Hasarlı betonarme yapılarda onarım-güçlendirme esasları ve bir uygulama örneği
Repairment and strengthening essentials of damaged reinforced concrete structures and a sample application
- Tez No: 151654
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, onanın- güçlendirme, Eartquake, repaired/ strengthening. xi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışmada öncelikle onarım ve güçlendirme hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonraki bölümlerde ise 1975 Deprem Yönetmeliği'ne göre boyutlandınlmış betonarme bir yapının 1997 Deprem Yönetmeliği'nin şartlarına uygunluğu bilgisayar programı yardımıyla analiz edilerek güçlendirme durumu incelenmiştir. Birinci bölümde yapıların onarım ve güçlendirmeye ihtiyaç duyma sebepleri, yapı tasarımının ana ilkesi, onarım ve güçlendirmenin tarifleri ve arasındaki fark, onaran ve güçlendirme planlamasına etkiyen faktörler belirtilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümlerde yapılarda depremin ortaya çıkardığı ve depremden dolayı oluşan hasarlardan bahsedilmiş ve depremden dolayı oluşan hasarların sebepleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, deprem sonrası ilk inceleme, acil geçici koruma önlemleri ve yöntemleri ile onaran ve güçlendirme öncesindeki detay inceleme üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde betonarme elemanlarda çatlama ve ezilme olayının tarifi yapılmıştır, taşıyıcı olmayan ve taşıyıcı olan yapı elemanlarında oluşan çatlak ve hasarlar ile bunların hangi sebeplerle oluştuğu konusunda bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde ise, onarım ve güçlendirmede kullanılan malzemeler, uygulama teknik ve yöntemleri ile bu konuda Avrupa' daki standart oluşturma çalışmaları ve amaçlan ifade edilmiştir. Yedinci bölümde, betonarme binalarda deprem güvenliğinin belirlenmesi ve güçlendirmeye karar verme ile güçlendirme projesinin ilkelerinin oluşturulması konusu üzerinde durulmuştur. Sekizinci bölümde ilave eleman olmaksızın kolonların, perdelerin, kirişlerin, kiriş- kolon birleşim bölgelerinin, döşemelerin ve temellerin onaran ve güçlendirilmesi konusundaki teknik ve yöntemler ile bunların ne şekilde uygulanması gerektiği ayrıntılı şekilde anlatılmıştır. Dokuzuncu bölümde mevcut yapıya perde, çelik çaprazlar, kanat duvarlar gibi yeni taşıyıcı elemanlar ilave edilerek sistemin güçlendirilmesinden bahsedilmiştir. Onuncu bölümde yapılardaki korozyon hasan ve onaranı hakkında bilgi verilmiştir. Onbirinci bölümde, onarılmış/güçlendirilmiş yapı sistem ve elemanlan üzerinde yapılan bazı deneyler ile yapılann davramşlan konusundaki deney sonuçlan hakkında bilgi verilmiştir. Onikinci bölümde ise 1975 Deprem Yönetmeliği'ne göre projelendirilip inşa edilmiş betonarme bir yapının STA-4 Yapı Analiz Programı kullanılarak analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda güçlendirmeye karar verilmiştir. Kolon mantolanması ve perde ilavesi yapılarak oluşturulan yeni sistemin analizi yapılmıştır. Gereken temellerde de güçlendirmeye karar verilmiştir. Böylece binanın depreme karşı güvenliği artuılmıştır. Güçlendirmeden önce kesit ve donatı bakımından yetersiz olan taşıyıcı elemanlar (kolon, perde) yeterli hale getirilmiştir. Deprem yüklerinin büyük bir kısmının ilave perdeler tarafından karşılandığı görülmüştür. Onüçüncü bölümde ise sonuç ve önerilerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, which is submitted as a M.Sc. thesis, firstly general information on repair and strengthening is presented. And in the later stage, a R/C, multi, storey building projected in accordance with aseismic code of 1975 is analzad with regard to its conformity with the terms of asseismic code of 1975 using computer programs; and strengthening conditions are studied. In the first chapter the reasons why buildings neede repair and strengthening, the main princple of construction design, definitions of repair and strengthening and the planning are explained. In the second and third chapters, the damages whic is brought into sight by eartquake and those which are caused by eartquake are referred and the reasons for the damages caused by earthquake are examined. In the forth chapter the first investigation after eartquake, emergent provisional protection measures and methods, and detailed investigation before repair and strengthening are discussed. In the fifth chapter cracking and crushing in the R/C elements are defined; and information is given on cracks and damages arising in bearing and non-bearing structural elements, and on that what causes those emerged. In the sixth chapter the materials used and strengthening, aplication teenies and methods, and the standart- formation eforts made in Europe in this subject are explained. In the seventh chapter defermining seismic safety of R/C buildings, deciding upon strengthening, and formation of the principles for strengthening methods are considered. In the eighth chapter technics nd methods for the repair and strengthening of columns, shear wall, beams, colomn- beam conection points, floors and foundations are detailed and the problem how those are to be applied is dealt. In the ninth chapter strengthening of the system by adding new bearing elements to the present structure such as shear walls, diagonal steel bars, wingwalls, is discussed. On the tenth chapter information is given about corosion damage and reparation. On the eleventh chapter information is given about some tests that have been made on the repaired/ strengthed structure system and elements and the test results about the behaviour of a structure. Twelth chapter includes analysis of a structure which has been designed according to 1975 Eartquake instructions. As a result of the analysis it has been decided to strengthen the structure. The anlysis of the new system formed by column and sheerwall addition has been done. It has been decided to strengthen the foundation that needs to be strengthened. This way the structure safety has been improvedBefore strenghening the elements ( column, sheerwall ) that is inadequate of area and rebar amount has been made effecient. It is seen thet a big amount of eathquake load is received by sheerwalls. Thirteenth chapter includes results and suggestions.