Bursa hanları ve Tuz Han'ı koruma önerileri
Hans of Bursa and Tuz Han propositions of protection
  1. Tez No: 151652
  2. Yazar: ARZU ÜNGÖRGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Bursa Hanları, Tuz Han, Erken Osmanlı Dönemi Ticari Yapılar, Şehir Hanları. xı, Bursa, Hans of Bursa, Tuz Han, commercial buildings of Otoman Empire, hans that were built in city type. xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET Osmanlı Devleti'ne uzun bir dönem başkentlik yapan Bursa, tarihi, siyasi, ticari ve mimari açıdan önemli bir Osmanlı kentidir. İpek Yolu'nu, İstanbul'a bağlayan bir durak olan kentin ticari yaşantısı, mimariye yansımıştır. Günümüzde de kentin merkezi durumundaki Hanlar Bölgesi, yüzyıllar boyunca önemini kaybetmemiştir. Erken Osmanlı Dönemi mimarisinin en ilginç örnekleri bu kentte bulunmaktadır. Bursa Hanları temel olarak, şehir ham özelliği taşımaktadır. Bununla birlikte ticari işlevleri ağır basmaktadır. Genel olarak yapım tarihleri, Erken Osmanlı Dönemi'ne dayanmasına rağmen Klasik Osmanlı Dönemi'ndeki kadar olgun bir han mimarisi görülmektedir. Tuz Han, bu bölgede bulunan, 15.yy'da yapılmış olan küçük bir handır. Günümüzde ticari işlevini devam ettirmekte olan yapı, yoğun kullanım nedeniyle özgünlüğü yitirmiştir. Hanlar Bölgesi'nde bulunan, yaklaşık olarak bu dönemde yapılmış olan diğer hanlar dönemin mimari özellikleri, işlevleri ve plan şemaları incelenerek, Tuz Han için koruma önerileri sentezlenmiştir. Umur Bey Vakfiyesi ve Umur Bey Camisi kitabesi gibi ulaşılabilen en eski kaynaklara başvurularak, yapı hakkında bilgi edinilmiştir. Yapının günümüzdeki durumu, sorunlu bölgeler ve yapılan değişiklikler saptanmıştır. Bununla beraber yapı için yapılması gerekenler üzerinde çalışılmıştır. Yapının bulunduğu sokak silueti incelenerek, Tuz Han'ı siluet içinde okunur hale getirilerek, çevresindeki niteliksiz yapılar ve eklentiler kaldırılarak tüm sokak için koruma projesi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bursa, which had been capital city of Otoman Empire, is one of the important city in economical and architectural visions. Bursa was a connection way-point of Saten Way to Istanbul to Istanbul, that effected the city's economical life and its architectural structure. Stil today, centrum of the city is on the 'Han's Region'. The best samles of beginning of Ottoman architecture belongs to this city. Bursa Hans are typical city hans. They also have economical facilities. Tuz Han is a small one, was built in 15.th century. Today, it is still by same means, but according to mass of work, it has lost its original position. The hansa re the 'Hans Region' are discussed by the means of architectural forms, functionality, project and a senthesis is formed for Tuz Han according to this knowledge.