Kaynaklı Yapımlarda robetik uygulamalar ve Türkiye'deki durumu
Robotic applications in welded constructions and its state in Turkey
- Tez No: 151668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN YUMURTACİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaynak robotları, kaynak otomasyonu, endüstriyel robotlar, robot popülasyonu, nokta direnç kaynağı, ark kaynağı. xıv, Welding robots, welding automation, industrial robots, robot population, spot welding, arc welding. xv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
ÖZET Günümüzde hızlı nüfus artışının doğal bir sonucu olarak farklı türdeki ürünlere olan talep giderek artmakta, dolayısıyla da imalat sistemlerinin sürekli gelişmesi zorunlu hale gelmektedir. Pazar koşullarının gerektirdiği rekabete dayanmak ve artan gereksinimlere yanıt verebilmek için üretimi arttırmak ancak otomasyona gitmekle gerçekleştirilebilmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında ilk olarak endüstriyel robotlarla ilgili genel bilgiler verilmiş ve robotların, tahrik ve kontrol sistemlerine göre karşılaştırmalarına değinilmiştir. Daha sonra endüstriyel robotların kullanım nedenleri ve bu kullanıma karar verilmesi sırasında gözetilmesi gereken noktalardan bahsedilmiştir. Bunun yanında, endüstriyel robotların kullanıldığı robotlu sistemler açıklanmıştır. Dünya ve Türkiye'deki endüstriyel robot kullanımına ait istatistiksel bilgiler kapsamlı şekilde verilmeye çalışılmıştır. Kaynak robotlanyla ilgili detaylı bilgilerin verilmesinden önce, kaynak teknolojisine değinilmesi uygun görülmüştür. Bu sebeple, kaynak robotlarının en yoğun olarak kullanıldığı, nokta direnç ve ark kaynağı prosesleri irdelenmiştir. Son olarak da nokta direnç ve ark kaynağı robotları detaylı olarak incelenmiş ve örnek bir robotik ark kaynağı uygulaması sunulmuştur. Sonuç olarak robotlu kaynak uygulamalarıyla, dar tolerans limitleri içinde imalatın olanaklı hale geldiği, yapılan işin kalitesiyle birlikte üretim hızının artarak maliyetinin düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, as a result of rapid rise in population, there has been a growing demand for different types of products. Therefore, it has been essential for manufacturing systems to improve themselves continuously. In order to resist the challenge that market conditions require and to fulfill the increasing needs with rising manufacturing, automation must be employed. In this study, first of all, general information about industrial robots has been given and the drive and the control system comparisons of robots have been touched on. After that, the reasons of employing industrial robots and some important points about this consideration have been mentioned. Besides this, the robotic systems that employ industrial robots have been explained. The statistical information about robot employment in the world and Turkey has been given in detail. Before giving detailed information about welding robots, it has been decided to mention welding technology. Therefore, the spot and arc welding processes, in which the welding robots are used intensely, have been considered widely. Finally, the spot and arc welding robots have been examined thoroughly and an example of robotic arc welding application has been presented. Consequently, together with robotic welding applications, it has been seen that manufacturing becomes possible within tight limit of tolerance and the cost decreases parallel to increasing quality and manufacturing rate.