Otobüsle kentiçi toplu taşımacılıkta işletim teknolojileri ve performans analizleri: İETT örneği ve akbil verilerinden faydalanma
Operations techniques and performance analyses at public bus transit: İETT case and using akbil data
  1. Tez No: 151651
  2. Yazar: YUSUF BATUHAN ALTUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otobüsle kentiçi toplu taşıma, otobüs işletim teknolojileri, performans analizleri, akıllı bilet (AKBİL), İETT. X11, Bus public transit, bus transit operation technologies, performance analyses, electronic fare payment (AKBİL), İETT. xm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Ulaştırma hizmetlerine duyulan ihtiyaç her geçen gün yüksek oranlarda artmaktadır. Bu artışı tetikleyen parametreler arasında; küreselleşme, yaşam alanlarının genişlemesi, nüfusun artması ve insanların ekonomik olarak bağımsızlaşması sonucu hareketlilik oranının büyümesi yer almaktadır. Bununla birlikte, ulaştırma altyapısı ve hizmetlerindeki genişleme ve iyileşme, ulaştırma gereksinimlerinin artış hızım yakalayamayarak, gerisinde kalmaktadır. Yetersiz ulaştırma altyapısı, bizleri“trafik tıkanıklığı”denilen, her gün karşılaştığımız bir olguyla tanıştırmıştır. Bu tıkanıklığın etkileri, çok değerli zamanların yitirilmesi, çevre kirliliği ve kaynakların verimsiz tüketimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Talebi karşılamak için yeni yollar inşa edilmesi, günümüzde hem çevreye hem de doğal yaşama zarar vereceği, kentin, örneğin tarihi dokusunu zedeleyeceği ve ekonomik olmadığı için sorgulanması gereken bir yöntemdir. Bugün İstanbul'da“trafik-toplu taşımacılık”sorunlarının kesin çözümü için kentin yaygın raylı sistemlerle örülmesinin gerektiği bir çok farklı kişi ve kuruluş tarafından dile getirilmektedir. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken husus, tüm bu projelerin uzun vadeli oluşudur. Mevcut durumda tamamen karayoluna bağlı ulaşım yapısını raylı sistem bazlı bir yapıya oturtmanın uzun yıllara ve yüksek maddi kaynaklara ihtiyaç duyduğu açıktır. Bu doğrultuda İstanbul'un daha uzun zaman karayolu ağına bağlı olacağı anlaşılmaktadır. Bu durumda yapılacak en mantıklı iş; karayolu ağını etkin kullanmanın yollarını bulmak, yaygın olarak kullanılan otobüs toplu taşımacılığında, günümüz modern teknolojilerinden faydalanarak verimli ve etkin bir işletmecilik anlayışına geçmektir. Bu anlayış doğrultusunda, çalışmanın amaç ve kapsamının anlatıldığı birinci bölümün ardından, ikinci bölümde otobüs toplu taşımacılığında hizmet kalitesini arttırmak için geliştirilen en yeni teknolojiler ile gelişme aşamasındaki teknolojilere değinilmiştir. Üçüncü bölümde otobüs toplu taşımacılığında etkin ve verimli bir işletmecilik için performans analizlerine değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise İ.E.T.T. özelinde eldeki AKBİL (AKıllı BİLet) verilerinden faydalanarak performans analizleri ve planlama çalışmaları için gerekli bilgilerin nasıl elde edilebileceğine ilişkin çok sayıda örnek ve kapsamlı açıklamalar sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara ilişkin bazı değerlendirmeler ve öneriler sonuç bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Demand for transportation services increases significantly day by day. The global developments, expansion of inhabited areas, population increase and increase in mobility as a result of economic well being are among the causes of this increase. On the other hand, the rate of expansion and improvement of transportation infrastructure and services fall behind the speed of transportation demand increase. We face traffic congestion due to inadequacy of transportation infrastructure. This fact results in time loss, environmental pollution and unproductive usage of resources. We need to question the method of constructing new facilities, because of their possible harm to environment and natural life, city life and its historical structure as well as their high capital costs. Nowadays a number of persons and agencies state their opinion that the exact solution of traffic congestion and public transportation is to built a rail transit network in Istanbul. However, we have to take into account that building an extensive rail system network takes a long time; i.e., converting a highway oriented public transportation into a rail one takes years and requires huge amount of financial sources. In this respect we need to get the most benefit from existing highway system and adapting effective and efficient methods in public bus transportation operations. In accordance with the above mentioned points, we explain the goal and content of this thesis in the first chapter. The existing and developing technologies for improving service quality of public bus transportation are presented in the second chapter. In the next chapter, we outline the performance analyses for achieving effective and efficient public bus transportation services. In the fourth chapter, we present a number of examples and associated detailed explanations regarding how to extract necessary knowledge and information from AKBİL system used in İ.E.T.T. (which is the electronic fare collection system) in order to conduct performance analyses and operational planning. Evaluations associated with the results obtained and some recommendations associated with real life applications are given in the final chapter.