Diazinonun cyprinus carpio dokularında oksidatif stres ve nörotoksisite potansiyeli
The oxidative stress and neurotoxicity potential of diazinon in the tissuse of cyprinus carpio
  1. Tez No: 151511
  2. Yazar: DEMET USTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Deri ve Kürk Teknolojisi, Biology, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Diazinon, C. carpio, oksidatif stres, AChE, Na^TC^-ATPaz, Diazinon, C. carpio, oxidative stress, AChE, Na^^ATPase II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİAZİNONUN Cyprinus carpio DOKULARINDA OKSİDATİF STRES ve NÖROTOKSİSİTE POTANSİYELİ Demet USTA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doc.Dr. Elif ORUÇ Yıl: 2003, Sayfa: 99 Jüri: Yrd.Doc.Dr. Elif ORUÇ : Prof.Dr. Nevin ÜNER : Doç. Dr. Lülüfer TAMER Diazinon etkisinde 5, 15 ve 30 gün süre ile bırakılan ergin Cyprinus carpio'âa oksidatif stres ve lipid peroksidasyonuna karşı doku spesifik savunmaları karşılaştırılmıştır. Diazinonun nörotoksisite potansiyelini ve iyon iletimine olan etkilerini belirlemek üzere uygulamadan sonra farklı dokularda asetilkolinesteraz ve sodyum potasyum adenozin trifosfataz spesifik aktiviteleri spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Diazinonun çevredeki düzeyleri ve C. carpio' 'da letal derişimi esas alınarak 0.0036 ppb, 0.018 ppb ve 0.036 ppb derişimler seçilmiştir. Diazinon uygulaması solungaç ve kas dokularında nörotoksisiteye neden olmuştur ancak sindirim sistemi ve böbrek dokusunda değişim bulunmamıştır. Kas ve böbrek dokularında sodyum potasyum adenozin trifosfataz aktivitesinde önemli bir azalma kaydedilirken solungaç dokusunda dalgalanma görülmüştür. Süperoksit dismutaz aktivitesi diazinon toksisitesine bağlı olarak oksidatif strese karşı sindirim sistemi dışındaki tüm dokularda artmıştır. Glutatyon peroksidaz aktivitesi sindirim sistemi ve böbrek dokusunda değişmezken solungaç ve kas dokularında aktivite artmıştır. Katalaz aktivitesi sindirim sistemi ve kas dokusunda azalırken, solungaç ve böbrek dokularında önemli bir değişim olmamıştır. Malondialdehit miktarı diazinon uygulamasına yanıt olarak azalan ve artan değişimlerin kaydedildiği böbrek dokusu dışındaki tüm dokularda artmıştır. Protein miktarı sadece böbrek dokusunda 5 gün uygulama sonunda derişime bağlı olarak azalmıştır. Bu çalışmanın bulgularına göre diazinonun subletal derişimleri C. carpio'da oksidatif strese ve nörotoksisiteye neden olabilir ve dokuya özgü yanıtları doza bağlı olarak indükleyebilir. Ayrıca süperoksit dismutaz aktivitesinin diazinon toksisitesinde biyoindikatör olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE OXIDATIVE STRESS and NEUROTOXICITY POTENTIAL of DIAZINON in the TISSUES of Cyprinus carpio Demet USTA UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY Supervisor: Assist.Prof.Dr. Elif ORUÇ Year: 2003, Page: 99 Jury: Assist.Prof.Dr. Elif ORUÇ Prof.Dr. Nevin ÜNER Assoc.Prof.Dr. LüHifer TAMER Tissue-specific defenses against the possibility of oxidative stres and lipid peroxidation were compared in adult fish, Cyprinus carpio exposed to diazinon for 5, 15 and 30 days. We also examined the alterations of acetylcholinesterase and sodium potassium adenosine triphosphatase specific activities in order to evaluate the neurotoxic potential of diazinon and its effect on ion transmission in the different tissues offish after diazinon exposure, by using spectrophotometric methods. 0.0036 ppb, 0.018 ppb and 0.036 ppb were chosen as experimental concentrations based on the environmental levels and lethal concentration of pesticide in C. carpio. Diazinon exposure caused the neurotoxicity in gill and muscle tissues, however no changes observed in gastrointestinal tract and kidney tissue. A significant decline was recorded in sodium potassium adenosine triphosphatase activity in muscle and kidney tissues while fluctuation was shown in gill. Superoxide dismutase activity increased against to oxidative stress depending on diazinon toxicity in all tissues with the exception of gastrointestinal tract. There is no significant changes in glutathione peroxidase activity in gastrointestinal tract and kidney tissue while the activity tends to increase in gill and muscle tissues. Catalase activity decreased in gastrointestinal tract and muscle tissues whereas no significant alteration was observed in gill and kidney tissues. Malondialdehyde content increased in response to diazinon treatment in all tissues except for kidney in which decreasing and increasing trends were recorded. Protein content declined in a concentration-dependent manner only in gill for 5 days. According to the findings of the present study, sublethal diazinon concentrations may cause oxidative stress and neurotoxicty, and induce tissue specific responsse in C. carpio dose dependently. Furthermore, superoxide dismutase may be used as a bioindicator of diazinon toxicity.