Klima santrallarında ısı geri kazanım cihazlarının incelenmesi ve optimizasyonu
Analysing and optimizing of heat recovery devices in air handling units
- Tez No: 151647
 - Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN ÖZGÜR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Havalandırma, ısı geri kazanımı, ısı geri kazanım cihazı, optimizasyon, verimlilik xvı, Ventilation, heat recovery, heat recovery device, optimization, efficiency xvu
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 222
Özet
ÖZET Enerji kaynaklarının gittikçe azaldığı ve bunun sonucu olarak pahallandığı günümüzde, insan sağlığı ve konforundan fedakarlık etmeden, klima santrallan ile enerji savurganlığına yol açmadan havalandırma yapılması ancak ısı geri kazanımı uygulaması ile mümkündür. Bu çalışmanın amacı, kısaca, ısı geri kazananında kullanılan cihazların tanıtılması ve ekonomik olarak optimizasyonlarını yaparak genel bir kam haline gelmiş olan ısı geri kazanımı uygulaması enteresan sonuçlar yaratmaz, lüks bir uygulamadır görüşünün doğru olmadığım göstermektir. Doğru ve başarılı bir ısı geri kazanımı uygulaması yapılması için, öncelikle ısı geri kazanımı çeşitleri ve tekniklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu amaçla çalışmada öncelikle ısı geri kazanımının mantığı, niçin önemli ve kaçınılmaz olduğu, kaç türlü ısı geri kazanım tekniği olduğu, hangi yollarla ve elemanlarla yapılacağı, cihazların verimlilik ve basınç kaybı durumlarım kapsayan performans durumları, konstrüksiyonu, içinde oluşabilecek sızıntı ve don durumları ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışmanın ikinci önemli noktasını, seçilen ısı geri kazanım cihazının ekonomik olarak optimizasyonunun yapılması oluşturmuştur. Bu amaçla özellikle ülkemizde sık olarak kullanılan plakalı ısı geri kazanım cihazları ile higroskobik döner tip ısı geri kazanım cihazlarının kullanımı, bir örnek projede ele alınmış, değişik boyut ve verimlilikteki cihazların bu projede kullanımı sonucu geri kazanılan ısı ve soğu miktarları ayrı ayrı ay bazında çıkarılmış, elde edilen parasal tasarruf değeri ile, ilk yatıran değerleri karşılaştırılarak cihazın ömrü süresince en fazla kar getiren cihaz tespit edilerek, bu cihazlardan ekonomik olarak en optimumu belirlenmiştir. Kullanılan hesap yöntemleri olarakta, geri ödeme süresi metodu ile paranın zaman değerini dikkate alan, net bugünkü değer yöntemi ve yıllık işletme ve yatırım giderleri metodları kuüamlmıştır. Çalışmada çıkan sonuçların sade ve toplu bir şekilde verilebilmesi ve sonuçların kolay yorumlanabilmesi için grafik ve çizelgeler çizilerek anlatım güçlendirilmiştir. Çalışma sonucu olarak, yatırınım kullanımının, yatırımcıya sağladığı kazancın fazlalığı ve geri dönüş süresinin kısalığı ortaya çıkmış, bu yüzdende kullanımı teşvik edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's world short of energy resources, energy is becoming more expensive day by day. The only solution is heat recovery for ventilation with air hanling units without sacrificing health and comfort nor causing energy wasting. The aim of this study is introducing the devices employed in heat recovery and making their economic optimization in order to rebut the common knowledge that the heat recovery would not provide interesting results and it is a luxury. For a correct and successful heat recovery, first one should know the types and techniques. For that purpose, the study gives the logic of the heat recovery, why it is important and a must, the types of heat recovery techniques, the means and components to perform it, performance conditions including efficiency and pressure losses of the devices, any leaks or frosts within the devices. The second important point of the study is the economic optimization of the selected heat recovery device. For that purpose, the plate type heat recovery device and hygroscopic rotary heat recovery device frequently used in Turkey were considered within a sample project and the recovered heat and cooling amounts saved after using them in the projects were listed per month, the saving so obtained and the initial investmen costs were compared and the most profitable device throughout life and the one with the optimum economic level were determined. For the calculation method, the simple payback method is used with the net present value method and annual operating and investment cost method which allows us to consider the time value of money. For the sake of simplicity, the results obtained in the study were given in graphs or tables so that they could easily be interpreted As a result of the study, the benefit raised by the investor has been found to increase with a shorter payback time, and therefore, its use has been encouraged