Defpos: Tasarımı, özellikleri ve ilk sonuçlar
Defpos: Design, performance characteristics and first results
- Tez No: 151525
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fabry-Perot Tayfölçerleri, Yıldızlararası Ortam, Hû Bölgeleri, Atmosferik Hidrojen Balmer aşınımı, Fabry-Perot Spectrometer, Interstellar Medium, Hû Regions, Geocoronal Hydrogen Balmer-a Emission
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Gökadamızdaki yayılmış, iyonlaşmış hidrojen gazından kaynaklanan zayıf optik Ha ışınım çizgilerini gözlemek ve özelliklerini incelemek amacıyla, DEFPOS (Dual Etalon Fabry Perot Optical Spectrometer: Çift Etalonlu Fabry-Perot Optik Tayfölçeri) olarak adlandırdığımız bir Fabry-Perot tayf ölçeri yapıldı. Tayfblçer, 7.5 cm çapmda çift etalondan oluşmakta ve alglayıcı olarak yüksek kuantum verimli (Ha dalgaboyunda %78), 2086x2048 pixel boyutlu CCD kamerası kullanmaktadır. DEFPOS'un ayırma gücü 11000'dir ve Antalya Bakırhtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ne (TUG) yerleştirilmiştir. DEFPOS doğrudan 4.76° 'lik görüş açısı ile başucu yönüne bakmakta ve 1200 s poz süresi ile atmosferik ve galaktik Ha ışınımı gözlemektedir. 30 Kasım 2002-21 Kasım 2003 tarihleri arasında 27 gecede 545 Ha tayfi alınmış ve analizleri tamamlanmış olup atmosferik Ha ve iyonize hidrojen parlaklıkları ve LSR'a göre hızlan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fabry-Perot spectrometer has been built to observe faint optical Ha emission line from the diffuse ionized hydrogen gas in our galaxy. The spectrometer has been called DEFPOS (Dual Etalon Fabry Perot Optical Spectrometer) and it has consisted of two 7.5 cm diameter Fabry-Perot etalons. A CCD (2086x2048 pixels)with high quantum efficiency (%78 at Ha) has been used as a detector. Resolving power of the DEFPOS has been measured as 11000. DEFPOS has been located at Bakirhtepe and it has directly looked at zenith direction with 4.76° field of view. We have observed and observe geocoronal and galactic Ha emission lines in this direction with 1200s exposure time. It has been collected 545 H a spectra, between 30 September 2002 and 21 September 2003 within 27 nights. All the data has been analyzed and geocoronal Ha and ionized hydrogen intensities and their velocity with respect to LSR has been determined.