Kalite yönetimi sistemleri bünyesinde üretim süreçlerinin ölçme belirsizlikleri ve hata analizleri ile kontrolü
Production control with measurement uncertainties and failure analysis in quality management systems
  1. Tez No: 151673
  2. Yazar: SERKAN BURAK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN YURCİ, PROF.DR. NUMAN DURAKBAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme belirsizlikleri, Hata Türü ve Etkileri Analizi, üretimin kontrolü, belirsizlik bütçesi, ölçme belirsizliklerinin ifadesi rehberi (GUM), modern ölçme cihazları. xı, Measurement uncertainties, Failure Mode and Effect Analysis, production control, uncertainty budget, Guide to Expression of Uncertainty in Measurement (GUM), modern measuring machines xu
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Günümüzde kalite yönetimi sistemleri imalat proseslerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Endüstrinin ihtiyaçlarının sürekli olarak artmasıyla imalatçıların sorumlulukları da artmaktadır. Bu imalatçıları tasarım ve üretim süreçlerini sürekli olarak geliştirmek zorunda bırakmıştır. Mamullerinin müşteri gereksinimlerine %100 uyum gösterdiğini garanti etmek kolay bir görev değildir. Bunu sağlamak için İmalat ve mamullerin sürekli olarak geliştirilmesi ve mükemmel bir proses kontrol sistemi oluşturmak gerekmektedir. Yapılan bu tez çalışması iki ana konu üzerinde yoğunlaşmıştır. İlk olarak kalibrasyon ve imalattaki ölçme belirsizliklerinin tammlanması, değerlendirilmesi ve belgelenmesi ile üretimin kontrolü işlenmiştir. Ölçme belirsizlikleri imalat proseslerini dolaylı ve/veya dolaysız olarak etkilemekte olup, kusursuz bir proses kontrolü için bunların titizlikle incelenmesi gerekmektedir. Bu sebeple otomotiv endüstrisinde, piston imalatındaki ölçme belirsizliklerinin değerlendirilmesi, analizi, azaltılma çalışmaları ve belgelenmesi tez çalışmasının uygulaması olarak seçilmiş ve gerçekleştirilmiştir. İkinci başlık Hata Türü ve Etkisi Analizleri (FMEA) ile ürün ve imalat proseslerinin sürekli olarak geliştirilmesidir. FMEA imalat veya ürünün tasarım veya imalat prosesinde meydana gelebilecek hataların henüz ortaya çıkmadan tanımlandığı, değerlendirildiği, analiz edildiği ve önlemlerin oluşturulduğu bir kalite aracıdır. Bu kısımda otomotiv endüstrisinin, imalatın her seviyesinde sistematik bir beyin fırtınası çalışmasına gereksinim duyduğu gösterilmiştir. Ölçme belirsizliklerinin etkileri kalibrasyon ve imalat hatlarındaki bazı prosesler için incelenmiştir. Güvenilirlik seviyesi belli olmayan bir ölçme sonucundan hiçbir geçerli yorum yapılamayacağı kamtlanmıştır. Sonuç olarak ölçme proseslerinin analiz edilmesi, belirsizliklerin değerlendirilmesi ve tüm bu operasyonların uluslararası standartlara uygun biçimde belgelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays quality management systems have become an inseparable part of manufacturing processes. Responsibilities of manufacturers increase as needs of industry continuously increase. That forces manufacturers to upgrade the design, process and production constantly. Guarantying their product maintains 100 % compatibility to customer requirements which is not an easy task. It demands continuously improvement of product and process, as well as an impeccable process control system. This study was based on two main topics. Firstly production control by defining, estimating and reporting measurement uncertainties on calibration and manufacturing processes were examined. Since measurement uncertainties affects manufacturing processes directly and/or indirectly, they should be well studied for a perfect process control. Therefore estimating, analyzing, reducing and reporting measurement uncertainties at piston manufacturing in automotive industry was selected for the application of this thesis and studied. Second topic is continuously improving of product and manufacturing process with Failure Mode and Effect Analysis (FMEA). FMEA is a quality tool which provides defining, estimating, analyzing and taking precautions against errors on product design or manufacturing process before their appearance. In this section, it was discussed that automotive industry demands a systematic brain storm study in all levels of manufacturing. The effects of measurement uncertainties on manufacturing and calibration levels were studied on several different processes. It was proved that a measurement result whose confidence level is not assigned has no definite interpretation. As a result measurement processes should be analyzed, uncertainties should be estimated and all operation should be reported according to the international standards.