KKTC koşullarında arpaya uygun azot dozu ve ekim sıklığının saptanması üzerine bir araştırma
A research on determination of nitrogen doses and plant dencities in barley under KKTC conditions
  1. Tez No: 151516
  2. Yazar: ERCAN AKERZURUMLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Barley, nitrogen doses, planting dencity, yield and morphological traits n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Oz YÜKSEKLISANS TEZİ KKTC KOŞULLARINDA ARPAYA UYGUN AZOT DOZU VE EKİM SIKLIĞINTN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ERCAN AKERZURUMLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Yıl : 2004, Sayfa : 45 Jüri : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR ProfDr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ KKTC koşullarında, 2002 - 2003 yetiştirme sezonunda, arpada azot dozlarının (0, 2, 4, 6, 8 ve 10 kg/da) ve ekim sıklıklarının (200, 300, 400 ve 500 adet tohum/m2) verim ve verim unsurlarına etkilerinin incelendiği bu çalışmada, Athena's arpa çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Bulgulara göre, azot dozları verimi önemli derecede etkilemiş ve en yüksek dane verimi 6 kg/da azot dozundan elde edilmiştir. Ekim sıklığı dane verimini etkilememiştir. Anahtar Kelimeler : Arpa, azot dozu, ekim sıklığı, verim ve morfolojik özellikler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsD THESIS A RESEARCH ON DETERMINATION OF NITROGEN DOSES AND PLANT DENCITIES IN BARLEY UNDER KKTC CONDITIONS ERCAN AKERZURUMLU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Tacettin YA?BASANLAR Year ; 2004, Pages : 45 Jury : Prof.Dr. Tacettin YA?BASANLAR Prof.Dr. Yusuf KIRTOK Prof.Dr. Hayriye İBRİKÇİ The objective of this study was to investigate the effect of nitrogen doses (0, 2, 4, 6, 8 ve 10 kg/da) and planting dencity on grain yield and yield components of barley. This study was conducted in KKTC conditions, in 2002 - 2003 growing seasons. Athena's barley cultivar was used as a material. According to the results, nitrogen doses significantly effected to grain yield. The highest grain yield was obtained from 6 kg/da nitrogen aplication. Grain yield and other morphological traits were not affected by planting dencities.