Geçici rejimlerde topraklama sistemlerinin performans analizi
Performance analysis of grounding systems at transient states
  1. Tez No: 151667
  2. Yazar: ERSAN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURETTİN UMURKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektriksel topraklama, yıldırım darbe gerilimi, direk darbe empedansı, potansiyel dağılımı, sonlu farklar yöntemi X11, Electrical grounding, lightning surge voltage, tower surge impedance, potential distribution, finite difference method xni
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET Elektriksel topraklama, başta insanlar olmak üzere, canlıları, elektrik devrelerini, elemanlarını ve kullandığımız nesneleri tehlikeli gerilimlerden korumada ve elektriksel sistemlerin işletilmesi için gereken toprak potansiyelini sağlamada kullanılan bir elektrik tesisidir. Elektriksel topraklamada yaygın kullanılan bir topraklayıcı türü olan çubuk topraklayıcı çevresindeki potansiyel dağılımı sonlu farklar yöntemi kullanılarak, bilgisayar yardımı ile sayısal olarak kolaylıkla bulunabilir. Bu tezin birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve bu konuda daha önce yapılmış olan çalışmaların tarihsel akışı verilmiştir. İkinci bölümde, elektriksel topraklama ile ilgili genel bilgiler ve temel tanımlar ile geçici rejimlerin herkes tarafından en çok bilinen türü olan yıldırım boşalmaları ile ilgili genel bilgiler ve tanımlar verilmiştir. Üçüncü bölümde, yıldırım darbe gerilimine maruz kalan bir yüksek gerilim direğinin, elektrik alan teorisi ile desteklenen ve direk darbe empedansmın hesaplanması için geliştirilen yeni bir ifadenin elde edilmesi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, ilk olarak geçici rejimlerde topraklama sistemlerinin davranışını incelemek amacı ile İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampusu Yüksek Gerilim Laboratuan'nda gerçekleştirilen yıldırım darbe gerilimi deneyi ve bu deneysel çalışma ile ilgili bilgiler ve sonuçlar verilmiştir. İkinci olarak, elektriksel topraklamada kullanılan topraklayıcı türlerinden biri olan çubuk topraklayıcılann yıldırım darbesine maruz kalmaları halinde, işlevlerini yerine getirirken çevrelerinde oluşan potansiyel dağılımının sayısal hesabı sunulmuştur. Problemin sayısal hesabı, silindirsel koordinatlarda, iki boyutlu sonlu farklar yöntemi ile geliştirilen bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Bu tezde vurgulanmak istenen konu; farklı geometrilerde, boyutlarda ve derinliklerdeki topraklayıcılar için potansiyel dağılımı hesabı ile davranışlarının değerlendirilmesidir. Böylece, güvenli ve doğru topraklama tesisi tasarımının yapılabilmesi için önemli bir adım atılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Electrical grounding is an installation which protects firstly humans, living creatures, electrical circuits, circuit elements and using equipments from dangerously voltages and provides grounding potential that necessary for operate electrical systems. The potential distribution around a rod electrode which commonly used a kind of grounding electrode can be easily obtained utilizing computer with using finite difference method. In the first chapter of this thesis, aim of this study is given and studies that had been made in this subject are presented historically. In the second chapter, general information and basic definitions on electrical grounding with general information and definitions related with transient states which is the most common form of the lightning discharge are given. In the third chapter, the derivation of a new expression which makes use of the electrical field theory for the tower surge impedance of a high voltage tower which has been affected by a lightning surge voltage is described. In the fourth chapter; firstly, lightning surge voltage experiment performed in Maslak Campus of Istanbul Technical University High Voltage Laboratory in order to examine behavior of the grounding systems during the transient states and informations and results related with it's experimental study is given. Secondly, the numerical calculation of potential distribution around the rod electrodes -commonly used a kind of grounding electrode in electrical grounding- exposed to a lightning surge voltage while functioning is presented. The calculations of the problem have been made with two dimensional finite difference method using a computer program. The main point emphasized in this thesis is evaluation of the behavior of the grounding electrodes having different geometrical forms, sizes and depths by calculating the potential distribution calculation. In this way, a major improvement can be achieved towards designing reliable and accurate grounding installations.