Bir tasar ölçütü olarak dersliklerde görsel konfor ve optimum enerji kullanımı için bir yaklaşım
As a desing criterion an approach for visual comfort and optimum energy use in classrooms
  1. Tez No: 151657
  2. Yazar: MAKBULE TUBA BOSTANCI BASKAN
  3. Danışmanlar: PROF. MÜJGAN ŞEREFHANOĞLU SÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Derslik, aydınlatma, görsel konfor, optimum enerji kullanımı. XV, Classroom, lighting, visual comfort, use of optimum energy. xvi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET Okul yapılarında, eğitim açısından, en önemli ve genel fiziksel mekanlar, dersliklerdir. Dersliklerin ana işlevi, öğrencilerin başarılarının istenen düzeyde olması ve sağlıklarının sürekliliği için, fizik ortam öğeleri açısından konforlu ortamı sağlamaktır. Derslikler, çeşitli görsel eylemlerin gerçekleştirildiği mekanlar olduğundan, fizik ortam koşullarından biri olan görsel konforun sağlanması, öncelikle önem taşıyan bir konudur. Dünyada ve ülkemizde, aydınlatmada harcanan enerjinin büyüklüğü nedeniyle, özellikle, derslik gibi uzun süreli ve gün boyu kullanılan hacimlerde, optimum enerji kullanımı da önem verilmesi gereken bir konudur. Bu çalışmada amaç, derslik aydınlatma tasanmınm ölçütlerinin belirlenmesi, optimum enerji kullanımının derslikler açısından değerlendirilmesi ve dersliklerin görsel konfor ve optimum enerji kullammma uygunluğunu ölçecek bir değerlendirme yönteminin, bir yaklaşımın geliştirilmesidir. Bu çalışma, dokuz ana bölüm ve bir ek bölümünden oluşmaktadır. Bölüm 1 'de, genel olarak, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir. Bölüm 2'de, eğilimin genel tanımı ve önemine değinilmiş, ülkemizde eğitim sisteminin genel yapısı ve ortaöğretim kurumlan anlatılmıştır. Bölüm 3'te, derslik tasarımında, mimari tasarım ve uygun fizik ortam koşullarının yaratılması yönünden gereken temel ölçütler belirtilmiştir. Bölüm 4'te, derslik aydınlatmasınm önemine değinilerek, dersliklerde görsel konfor koşullan açıklanmıştır. Görsel konfor koşullarını sağlamaya yönelik, doğal ve yapma aydınlatma düzenleri anlatılmıştır. Bilgisayar kullanılan dersliklerde aydınlatma düzenlerine ilişkin temel bilgiler verilmiştir. Bölüm 5'te, dünyada ve ülkemizde toplam elektrik tüketimi içinde, aydınlatmanın payı belirtilerek, aydınlatmada optimum enerji kullanımı açısından genel etkenler açıklanmıştır. Bölüm 6'da, yapılan literatür araştırması sonucunda elde edilen, dünyada ve ülkemizdeki görsel konfora yönelik çalışmalar ile optimum enerji kullanımı konusunda yapılan çalışmalar irdelenmiştir. Bölüm 7'de, seçilen tip derslik hacminde, görsel konfor ve optimum enerji kullanımına yönelik olarak, doğal ve yapma aydınlatma düzenleri ile gümşığı ve lamba ışığının birlikte kullanıldığı bütünleşik aydınlatma düzenleri ele alınmıştır. Belirlenen gün ve saatlerde, hacim içinde sağlanan gümşığı aydınlık düzeyi değerleri verilmiştir. Ayrıca, derslik aydınlatması için uygun, değişik yansıtıcı ve yayıcı özelliklerine sahip, aydınlatma aygıtları seçilerek, tip derslik hacrninde on ayrı aydınlatma düzeni kurulmuştur. Bu düzenler, görsel konfor etkenleri olan aydınlığın niceliği ve aydınlığın niteliği ile enerji harcaması yönlerinden değerlendirilmiştir. Bölüm 8'de, görsel konfor ve optimum enerji kullanımı yönlerinden en iyi sonucu veren, aydınlatma düzeninin uygulamadaki durumunu incelemek amacıyla, bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Seçilen derslikte, mevcut ve öneri aydınlatma düzenleri, ölçme ve anketlerle İncelenerek, değerlendirilmiştir. Bölüm 9'da, aydınlığın niceliği, aydınlığın niteliği ve enerji harcaması ile ilgili değerlendirmeler sonucunda elde edilen verilerin, dersliklerde, görsel konfor ve optimum enerji kullammma ilişkin bir yaklaşım oluşturduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In school buildings, classrooms are most important physical spaces. The main function of a classroom is to provide an environment in which different learning activities can be performed in safety physical and psychological comfort. Since classrooms are spaces where visual tasks are performed, primarily important subject is providing visual comfort Another important subject for spaces which are used all day long such as classrooms is use of optimum energy, because of high energy consumption in lighting. The aim of mis study is to determine the design criteria of classroom lighting, to evaluate use of optimum energy from a classroom design point of view and to develope a new approach which can be used for the evaluation of the visual comfort and use of optimum energy in classrooms. The study consists of eight chapters. In the first chapter, generally the aim and the scope of the study is determined. In the second chapter, the general definition and importance of education is mentioned and the educational system structure and secondary education institutions of our country are explained. In the third chapter, the fundamental criteria about the architectural planning and the creation of appropriate physical environment conditions are determined for classroom design. In the fourth chapter, the importance of classroom lighting and the criteria of visual comfort in classroom lighting is explained. The natural and artificial lighting design that enable to obtain visual comfort are explained. The general information on lighting design of the classrooms regarding computer use is given. In the fifth chapter, in both the world's and our country's electricity consumption, the share of lighting is determined and the general factors concerning optimum energy use in lighting are explained. In the sixth chapter, the studies about visual comfort and the studies on optimum energy use in the world and in our country, are examined. In the seventh chapter, according to the chosen type of classroom and regarding visual comfort and optimum energy use, integrated lighting systems that allow natural and artificial lighting designs along with daylight and artificial light use are explained. The daylighting levels in the classroom space for determined days and hours are given. Besides, luminaires with different reflecting and diffusing properties and suitable for classroom lighting are selected to establish ten different lighting designs in typical classroom. These designs are evaluated in terms of visual comfort factors which are lighting quantity, lighting quality and also energy consumption. In the eighth chapter, in order to examine the application of the lighting design that has the best results concerning visual comfort and optimum energy consumption, a field study is established. In the chosen classroom, the existing and the suggested lighting designs are evaluated by measurements and questionnaires. In the nineth chapter, it is emphasized that the data regarding the evaluation of lighting quantity, lighting quality and energy consumption is an approach to the visual comfort and the use of optimum energy.