Etlik piliç karma yemlerinde bitkisel ekstrakt kullanımının besi performansına etkileri
The effects of plant extracts on performance of broiler chicks
- Tez No: 151532
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: etlik piliç, bitkisel ekstrakt, enterobactericeae, performans, broiler chicks, plant extract, enterobactericeae, performance II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ETLİK PİLİÇ KARMA YEMLERİNDE BİTKİSEL EKSTRAKT KULLANIMININ BESİ PERFORMANSINA ETKİLERİ Sevcan AVCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ferda OKAN Yıl : 2004, Sayfa: 50 Jüri : Prof. Dr. Ferda OKAN Prof. Dr. H. Rüştü KUTLU Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Çalışmada, etlik piliç karma yemlerine bitkisel ekstrakt ilavesinin piliçlerin; canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas randımanı, karaciğer ağırlığı ve ileum içeriğinin enterobakter populasyonuna etkileri incelenmiştir. Günlük, 80 adet Ross 308 erkek civcivler her grupta 10 hayvan olacak şekilde bir kontrol, bir ticari karma yem ve altı deneme grubu olarak toplam 8 gruba ayrılmışlardır. Deneme, karma yemde 50 mg/kg bitkisel ekstrakt katkısı olacak şekilde; kekik, rezene, zencefil, biberiye ve çörekotu ve bunların hepsinin karışımını içeren gruplar ile herhangi bir katkının kullanılmadığı kontrol grubu yanında organik asit ve mannanoligosakkarit içeren ticari karma yem grubu şeklinde tesadüf parselleri deneme deseninde tertip edilmiştir. Civcivler 1-10. günler arasında % 24 HP, 3150 kcal ME/kg, 11-23. günler arasında % 23 HP, 3281 kcal ME/kg, 24-35. günler arasında % 21 HP, 3312 kcal ME/kg ve 36-42. günler arasında da % 19.5 HP, 3405 kcal ME/kg besin maddesi içerikli yemle ad libitum alarak yenilenmişlerdir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, etlik piliçlerin yem tüketimleri, yemden yararlanma oranları, canlı ağırlık artışları ve ileum enterobactericeae populasyonlanmn karma yeme ilave edilen ticari ve bitkisel ekstrakt katkılarından etkilendiklerini (PO.05), karkas randımanları ve karaciğer ağırlıkların ise uygulamadan etkilenmediklerini (P>0.05) göstermiştir. Deneme sonunda en fazla yem tüketimi ve canlı ağırlık kazancı kekik grubunda, en iyi yem değerlendirme oranı ticari karma yem grubunda, en düşük enterobakter sayısı ve en yüksek karkas randımanı rezene grubunda, en yüksek karaciğer ağırlığı kekik ve en düşük karaciğer ağırlığı da biberiye grubunda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF PLANT EXTRACTS ON PERFORMANCE OF BROILER CHICKS Sevcan AVCI DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ferda OKAN Year : 2004, Pages: 50 Jury : Prof. Dr. Ferda OKAN Prof. Dr. H. Rüştü KUTLU Prof. Dr. Abdurrahman POLAT In this research the effects of the plant extracts on body weight gain, feed intake, feed efficiency, carcass weight, carcass yield, liver weight and ileum enterobactericeae populations of broiler chicks was investigated. Eighty, day-old Ross 308 male broiler chicks were divided into 8 dietary groups. The experimental groups were designed with diet supplemented with origanum, fennel, ginger, rosmary, black cumin, their mixed extracts, control and besides this, standart commercial diet containing organic acid and mannanoligosaccharide respectively. All extract were added 50 mg/kg of diet. The experiment was designed in a complete randomized design. The chicks were feed with ad libitum prestarter diet (CP: 24 %, ME: 3150 kcal/kg) from 1 to 10 days, starter diet (CP: 23 %, ME: 3281 kcal/kg) from 11 to 23 days, grower diet (CP: 21 %, ME: 3312 kcal/kg) from 24 to 35 days and finisher diet (CP: 19.5 %, ME: 3405 kcal/kg) from 36 to 42 days. The results showed that standard diet and dietary plant extracts had significant (PO.05) effects on feed intake, feed conversion efficiency, body wieght gain, and number of enterobactericeae populations in ileum but not carcass yield and liver weight (P>0.05). End of the experiment, the higher feed intake, the body weight gain was found in origanum group, the best feed conversion efficiency were found in trading group, the lowest enterobactericeae numbers and the higher carcass yield was found in fennel group. The higher liver weight in origanum and lowest liver weight was found in rosmary groups.