Doğalgaz çevrimli güç santrallerinde toplam verime etki eden parametrelerin belirlenmesi ve iyileştirilmesi
Determination and optimization of parameters effects on natural gas cycled power plants total efficiency
  1. Tez No: 151620
  2. Yazar: FATMA EREN TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HRSG, optimization, pressure level, power generation, thermal efficiency xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Günümüzde, kombine çevrim santrallerine talep ve ilgi her geçen gün artmaktadır. Bunun nedeni, bu santrallerin az yakıt sarfiyatları ile artan enerji ihtiyaçlarına eevap verebilmesi ve yüksek termik verimlere ulaşabilmesidir. Bunların yanı sıra bu sistemler diğer güç üretim sistemlerine göre çevreye çok daha az zarar verirler. Atık Isı Kazam (AIK) optimizasyonu, özellikle kombine çevrim santrallerinde elde edilen işin maksimizasyonu açısından oldukça önemsenir. AIK için detaylı bir optimizasyon oldukça zor bir problem olup birçok değişkene bağlıdır. Bu nedenle çalışmanın ilerleyen kısımlarında AIK'ya etki eden parametrelere değinihniştir.Kombine çevrim santrallerinde günümüzde ulaşılmış termik verim değerleri % 60 tır ( Franco ve Russo (2001)). Her geçen gün teknolojinin de ilerlemesiyle ve kullanılan değişik metotlar ve optimizasyonlarla birlikte % 60 verim değerlerinin daha da üzerine çıkılmaya çalışılmaktadır. Teorik çalışmalarda % 65 - % 68 değerlerine ulaşılmıştır (Franco ve Casarosa (2002)). Bu çalışmada kombine çevrim santrallerinde toplam verime etki eden parametrelerin belirlenmesi ve iyileştirilmesi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde kombine çevrim santralleriyle ilgili kimi çalışmalardan bahsedilmiş ve daha sonra bu çalışmalarda göz önüne alman veya göz ardı edilen parametreler üzerinde durulmuştur.Daha ileriki bölümlerde ayrı ayrı ele alman AIK basınç sayısı üzerinde durulmuştur. Aym zamanda AIK basınç sayısını belirleyen parametrelere de değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü analiz bölümü olup tek basınçlı, iki basmçlı ve üç basınçlı AIK'larm optimizasyon çalışmalarmı içermektedir. Her bir basınç sayılı AIK için ayrı ayrı çizelgeler ve şekiller yer almaktadır. Bu çalışmada, duman gaz debisi 85 kg/s olan ve türbin çıkış sıcaklığı 490 °C olan mevcut bir sistem ele alınmıştır.Bu sistemin bilinen bu verileriyle yola çıkarak sistemin buhar türbin gücünü (Nbt) ve dolayısıyla verimini arttırmaya çalıştık. NeT-'yi ve toplam sistem verimini arttırabilmek için en uygun basınç noktasını ve yine sistem için en uygun AIK basınç sayısını belirlemek gereklidir.Bu durumdan dolayı mevcut olan bu sistem için çeşitli termodinamik ve termoekonomik parametreler dikkate alındı ve çeşitli analizler yapıldı. Anahtar Kelimeler : AIK, optimizasyon, basmç sayısı, güç üretimi, termik verim xı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Presently, interest and demand for Combined Cycle Plants are increasing rapidly due to meeting growing energy demand with low fuel consumption and reaching high thermal efficiency. Furthermore these systems cause less environmental pollution then other existing power generation systems. Heat Recovery Steam Generator (HRSG) optimization is especially considered for maximization of work produced in combined cycle plants. A detailed optimization of HRSG is considered a difficult problem depending on several parameters. For that reason, parameters effecting HRSG is mentioned in the following sections of the paper. Present thermal efficiency rate of combined cycle plants is 60 % (Franco and Russo (2001)). With the improving technology and usage of different methods and optimizations 60 % of efficiency rate can be increased. Theorical works have reached a rate of 65 % - 68 % (Franco and Casarosa (2002)). The case study emphasizes determining and optimizing of parameters effecting total efficiency of Combined Cycle Plants. In the second section several case studies regarding Combined Cycle Plants mentioned and related parameters are considered. In the following sections HRSG pressure levels are discussed separately and parameters determining HRSG pressure levels are mentioned. The third section of case study includes optimization analysis of single, two and three pressured HRSG's. Different tables and graphics for each pressure leveled HRSG is included. This case study discusses existing system with 85 kg/s mass flow rate of gas and gas turbine outlet temperature of 490 °C. With these existing parameters we tried to increase steam turbine power (Nst) and hence optimization of the system. It is necessary to determine the optimum pressure level to increase Nst and total system optimization. In order to determine these level various thermodynamic and thermoeconomic parameters were considered and various analysis were carried out.