Bir Aydınoğlu Beyliği anıtı Selçuk İsa Bey Camisi mimari özellikleri, restitüsyon ve koruma sorunları
An Aydınoğlu Emirate monument Selçuk Isa Bey Mosque architectural characteristics, restitution and conservation issues
- Tez No: 151627
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: isa Bey, Aydınoğullan, mosque, restoration, conservation Ml
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Beylikler döneminin olduğu kadar Anadolu Türk mimarisinin de önde gelen yapılarından biri olan Isa Bey Camisi, enine gelişen cami mekanı ve kuzeyden bitişen revaklı avlusuyla, 14. yttzyıl eserleri içerisinde önemli bir yer alır. Plan şemasının orijini Suriye mimarisi olup, prinaya ilişkin ilk örnek Şam Emeviye Camfdtr. Şaraİı bir mimar aracılığıyla İsa Bey Gamisi'ne getirilen ve Suriye mimarisinde gelenek halinde olan uzun cami şeması, burada yepyeni bir boyut anlayışıyla denenmiştir. Yanlız mimarisiyle değil, taş işçiliği ve sttslemeleriyle de incelemeye değer olan eserin ilişkide olduğu zaman ve mekanı çok iyi bir şekilde yansıttığı ve hissettirdiği düşünülmektedir. Dönemin alışılagelmiş cami mimarisine yeni bir soluk getiren revaklı avlusu, farklı tarzların denendiği cephe anlayışı ve çifte minaresi ile tsa Bey Camisi, Osmanlı Mimarlığı'nda selatin camilerinin yapım geleneklerinin oluşumunda en önemli etkenlerden biri olmuştur. Yapının inşa edildiği dönem olan Batı Anadolu Beylikler dönemi mimarisinin oluşum şartlarım incelenmesiyle başlayan çalışmamız, Aydmoğiu Beyliğinin tarihçesine ve mimari etkinliklerine değinilmesi, Âyastıİuk'un sahip olduğu farklı özelliklerin ortaya konmasıyla devam etmektedir. Söz konusu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bulgular, tsa Bey Camisi gibi bir yapının yapıldığı yerin de tesadif olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. îsa Bey Camisi* nin mimari özellikleri incelenerek yapılan rölövemizle birlikte yapının koruma ve restitüsyon projeleri hazırlanmıştır.Anahtar Kelimeleri îsa Bey, Aydınoğutlan, cami, restorasyon, koruma
Özet (Çeviri)
İsa Bey Mosque, not only an important example of Anatolian Turkish architecture but also a prominent building of Emirates period, has an essential place in 14th century buildings with its' broad mosque interior and a courtyard with portico. The origin of the building is Syria, Emeviye Mosque being the first example. Long mosque scheme, which has been brought to tsa Bey Mosque via a Damascus!» architect, had been used with a wholly new approach of dimension. The place is believed to reflect time and place of tie period it interacted with, not only through its architecture, but also with its' decorative features. With the courtyard with portico, which acts as a new breath for usual mosque architecture of its' time, the character of newly styled facades and with its' double minarets, Isa Bey Mosque has been one of the most important factors of the foundation of the construction tradition of celattn mosques. Our study, which ignites with the evolution of conditions of -Western Anatolian Emirates Period, dwells on by touching the history and features of Ayctaoğlu Emirate, and pointing out distinctive features that Ayasulug embodies. The findings of our study clearly state that location is no way a matter of coincidence. The interaction of other buildings that are around the mosque, the recent conditions of those buildings, acted as an indicator for us to realise how integrated the buildings are nowadays.