Atık çamur sahalarının rehabilitasyonu
Rehabilitation of waste disposal sites
  1. Tez No: 151666
  2. Yazar: PERİHAN İPEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUTAY ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yüksek su muhtevası, kendi ağırlığı altmda konsolidasyon, nümerik analiz. xıv, high water content, self weight consolidation, numerical analysis xv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET Halic'in temizlenmesi çalışmaları kapsamında yaklaşık 5 milyon metre küp dipsel çamur taranarak Alibeyköy'de kullanılmayan eski taş ocaklarında inşa edilen bir rezervuara depolanmıştır. Depolanmış çamur yüksek su muhtevasına ve düşük kayma mukavemetine sahip killi siltli alüvyonel zemin özellikleri göstermektedir. Bu tür yüksek su muhtevasına sahip zeminler kendi ağırlığı ve/veya sürşarj yükü altında çok fazla şekil değiştirme gösterdiğinden oturmaları tahmin etmek oldukça zor olup klasik konsolidasyon analizleri ile zamana bağlı oturmalarını tahmin etmek mümkün olmamaktadır. Bu konuda son yirmi yılda yapılan çalışmalar neticesinde oldukça iyi sonuçlar veren yöntemler geliştirilmiştir (Townsend and McVay 1990, Abu Hejleh, vd. 1996, Toorman 1996, Fox ve Berles 1997). Bu çalışmada Haliç'ten taranan sulu çamurun kendi ağırlığı altında konsolidasyon oturmalarını incelemek amacıyla yaptırılan bir model deney tankına, Alibeyköy çamur depo sahalarından getirilen çamur, pompalama sırasındaki su muhtevasına uygun hale getirilerek yerleştirilmiştir. Çamur tanka yerleştirilme aşamasından sonra kendi ağırlığı altında konsolidasyona bırakılmıştır. Kendi ağırlığı altında konsolidasyona bırakılma aşamasında derinlikle boşluk suyu basınçları da özel bir düzenekle ölçülmüştür. Ölçülen değerler yapılan nümerik analiz sonuçlan ile karşılaştınlmıştır. Nümerik analizlerde Fox ve Berles (1997) tarafından geliştirilen CS2 modeli kullanılmıştır. Bu model çok fazla şekil değiştirme yapan zemin tabakalarının konsolidasyonunu analiz edebilmektedir. Bu analizler için gerekli olan malzeme parametreleri laboratuar sızmtı etkili konsolidasyon deneyinden elde edilmiştir (Berilgen vd, 2002). Yapılan analiz sonuçlarının model deneyde elde edilen ölçümlerde uyum içinde olduğu görülmüştür. Ayrıca, kendi ağırlığı altmda konsolide olan çamurun mukavemet kazanımı deneysel olarak araştırılmıştır. Derinlik boyunca drenaj sız kayma mukavemeti veyn aleti ile ölçülmüş, üç eksenli basmç deneyleri ile kayma mukavemeti parametreleri belirlenmiştir. Model Deney Tanklarına yerleştirilen çamur kendi ağırlığı altında konsolidasyonunu tamamladıktan sonra üzerinde plaka yükleme deneyleri yapılmıştır. Yükleme deneyi için laboratuarda özel bir deney aleti kullanılmıştır. Deneylerden elde edilen sonuçlar Plaxis programından yararlanarak yapılan analizler ile karşılaştınlmış,analizlerde Mohr-Coulomb malzeme modeli ve drenaj sız malzeme tipi seçilmiştir. Doğrudan zemin yüzeyinde ve geotekstil+kum dolgu üzerinde yapılan yükleme deneyleri gözlemleri ile, bağımsız deneylerle belirlenen malzeme parametreleri kullanılarak yapılan analiz sonuçlarının oldukça iyi uyumlu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As a part of the Golden Horn rehabilitation project, sea bottom sediments dredged from the Golden Horn were pumped via a pipeline to a confined land disposal site in Alibeyköy. The dredged slurry which is stored at the disposal site is a clayey, silty alluvial soil having high water content and low shear strength. Since, high water content soils such as sea bottom sediments dredged from the Golden Horn exhibit large deformations during self weight consolidation and/or under surcharge loads, the prediction of their settlements is not possible with classical consolidation analysis. As a result of studies performed in the last two decades, several methods are developed on this subject which have yielded satisfactory results (Townsend and McVay 1990, Abu Hejleh, vd. 1996, Toorman 1996, Fox ve Berles 1997). In this study, it is aimed to investigate the field behavior of Golden Horn disposals and to obtain parameters needed for the analysis of such behavior. A cylindrical model tank constructed for this purpose was filled with the dredged slurry at water contents adjusted to values at pumping and left for self-weight consolidation. During self-weight consolidation, the pore water pressures were measured at various depths by means of a special set-up. The values measured in the model tank tests are compared with the results of the numerical analysis. The numerical analysis is performed by using the CS2 model which was developed by Fox and Barles (1997). This model is capable of analyzing consolidation behavior of soil layers exhibiting large deformations. The material properties which are needed for the numerical analysis are obtained from the Seepage Induced Consolidation Tests (Berilgen etal., 2002). The results of the numerical analysis are observed to be in good agreement with the observed behavior in the model tests. The gain of strength in the slurry as a result of self weight consolidation was also experimentally investigated. The in-situ undrained shear strength is determined by vane shear equipment and the shear strength parameters are determined by triaxial tests. Plate loading tests, for which a special apparatus was developed, are performed on soil deposits formed by self weight consolidation at the model tanks. The results of the loading tests are compared with the predicted behavior from the numerical analysis performed by using the computer code PLAXIS and material properties obtained from laboratory tests. Mohr-Coulomb material model and undrained material type are chosen in the analyses. The behavior observed in the loading tests are quite satisfactorily predicted by numerical analysis for both when loading plate is directly seated on the soil surface and when on a geotextile and fill sand improved surface.