Yerel yönetimler için kent bilgi sistemi tasarımı, organizasyonu ve uygulaması
Desing, organization and applications of urban information system for local administrations
- Tez No: 151664
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Kent Bilgi Sistemi, tasarım, organizasyon, Local Managements, Urban Information System, design, organization XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Kente ait mevcut bilgilerin etkin bir şekilde kullanılamaması, bilginin yeterince organize edilememesi, sağlıklı kent verilerine erişmede yaşanan zorluklar, başta kentle ilgili çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlar olmak üzere tüm karar mekanizmalarında sıkıntı yaratmakta, bilgi, farkında olmadan israf edilmektedir. Günümüz teknolojisinde bir çok kurum ve kuruluşun ihtiyaç duydukları bilgileri hızlı ve doğru bir biçimde elde etmek, onları daha verimli bir şekilde kullanabilmek amacıyla geliştirilmiş bilgi sistemleri oldukça yaygın duruma gelmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), konuma dayalı her türlü verinin toplanması, depolanması, analizi, güncelleştirilmesi ve sonuçların sunulmasını gerçekleştiren bir sistemdir. Coğrafi Bilgi Sisteminin etkin bir kullanımı olan Kent Bilgi Sistemi de diğer bilgi sistemleri gibi yazılım, donanım, kullanıcılar, yöntemler ve veri gibi pek çok elemanı kapsamaktadır. Kent Bilgi Sistemi'ni kurmak isteyen bir yerel yönetimin, bu isteğini hayata geçirmek ve karşısına çıkabilecek engelleri şimdiden görmesini sağlamak düşüncesinden yola çıkarak“Kent Bilgi Sisteminin Tasarımı, Organizasyonu ve Uygulaması”adlı çalışma yapılmıştır. Çalışma Tasarım, Organizasyon ve Uygulama olarak üç ana başlıktan ve 7 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı, KBS'nin yapılanması ve koordinasyon gerekliliğinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, KBS'nin uygulama gereksinimleri, temel işlevleri ve KBS'den beklenen faydalar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, sistem gerçekleştirme çalışmaları, standartlar, referanslar ve terminolojiler ele alınmıştır. Veri modeli ve veritabanı tasarımı, veri depolama ve geri besleme yöntemleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, İstanbul Büyükşehir Belediye'sine ait birimlerin kentsel faaliyet analizleri yapılmıştır. Beşinci bölümde, yerel yönetimlerde KBS'nin gerçekleştirilmesi çalışmalarına örnek olarak İBB'nin KBS çalışmalarından söz edilmiştir. Altıncı bölümde, İBB tarafından gerçekleştirilen KBS çalışmaları sırasında karşılaşılan sorunlar ele alınmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Yedinci bölümde, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Not using the existing city“know-how”s effectively, not organizing the information enough, difficulties to reach the feasible city details bring difficulties to governmental associations that are working for city and that causes inappropriate usage of existing“know-how”. Today, as a result of technological improvements, many associations can access to the necessary informations easily and quickly with using new information systems that are being used widely. Geographical Information System (GIS) is the basic principle component that helps on collection of all data related to geography, storage of this data, analyses of this data, updates of data and presents results. Urban Information System, an effective usage of Geographical Information System, includes software, hardware, users, methods and data as other systems. A local administration which wants to establish an Urban Information System notices the difficulties at first stage. In order to notice difficulties a study has taken part named“Design, Organization and Application of Urban Information System”. The study consists of three main titles Design, Organization and Application and seven main chapters. In the first chapter, the purpose of this study, Urban Information System structure and coordination necessity were mentioned. In the second chapter, Urban Information System application needs, basic functions and utility expectations from an Urban Information System were explained. In the third chapter, system realizing, standards, references and terminologies were discussed. Data model and database design, data storage and feedback methods were dealt with. In the fourth chapter, Istanbul Metropolitan Municipality's units were analyzed about urban activities. In the fifth chapter, Istanbul Metropolitan Municipality's Urban Information System were given as an example of establishing an Urban Information System in local administrations. In the sixth chapter, the difficulties were discussed and analyzed during the contitution of Urban Information System in Istanbul Metropolitan Municipality. In the seventh chapter, conclusions and suggestions were given.