Amik Ovası'nda tarımsal üretim - pazarlama yapısı ve geliştirilmesi olanakları
The structure of agricultural production - marketing in Amik plain and possibilities for improvement
- Tez No: 151518
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Amik Ovası, Tarımsal Üretim, Tarımsal Pazarlama, Pazarlama Kanalları
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AMIK OVASI'NDA TARIMSAL URETIM-PAZARLAMA YAPISI VE GELİŞTİRİLMESİ OLANAKLARIAhmet KORUCU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Faruk EMEKSİZ Year : 2004, Sayfa: 57 Jüri : Prof.Dr. Faruk EMEKSİZ : Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGER : Doç.Dr. Aykut GÜL Bu çalışmada, ülkemiz tarımında önemli bir yere sahip olan Amik Ovası tarım işletmelerinin bazı yapısal özellikleri ve üretilen ürünlerin pazarlama kanalları incelenerek mevcut durumları ve sorunları ortaya konulmuştur. Ayrıca işletmelerin üretim ve pazarlama aşamasındaki sorunları analiz edilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, incelenen işletmelerde toplam işletme arazisi ortalama 76,5 da, toplam işlenen arazi ortalama 85,3 da' dır. Toplam işlenen arazinin ortalama 46,2 dekarına pamuk, 22,0 dekarına buğday, 8,8 dekarına ikinci ürün mısır, 8,3 dekarına ise sebze ekilisi yapılmaktadır. Bölgedeki en önemli sebze ekilisi havuç, kavun ve domatestir. İşletme arazilerinin tamamına yakını sulu arazidir. İşletmecilerin %81,8'inin mülk arazisi bulunmaktadır. İşletmelerde toplam arazinin, %55,8'i mülk, %44,2'si kira-ortakçıhkla işlenen arazilerden oluşmaktadır. İşletmelerde monokültür tarım çok yaygındır. Araştırma alanında tarım ürünleri pazarlama kanalı aracıları arasında en önemlisi yerel tüccarlardır. İşletmeler bütün ürünlerin satışında genellikle tüccarları tercih etmektedirler. İşletmelerde üç çeşit satış şekli bulunmaktadır. Bunlardan birincisi peşin satış, ikincisi vadeli satış, üçüncüsü ise konsinye satışa benzer bir satıştır. Peşin satış şekli tüm ürünlerde, vadeli satış daha çok sebzelerde, diğer satış şekli ise sadece buğday ve pamuk satışlarında görülmektedir. Bölgedeki tarım ürünleri pazarlama kanalları; Üretici - >. Yerel Tüccar- > Fabrika -»Toptancı - > Perakendeci - ? Tüketici şeklinde organize olmuştur. Bölgede, çiftçi eğitimi ve yayım hizmetleri, üretim tekniği, verimliliğin artırılması, üretim planlamasının önemi, ürün kalitesi, satış ve pazarlama, örgütlenme gibi konularda yoğunlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc THESIS THE STRUCTURE OF AGRICULTURAL PRODUCTION-MARKETING IN AMIK PLAIN AND POSSIBILITIES FOR IMPROVEMENT Ahmet KORUCU DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : ProfDr. Faruk EMEKSİZ Year : 2004, Pages: 57 Jury : ProfDr. Faruk EMEKSİZ ProfDr. Ahmet Can ÜLGER AssocProf Dr. Aykut GÜL This paper investigates some structural characteristics and the current situation and problems of the farms in the Amik Plain - an important agricultural region - and marketing channels of the crops cultivated. Besides, the problems encountered in production and marketing have been analyzed, suggestions for solutions presented. The results indicates that the average farm size is 76,5 da, the total cultivated land is 85,3 da on average. The distribution of the total cultivated land by crops is as follows - 46,2 da for cotton, 22,0 da for wheat, 8,8 da for maize as the second crop and 8,3 da for vegetables. The most important cultivated vegetables are as follows - carrot, melon and tomato. The 81,8 percent of farmers have their own land. Almost all of the farms are irrigated. The 55,8 percent of the total farm land is - own land, 44,2 % of farm land is operated as share cropping or rented. Commonly monoculture farming is practised. In the investigated area most important middlemen are local merchants in terms of marketing agricultural products. Farmers usually prefer merchants to sell their products. There are 3 kinds of selling methods in farms. First is cash selling, second one is selling in installments. And the last kind of selling is similar to consignment selling; cash selling is valid for all kind of products. The second kind is valid for vegetable and other form is valid only for wheat and cotton products. The marketing channels of agricultural products in the region are organized as. Producer - Local Merchant - Factory - Wholesaler - Retailer - Consumer. Education of farmer and extension service in the region should be focused on increasing of fertility and producing technique, importance of production plan, quality of product, selling and marketing. Key words; Amik Plain, Agricultural Production, Agricultural Marketing, Marketing Channels. n