KKTC koşullarında triticale yetiştirme olanakları üzerinde bir araştırma
A research on the possibilities growing tiriticale under KKTC conditions
  1. Tez No: 151517
  2. Yazar: KUNTAY VURANA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Triticale (x Triticosecale Witthmack), hordeum, grain yield, cultivar II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KKTC KOŞULLARINDA TRİTİCALE YETİŞTİRME OLANAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Kuntay VURANA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASNLAR Yıl: 2003, Sayfa : 55 Jüri. Prof Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Bu çalışma, KKTC koşullarına uygun Triticale çeşitlerine geliştirmek amacıyla, 2002-03 yetiştirme yılında KKTC Mesarya Bölgesi 'nde tarla koşullarında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamah olarak kurulmuştur. Belirtilen çalışmada kontrol olarak Tacettinbey Triticale çeşidi ile birlikte kıyaslamak bakımından, arpa (Athena' S), ekmeklik (Cumhuriyet 75) ve makarnalık (Karpasia) buğdaylardan birer çeşit kullanılmıştır. Test edilen genotipler içerisinde Fahad 5 (659.3 kg/da) ve Fab/Dwf/Rye“Good seed”(645.0 kg/da) hatları Tacettinbey (648.3 kg/da) çeşidi ile birlikte en yüksek dane verimi sağlamışlardır. Bu iki hat içerisinde özellikle Fahad 5, başaktaki başakcık sayış, başaktaki dane sayısı, başak dane ağırlığı ve ham protein oranının diğer genotiplerden yüksek olması ve başaklanma süresinin kısa olması, aynı zamanda orta düzeyde hektolitre ağırlığı ve kalite bakımından da diğer genotiplerden yüksek olduğu için KKTC koşullarında arpaya alternatif olarak önerilebilir. Anahtar kelimeler : Triticale (x Triticosecale Witthmack), arpa, dane verimi, çeşit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THEStS A RESEARCH ON THE POSSIBILITIES GROWING OF TRITICALE UNDER KKTC CONDITIONS Kuntay VURANA DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tacettin YAGBASNLAR Year: 2003, Page : 55 Jury : Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Hayriye ÎBRİKÇİ This study was carried out to grow favourable cultivars of Triticale (x Triticosecale Witthmack) for KKTC conditions at Mesarya Region of KKTC under field conditions in 2002-03 growing season. The experiment was designed a randomized completely block design with three replication. In the present study, it was evaluated 13 genotypes of triticale as control Tacettinbey with one cultivar of hordeum (Athena's), one cultivar of bread wheat (Cumhuriyet 75) and one cultivar of durum wheat (Karpasia) for eompored to among species. Of these genotypes tested, Fahad 5 (659.3 kg/da) and Fab/Dwf/Rye“Good seed”(645.0 kg/da) for grain yield were found more higher than other genotypes, but also Tacettinbey (648.3 kg/da) cultivar used as control this study provided high grain yield. Between these two lines, in particullarly Fahad 5 was found more superior than other genotypes for number of spikelets per spike, number of grain per spike, grain weight per spike and green protein and shorting of heading time, also moderately test weight and 1000- grain weight. As a result of these datas, Fahad 5 line may be suggested for KKTC conditions instead of hordeum due to providing higher grain yield and relatively quality.