İnce filmlerde manyeto-optik ölçümler
Magneto-optical measurements of thin films
  1. Tez No: 151621
  2. Yazar: NUMAN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyeto-optik Kerr etkisi (MOKE), TİO2 rutile tek kristali, ince filmler, manyetik histeresis eğrisi, Magneto-optical Kerr effect (MOKE), single-crystalline TİO2 rutile, thin films, magnetic hysteresis. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Co-iy onları ekilmiş TİO2 (100) ve TİO2 (001) rutile tek kristallerinin manyetik özellikleri manyeto-optik Kerr etkisi (MOKE) yöntemiyle incelenmiştir. Oda sıcaklığındaki mıknatıslanma ölçümleri için yüksek çözünürlüklü boyuna MOKE deney düzeneği kullanılmıştır. İnce film düzlemlerine paralel olarak DC manyetik alan uygulanmış ve bu alan düzlem içinde değişik doğrultulara döndürülerek histerisiz eğrileri ölçülmüştür. Kalıcı mıknatıslanmamn açıya bağlı değerlerinden, (100) örneğinin iki katlı şekil anizotropisine, (001) düzlemine dik olarak Co iyonu ekilen örneğin ise dört katlı şekil anizotropisine sahip olduğu bulunmuştur. Böylece, farklı alttaş kullanımının Co-iyonlan ekilmiş örneklerin manyetik özelliklerini etkileyebileceği ve normalde dielektrik ve diamanyetik bir kristal olan TİO2 örneğinin Co iyonları ekildikten sonra iyi bir ferromanyetik haline geldiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Co-implanted single-cyrstalline, TİO2 (100) and TİO2 (001) ratile thin films hr,ve been investigated by magneto-optic Kerr effect (MOKE) technique. Magnetic measurements at room temperature were carried out using the high resolution longitudinal magneto-optic Kerr effect set up. Hysteresis curves were measured with different in-plane rotational angles of the applied magnetic field. The angular dependence of the magnetic remenance indicates an in- plane two-fold shape anisotropy for (100) sample and an in-plane four-fold shape anisotropy for (001) sample. This indicates that the magnetic properties of the Co-implanted samples are strongly affected by substrate symmetry. We have also shown that the dielectric and diamagnetic single-crystalline TİO2 substrate becomes a good ferromagnetic material after Co-ion implantation.