Yüksek katlı binalarda klime tesisatında ısı geri kazanım sistemlerinin araştırılması
Heat recovery by climate systems on the skycrapers
- Tez No: 139626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DÜRİYE BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Katlı Bina, Isı Geri Kazanımı, Klima Sistemleri, Enerji, Petrol ıx, Skyscraper, Heat Recovery, Climate System, Energy, Petroleum
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Artık 21. yüzyılın başındayız ve ilk makinelerin bulunmasından günümüze sürekli yenilenen teknolojiler sayesinde bugün birçok şeyi kendimiz değil de makinelere yaptırır olduk. Öyle ki gerekli veya gereksiz, her yerde enerji harcamaya başladık ve gelinen nokta baktığımızda 2100 yılma kadar tamamıyla petrol ve petrole dayalı ürünlerin bizlerce harcanıp tükeneceğini gösteriyor. Bunu gören insanoğlu öncelikle kendine yeni enerji kaynaklan arayışına girişti ve bunda da belli bir yere kadar başarılı oldu. Yüksek üretim maliyetleri olan ve araştırma safhalarında yüksek araştırma geliştirme maliyetleri, bizleri varolan enerjiyi daha verimli hale getirmemiz gerekliliğini de ortaya sunmuş oldu. Böylece bizler de kendi alanlarımızda nasıl verim arttıracağımızı ve atık veya atılacak enerjiyi nasıl tekrar geri kazanacağımızı araştırdık. Bu araştırmalarımız bir sonucu olarak klima santrallerinde dışarıya atılan egzoz havasından da faydanalabileceğimiz sonucuna vardık. Enerji kazanımı olacaktı kurulan sistemler karşısında ancak bunların yüksek maliyetlerini kullanıcıların karşılaması gerekiyor. Bu noktada önemli olan soru bir kullanıcı için“ Bu sistem bana ne kazandıracak ve ne kadar zaman içerisinde.”oluyor. Bu projede klima santrallerinde kullanılan ısı geri kazanım sistemleri öncelikli olarak incelenmiş, bu tezden önce yapılan araştırma ve projeleri de göz önünde bulundurarak son kullanıcının sorularının cevaplarına çözümler bulunulmuş ve deneysel olarak bu sonuçlar desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Since, we are at the beginning of 21st century, in the view of today's life conditions nearly all of our activities are based on the machines instead of human force together with the developing technology. Even, energy is spent in every step of our life both necessarily and unnecessarily. It is clear and carried out that, we will save the whole petroleum and petroleum based products till the year 2100. Depending on this fact, people started to search for new energy sources and they succeed. It was necessary to find out how to use energy in more effective ways, in order to avoid from high production and research costs in the production process. So, we, as human beings, tried to find out how to increase the effectiveness and accomplished the energy that is wasted. In this study, heat, which is gained from feedback system in the air condition system, is examined. Past search and studies are used and the results are found out for the last users' questions. The results are also supported by experiments. As a result of this study, we came to a conclusion that we can make use of the exhaust that is thrown out from the air condition centrals. We will save the energy by this system. The only fact is users should spent high costs for this system.so the questions becomes as:“ What will I gain from this system and how long it would be useful? ”We will find the answers for these questions in this survey.