Betonarme çerçeve sistemlerin doğrusal olmayan itme analizleri
Nonlinear pushover analysis of reinforced concrete frames
  1. Tez No: 151653
  2. Yazar: LEVENT KUNDURACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHUN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton davranış modelleri, moment-eğrilik ilişkileri, çekme rijitleşme etkisi, itki analizi xvu, Concrete stress-strain models, moment-curvature relationships, tension stiffening effect, pushover analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZET Bu çalışmada ilk olarak Hognestad, Kent ve Park, geliştirilmiş Kent ve Park, Saatçioğlu ve Razvi ve Mander beton davranış modelleri incelenmiştir. Beton modelleri için yazılan bilgisayar programlan yardımıyla betonarme yapı elemanlarının moment eğrilik ilişkileri elde edilmiştir. İncelenen modellerden Mander beton modelinde kullanılan William ve Warnke beş parametreli kırılma yüzeyi kriterinin ihtiyaç duyduğu malzemeye bağlı değişkenlerin ölçümlenmesi ve tahmin edilmesindeki zorluklar elde edilen moment-eğrilik ilişkilerinde önemli belirsizliklere neden olabilmektedir. Koksal tarafından Drucker-Prager akma/kırılma Mterinin kuşatılmış beton davranışını içine alacak şekilde değiştirilmesi ile önerilen tek parametreli kırılma kriteri kullanılarak yapılan uygulama ve deneysel karşılaştırmalar yardımıyla söz konusu belirsizliklerin giderilmesi amaçlanmıştır. Sadece taşıma gücünü hedeflemeyen yapılar için gerçekçi bir yük-deplasman ilişkisi elde etmek amacım taşıyan performansa dayalı tasarımda, çatlaklar arasındaki betonun dikkate alınması önemlidir. Herhangi bir dikdörtgen kesitin moment-eğrilik ilişkisinin elde edilmesi çekme rijitleşme etkisi de dikkate alınarak açıklanmıştn-. geliştirilmiş Kent ve Park, Mander, Saatçioğlu ve Razvi ve Koksal modelleri ile yeni geliştirilen malzeme kriteri, seçilen betonarme kiriş ve kolon kesitleri için çizilen moment-eğrilik ilişkileri kuUamlarak elde edilen akma moment- eğrilik ve son limit moment-eğrilik değerlerine ilişkin verilerin ışığında karşılaştmlmıştır. Bu amaçla da, moment-eğrilik ilişkilerinin elde edilebilmesi için, çekme rijitleşmesini de dikkate alan programlar yazılmıştır. Üç katlı tek katlı açıklı bir betonarme çerçevenin itme analizleri yeni geliştirilen model kullanılarak gerçekleştirilmiş ve sonuçlar üzerinde çekme rijitleşmesi etkisi irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
18 ABSTRACT In this study, stress-strain concrete models recommended by Hognestad, Kent and Park, Modified Kent and Park, Saatcioglu and Razvi and, Mander are presented and evaluated. Implementing the subroutines developed for the confined concrete models in the context of the thesis, moment-curvature relationships of reinforced concrete members are obtained. Since the material parameters which the William- Warnke failure criterion adopted by the confinement model of Mander needs, are difficult to experimentally and analytically determine, the resulting moment-curvature relations are somewhat imprecise. Thus, the applications of the modified form of the Drucker-Prager failure criterion proposed by Koksal taking the behaviour of confined concrete into consideration are accomplished by successful comparisons of the experimental results and predictions of the analytical models in the context of this study. In order to obtain a realistic load-displacement relationship for the displacement based design of reinforced concrete structures the contribution of the intact concrete between flexural cracks is to be accounted besides the ultimate strength approach. Furthermore, the concept of moment-curvature relationship, which is generally accepted as a base of defining the deformation capacity of reinforced concrete structural members, is presented and discussed. The method of deteirruning a moment-curvature curve of any rectangular reinforced concrete section is explained by considering the tensile stiffening effect. For the tested reinforced concrete beam and column sections, Modified Kent and Park, Mander, Saatcioglu and Razvi, and Koksal confined concrete stress-strain models are compared by using moment-curvature relationships. Besides, the computer subroutines of the concrete stress-strain models are developed in order to take the tension stiffening effect into account for the moment-curvature relationship curves. Finally, pushover analysis applied to a three-storey single span reinforced concrete structure by using proposed concrete model and tension stiffening effect examined on obtained results.