Klima santralinde ikinci kanun analizi
Second law analyses for air condition central
- Tez No: 151635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜRRİYE BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji analizi, ikinci kanun analizi, termoekonomik analiz, klima sistemleri. xııı, Exergy analyse, Second law analyse, coastal law, Thermoeconomic analyse, Klimate systems. XIV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
ÖZET Termodinamik sistemlerin analizinde kullanılan yöntemler; enerji analizi yöntemi, entropi analizi yöntemi ve ekserji analizi yöntemidir. Bu çalışmada klima santralinin ekserji analizinde, termodinamiğin 1. yasası, 2. yasası ve ekonomik analizin birleştirildiği bir yöntem kullanılmıştır. Klima santralinin yaz ve kış işletme şartlarında, %25 dış hava-%75 iç hava karışım oranından başlayarak %100 dış hava oranına kadar termoekonomik analiz yapılmıştır. Şehir şebekesinden gelen suyu 7-12° C giriş çıkış şartlarına getirmek için yaz işletme şartlarında soğutucu bataryadaki soğutma suyunun giriş ve çıkışında R134a ile çalışan bir kademeli buhar sıkıştırmalı soğutucu sistem, kış işletme şartlarında ise ısıtıcı bataryanın ısıtma suyu giriş ve çıkışında bir ısıtıcı kullanılmıştır. Bu çalışmada yapılan termoekonomik analiz iki adımda gerçekleşmiştir. Bunlar; ekserji analizi ve eksergoekonomik analizdir. Ekserji analizinde, klima santralinin her ünitesinin giriş ve çıkışındaki ekserjileri hesaplanarak diğer fiziksel özellikleriyle birlikte tablolar halinde sunulmuştur. Eksergoekonomik analizde, klima santrali ekonomik olarak incelenir. Santral için parasal giderler gerekli eşitlikler yardımıyla hesaplanmıştır. Bu parasal giderlerden yararlanılarak tahrip olan ekserji ve termoekonomik faktör bulunmuştur. Bulduğumuz değerlerden grafikler oluşturulmuş ve bu grafikler yorumlanarak sistemde nerelerde nasıl iyileştirmeler yapılabileceği hakkında yorum yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, termoeonomik analizinin ve ekserji analizinin öğrenilmesine yardımcı olmaktır. Burada amaç verimi arttırmaktır. Bunun için ya ekserji kayıplarına bakılır ya da temoekonomik faktöre bakılır. İyileştirmenin nasıl yapılacağına karar verilir. Ama unutulmamalıdır ki, yüksek verim için düşük kalitede malzeme kullanılmamalıdır. Sistemin ömrünün uzun olması düşünülmesi gereken diğer bir husustur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The methods which is used to analyze of the thermodynamic systems are the method of analyse of entropy and the method of exergy analyse. In this study, as exergy analyse at the air conditioning system is done, a method including first and second law and economic analyse has been used. Thermodynamic analyse has been done from %25 atmospher air %75 environment air to %100 environment air for winter and summer operation conditions of air conditioning unit. Steam compressing one rank cooling system working with R134a has been used to set the water values coming from city pipeline to inlet and outlet conditions at the start end end points of the water of heating battery. Thermoeconomic analyse has been done in two step for this study. These are analyze of exergy and analyze of exergonomic analyze. As exergy analyse has been done, inlet and outlet exergies of all unit of air conditioning unit has been calculated and presented as tables with its other physical speciailites together. As exergeconomic analyse has been done, air conditioning unit is examined economicly. Economic cots for unit has been calculated with some determined equals. So, exergy and thermoeconomic values has been found. Figures has been drawn with these values so, integrations such as type and place of improvements has been done. The aim of this study is to help to learn the analyze of exergy and thermoeconomic. Also the aim is to increase the efficiency. To be able to do this,neither exergy losses nor thermoeconomic values are examined. It is decided that how to make improvements. But it should not be forgot that low quality material sould not be used for high efficient. Long life of the system is a subject that has to be thought.