Sedimentary features of some jurassic-cretaceous olistostromes between Alcı and Balkuyumcu, southwest of Ankara
  1. Tez No: 2886
  2. Yazar: ENGİN OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN NORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jura-Kretase, olistostrom, Ankara, ofiolitik melanj, tane boyu parametre leri, dağılım diagramı. -vı, Jurassic-Cretaceous, olistostrome, Ankara, ophiolitic melange, grain size parameters, scatter diagram. -iv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET BALKUYUMCU VE ALCI ARASINDAKİ BAZI JURA - KRETASE OLİSTOSTROMLARININ SEDÎMANTER ÖZELLİKLERİ, GÜNEYBATI ANKARA OLGUN, Engin Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Teoman NORMAN Şubat 1988,103 Sayfa Ankaranm guneybatisxnda, Alex ve Balkuyumcu köyleri arasxndaki Jura-Kretase yaslx altx olistostromun sedimanter özellikleri incelenmiştir. Detaylx tane boyu analizlerinin yanx sıra, bu olistostromlarxn stratigrafik pozisyonları, geometrileri ve yaşlarıda tayin edilmiştir. Geç Jura (Oksfordiyen-Titoniyen) ve Geç Kretase (Santoniyen-Alt Mastrihtiyen) yaş aralığında oluşan olistostromlar ofiolitik melanj içinde küçük bloklar ve mercekler halinde gözlenir ler. Tane boyu dağılım analizi çalışmaları sırasında“fotoğraf ve grit metodu”ve“elek metodu”kullanılmıştır. Olistostromlarm matriksi içinde bulunan değişik klastların hacimsel dağılımlarını tayin etmek için standart model analiz yöntemi uygulanmıştır. Histogramlar, kümülatif eğrileri ve önemli tane boyu parametreleri oluşturulmuş, hazırlanmış ve diğer depositlerin tane boyu dağılımları ile karşılaştırılmıştır. Olistostromlarm klastlarmm -v-yuvarlaklıkları ölçülmüş ve klast kompozisyonları analiz edilmiştir. Tane boyu dağılım analizi, yuvarlaklık ve klast kompozisyonları üzerindeki çalışmalar, olistostrom- ların genellikle çok kötü boylanmış, hem negatif ve hemde pozitif yamuklukta, çoğunlukla yassı basıklıkta ve yarı- köşeli olduğunu göstermektedir. Genellikle, olistostrom- larm tane boyu parametreleri diğer sedimanter depos it lerin dağılımları ile karşılaştırıldığında onlardan farklı bir yerde toplanmaktadır. Olistostromlarda en çok görülen klastlar, bazı kumtaşı ve çamurtaşı klastları ile birlikte bulunan çeşitli kireçtaşlarıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEDIMENTARY FEATURES OF SOME JURASSIC - CRETACEOUS OLISTOSTROMES BETWEEN ALCI AND BALKUYUMCU, SOUTHWEST OF ANKARA OLGUN, Engin M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof.Dr. Teoman NORMAN February 19 8 8, 103 Pages Sedimentary features of six Jurassic-Cretaceous olistostromes have been studied between Alcı and Balkuyum- cu villages, southwest of Ankara. Their stratigraphic positions, geometry and ages are determined in addition to detailed studies of grain size analysis. The olisto stromes have been observed as small blocks and lenses within the ophiolitic melange showing Late Jurassic (Oxfordian-Tithonian) to Late Cretaceous (Santonian-Lower Maastrichtian) age. During the studies of grain size distribution analysis, the“photograph and grid method”and the“sieving method”were used. The standard modal analysis technique was applied to determine the volumetric distribution of different clasts within the matrix of olistostromes. The histograms, cumulative curves and -in-major grain size parameters have been constructed, presented and discussed with respect to each other. Scatter diagrams of pairs of major grain size parameters have also been constructed and compared with the grain size distribution curves of other deposits. Grain roundness measurements have been carried out on the clast constituents of olistostromes and the compositions of different clast types are analysed. The studies on the grain size distribution analysis, roundness and clast compositions indicate that the olistostromes are, in general, very poorly sorted, both negatively and positively skewed, mostly platykurtic and subangular. Generally, the grain size parameters of olistostromes show different scatter plots when they are compared with the distribution curves of other deposits. The dominating clast types in the olistostromes are various types of limestones with some sandstone and mudstone clasts.