fed on leaves of the putative transgenic plants, and biological testing was done. Insects were fed on leaves of the transgenic plants and the rate of death was 90 %.