Tabakalı akımlar ve İstanbul Boğazı hidrodinamiğinin sayısal modellemesi
Stratified flows and numerical modelling of hydrodynamics of The Bosphorus
  1. Tez No: 151634
  2. Yazar: MEHMET NURİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratified flow, density current, Bosphorus, turbulence model, Mike 3 xv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET îki tabakalı akım, akım alam içerisinde farklı yoğunluğa sahip iki akışkan bulunduğu akım sistemidir. İki tabaka birbirinden bir arakesit düzlemiyle ayrılmaktadır. Arakesit düzlemi her iki tabakaya ait alam ve akışkan özelliklerinin iç içe geçtiği, ani değişimlerin meydana gelebildiği, tabakalar arasında üç boyutlu momentum alış verişinin ve çok güçlü türbülans yapışırım oluştuğu fiziksel bir hattır. Arakesite ait fiziksel ve geometrik özelliklerin belirlenmesi her şeyden önce alt ve üst tabaka akımı üzerinde etkili olan fiziksel parametrelerin ve bu parametrelere ait sayısal değerlerin doğru olarak belirlenmesine bağlıdır. Bu çalışmada iki tabakalı bir akım sistemine sahip olan İstanbul Boğazı'nın üç boyutlu modelleme yapabilen Mike 3 paket programı yardımıyla modellenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla öncelikle karmaşık bir geometriye sahip İstanbul Boğazı'na nazaran oldukça basit dikdörtgen bir kanalda iki tabakalı akım modellenmiştir. Model sonuçlarının iki tabakalı akım semasını doğru yansıttığı ve uygun sonuçlar verdiği görülmüştür. Fakat İstanbul Boğazı uniform dikdörtgen bir kanalla kıyaslanamayacak kadar karmaşık bir geometriye ve üç boyutlu güçlü bir türbülans yapışma sahiptir. Bu sonuçlar göz önüne alınarak Boğaz'ın sahip olduğu geometride Mike 3 'ün gerektirdiği bazı basitleştirmeler yapılarak program sırasıyla sabit eddy ve k-e türbülans modelleri kullanılarak koşturulmuştur. k-e türbülans modelinin İstanbul Boğazı'nın karmaşık akım yapışım yeterince benzeştirdiği görülmüştür. Modellerin kalibrasyonu yapılmamıştır. Çünkü çalışma kapsam olarak öncelikle İstanbul Boğazı'mn iki tabakalı üç boyutlu akım yapışım en iyi benzeştiren türbülans modelini araştırmaktadır. Anahtar Kelimeler : Tabakalı akım, yoğunluk akımı, İstanbul Boğazı, türbülans model, Mike 3 XIV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stratified flows is a flow system which has two different flows with different density in flow area. Layers are separated from each other by an interval plane. Interval plane is a physical line on which properties of flow and fluied go through each other and there can occur sudden changing and momentum transfer between layers with strong three dimensional turbulence structure. For deterniining phsyical and geometric properties of interval plane, essencially, parameters which affect lower and upper layer flow and their values must be determined with sufficient accuracy. In this work, three dimensional hydrodynamic modelling of Bosphorus which shows typical behaviours of stratified flows was done with Mike 3 package program. Mike 3 is capable on three dimensional modelling. To do that, first, an uniform rectangular channel which has simple geometry compare with Bosphorus was used for modelling. Model results gave very similar values and flow pattern to a typical stratified flow. But Bosphorus has very complex geometry and efficient turbulence motion in all dimensions different from an uniform rectangular channel. That's why, after doing some simplifications on Bosphorus bathymetry required Mike 3, program was run using Mike 3 constant eddy and k-e turbulence model respectively. It was seen that k-s turbulence model gave more sophisticated results similar to Bosphorus flow pattern. These models have not calibrated yet. Because this work's aim is to investigate most appropriate turbulence model for the strait