Türkiye'de kamu yatırımları iyileştirmesi ve kamusal inşaat yönetim modeli
Improve the investiments and publics model of building managment in Turkey
  1. Tez No: 151665
  2. Yazar: BURHAN SATICI
  3. Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İhale kanunu, İnşaat üretimi, Yapı yönetimi, Kamu yatırımlarının iyileştirilmesi, İnşaat yönetim modeli. XIV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 390
Özet
ÖZET İnşaat sektörü milli gelir içerisindeki yüzdesi itibariyle milli gelire katkısı en fazla olan sektördür. Bu durumuyla inşaat yatırımları içerisinde yaşanılan ekonomik krizlere rağmen daha dengeli olarak yatırımları sürdürülen kamu inşaat sektörü ayrı bir yer tutmaktadır. Kamu kaynaklı yatırımların kalite, süre ve maliyet olarak en uygun bir şekilde değerlendirilmesi gereklilik olarak ortaya çıkmakta ve kamusal projelerde proje üretim sürecinin her boyutuyla yapılmadan önce hesap edilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Mevcut ihale yasası kapsamında yönetim organizasyonunu oluşturmuş ve kendi kurum niteliklerine uyarlamış olan Kamu Kurumlan yapı üretimi sürecinin büyük bir kısmını bürokratik işlemler ile ağırlaştırmakta, ihtiyacın zamanında karşılanmasını engellemektedir. Bu durumda sistem kendinden beklenen verimi sağlayamayarak günden güne tıkanma noktasına yaklaşmakta ve devlete büyük bir zaman, maddi kayıplarla gerektiği gibi kullanılamayan personel yükü olarak ortaya çıkmaktadır. AB 'ne uyum aşamasında yeni ihale yasası ile uygulamaya dönük mevcut kamusal yapı üretim teknik yapısının proje ve üretim üzerindeki etkileri, kurumsal olarak kazanılan işlerlikleri de değerlendirilerek sonuçlan ve yapı üretimini etkileyen kavramlar belirlenerek ortaya konulmuştur. Üretimi etkileyen nitel kavramlar etkileşim önem sırasına göre değerlendirilerek sınıflandırılmıştır. Türkiye'de kamu yatırımları iyileştirmesine yönelik yapı sistemi analizi ile yönetim organizasyon modeli araştırması sonuçlan ile ortaya konularak yeni ihale yasası profiline uygun yönetim organizasyonu modeli araştırması yapılarak prototip yöntem alternatifi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With its percentage in the national income, building sector contributes to national income at most. Public building sector, which continues its investment at a balanced level despite the crisis in the general building sector, has a different place. The investment of public sources are required to be evaluated in a most appropriate way in terms of quality, duration and cost and it is necessary to consider the project production processes of public projects with every aspects. Administration organization was established within the framework of existing bidding Law and Public Institutions, which adopted this law to its own qualities, slow down the construction production process with bureaucratic affairs, prevents the works to be completed on time. However, this system is not supply the output and it becomes to be stopped up from day to day and this situation results in material and time loses as well as personnel load, which cannot be used as required. In the integration period to European Union, the effect the construction production were determined and the effect of practicable technical structure of construction production on the project and production with the new bidding law was evaluated with their instituional applicability and the results comparised. The quantity concepts that effect the production were evaluated and classified as for their importance. Analyses of the construction system in order to improve the public investments in Turkey were put forth consideration with the results of the research on administration model; and a research on the model of administration organization suitable to new bidding law was conducted and prototype alternative method was recommended. Key Words : Bidding Law, Building production, Construction management, Improving of the Public Investiment, Model of Building management. XV