Sabit mıknatıslı senkron motorların tasarımı ve sürücü devrelerinin incelenmesi
DesiGN of permanent magnet synchronous motors and study of drive circuits
  1. Tez No: 151650
  2. Yazar: SALİH KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİ SARUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit mıknatıslı senkron motor, vektör kontrol, uzay vektör PWM, sürücü devreleri, doğrudan moment kontrolü. XV, Permanent magnet synchronous motor, vector control, space vector PWM, drive circuits, Direct torque control. xvi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Sabit mıknatıslı senkron makinalarda elektriksel uyartımlı alan sargılarının yerine sabit mıknatıslar kullanılmıştır. Sabit mıknatıslı motor da akı, mıknatıslar tararından sağlanmaktadır. Tasarımın en önemli parametresi akıdır. Moment eşitliğinin ve hız/moment karalcteristiğinin hesaplanmasında kullanılmak üzere akımın hesaplanmasındaki metotlar ele alınmıştır. Sabit mıknatıslı motorların gelişimi, fırçaların, bileziklerin ve alan sargılarmdaki bakır kayıplarının çıkartılması ile, daha yüksek verim elde edilmesini de sağlayan bir çok avantajı içermektedir. Ideal bir senkron motorun gelişimi, sinüs dağılımlı sargıların gelişimim ile başlamaktadır, îdeal sinüs dağılımlı sargı ile başlanmasının daha önemli sebebi uzay vektörleriyle en yakın ve en basit ilişkiye sahip olmasıdır. Motor ifadeleri elde edilmiş ve demir kayıpları ile zıt EMK'nın hesaplanmasındaki önemli metotlar incelenmiştir. Sabit mıknatıslar ile ilgili eşitliklerin, parametrelerin ve karakteristiklerin kısa bir tanımlaması verilmektedir. Bu çalışma da, AC motor kontrolünde yüksek dinamik performans elde etmek üzere vektör kontrolü incelenmiş ve doğrudan moment kontrolü ile karşüaştırılmıştır. Sürme devreleri hakkında bilgi verilmiştir. Uzay vektör PWM metodunun temel prensiplerine ilişkin teorik bilgiler verilmiştir. SMSM'da vektör kontrolünün yapısı Simulink yazılımında oluşturulan bir blok diyagramı ile mcelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The electrically excited field windings replaced by permanent magnets in permanent magnet synchronous machines. The flux in a permanent magnet motor is established by the magnets. Flux is the most important parameter in the design. Methods of calculating the current use in the calculation of torque equations and the speed/torque characteristic. Development in the permanent magnet motors has many advantages including the elimination of brushes, slip- rings and rotor copper losses in the field winding, which leads to higher efficiency. Ideal sinewave motor, developed initially from the basis of sine-distributed windings. The more important reason for beginning with the ideal sine-distributed winding is that it is closely and simply related to the concept of the space vectors. Motor equations are derived and important methods in the calculation of the back-EMF and the core losses are investigated. A brief description of the characteristics, parameters and equations associated with permanent magnets is given în this study, vector control is investigated for to derive a high dynamic performance in controlling the AC motor, and compared with the direct torque control. A knowledge is given about the drive circuits. Theoretical knowledges about the basic princples of space vector PWM method are given. The structure of vector controlled permanent magnet synchronous motor is investigated with a block diagram constituted with the Simulink software.