Çapraz bağlı alçak yoğunluklu polietilen malzemelerinde dinamik-mekanik ve elektrik özelliklerinin incelenmesi
Investigating dynamic-mechanical and electrical properties of crosslinked low density polyethylene materials
  1. Tez No: 151622
  2. Yazar: ÜMİT ALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM LENGER ÖZCANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polietilen, Çapraz bağlanma, Dayanıklılık, Termofluktuasyon, Makromolekül ıx, Polyethylene, Crosslinking, Strength, Thermofluktuation, Macromolecular
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Bu çalışmada, peroksit ile çapraz bağlanmış olan alçak yoğunluklu polietilen (XLPE) malzemelerinin dinamik-mekanik ve elektrik özellikleri ve silanla çapraz bağlanmış olan alçak yoğunluklu polietilen (PEXb) malzemelerinin dinamik-mekanik özellikleri incelenmiştir. Alçak yoğunluklu polietilen (AYPE)'nin %1.55 oranında silan ile çapraz bağlandığında mekanik ve elektrik dayanımının maksimum değer aldığı ve daha yüksek silan oranlarıyla çapraz bağlandığında ise bu dayanımlarının düştüğü gözlenmiştir. Bununla birlikte, % 0.75 oranında dikumil peroksit ile çapraz bağlandığında mekanik ve elektrik dayanımının maksimum değer aldığı gözlenmiştir. Tez sonuçlan endüstride boru ve elektrik kablo üretimi süreçlerinde uygulanmaktadır. Son zamanlarda, polimerlerin mekanik ve elektrik dayanımı arttırmak için bu tür çalışmalar yaygın bir biçimde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, dynamic-mechanical and electrical properties of peroxide crosslinking low density polyethylene (XLPE) materials, and dynamic-mechanical properties of silane crosslinking low density polyethylene (PEXb) materials was investigated. It was observed mechanical strength of low density polyethylene (LDPE) materials crosslinking (%1.55 in ratio) with silane has been increased. However, the mechanical strenght for higher the ratio of thatwas decreased. In addition, mechanical and electrical strength of LDPE materials crosslinking (%0.75 in ratio) with dicumyl peroxide has reached the maximum value. The results of this research can be applied to the industrial area of the production proceses pipes and electrical cables. Recently, research in this area has been increased ro improve mechanical and elektrical strength of polymers.