50-60 cc'lik dört stroklu otto motorlarınının dizayn ve test koşullarının araştırılması
A study on desingn paramaters and test procedures of 50-60 cc four strokes si engines
  1. Tez No: 151662
  2. Yazar: TARIK İBİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dört stroklu küçük hacimli benzinli motorlar, tasarım, performans testi XV, Four strokes small size gasoline engines, design, and performance test. xvi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Dört stroklu küçük hacimli benzin motorları zirai ilaçlama uygulamalarında, bahçe ekipmanlarında, jeneratörlerde, bazı hafif karayolu taşıtlarında ve daha bir çok alanda son zamanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dört stroklu küçük hacimli motorlar yüksek verimleri, düşük yakıt sarfiyatları ve düşük egzoz emisyon seviyeleri ile iki stroklu motorların yerine almaktadır ve ulaşım araçları dışmda da kullanımları günden güne artmaktadır. Küçük motorlar esasmda prensip olarak taşıt motorlarına benzer yapıdadır. Ancak yüksek devirlerde işletildiklerinden atalet kuvvetleri daha büyüktür. Bu motorların tasarımında farkı yaratan nokta kullanılan imalat yöntemi ve malzeme seçimidir. Uygulamada bazı bileşenler için taşıt motorlarında kullanılan malzemelerden daha yüksek dayanıma sahip malzemelerin kullanılması kaçınılmazdır. Bu motorların performans testleri yine taşıt motorlarının testlerine benzemektedir. Ancak daha hassas yüklenmeleri için genellikle yüksek devirlerde çalıştınlabilen elektriki fren sistemleri kullanılır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years four strokes small size gasoline engines are using widely in agricultural area, garden equipments, generators, light on road vehicles and more. Four strokes small size gasoline engines have high efficiency; low fuel consumption and low exhaust emission value. The engines replace the two strokes engines day by day because the engine's have superior features. Small engines have similar structure with motor vehicle engines but the engines have greater revolutions and inertial force more than motor vehicle engines. It is different point in those engines to use different manufacturing methods and some special materials. In practice in some components for small engines, we must use some high strength materials. Performance test of the engines similar motor vehicle engines test like design conditions but more sensitive loading we use high revolution value electricity brake systems in general.