Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik enerjisi üretimi kapasitesinin araştırılması
Research of the capacity of Turkey's electrical energy production via its renewable energy sources
- Tez No: 151687
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Renewable Energy, Hydroelectric, Sustainable Energy, Wind, Energy Potential, Electrical Energy IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETFazlı OZDEMIR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIYLA ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI FAZLI OZDEMIR DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. A. Serdar YILMAZ Yıl: 2004 Sayfa : 67 Jüri : Yrd. Doç. Dr. A. Serdar YILMAZ : Prof. Dr. M. Kemal KIYMIK : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Dünyada enerji tüketimi sürekli artmaktadır. Günümüzde enerji ihtiyacının büyük kısmı konvansiyonel enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Artan enerji ihtiyacıyla birlikte konvansiyonel enerji kaynaklarının git gide azalması ve fosil yakıtların çevreye zarar veren etkileri insanoğlunu enerji alanında yeni arayışlara itmektedir. Ülkeler enerji ihtiyaçlarını karşılarken sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda hareket etmekte ve bunun için de yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedirler. Bu durumda ülkemizin de bu hedef doğrultusunda enerji kullanımını, çevreyi kirleten konvansiyonel enerjiden, temiz, öz kaynaklarımızdan sağlanabilen yenilenebilir enerjiye kaydırması gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin enerji durumunu ortaya konmuş olup, yenilenebilir enerjiden ne ölçüde faydalanılabileceği üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli bakımından zengin bir ülke olduğu, yenilenebilir kaynaklarını, özellikle de hidroelektriği, ivedilikle kullanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimler: Yenilenebilir Enerji, Hidroelektrik, Enerji Potansiyeli, Rüzgâr, Sürdürülebilir Enerji, Elektrik Enerjisi III
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fazlı OZDEMIR UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONIC ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT RESEARCH OF THE CAPACITY OF TURKEY'S ELECTRICAL ENERGY PRODUCTION VIA ITS RENEWABLE ENERGY SOURCES FAZLI OZDEMIR Supervisor: Assist. Prof. Dr. A. Serdar YILMAZ Year: 2004, Pages: 67 Jury : Assist. Prof. Dr. A. Serdar YILMAZ : Prof. Dr. M. Kemal KIYMIK : Assist. Prof. Dr. Hüseyin TEMİZ The consumption of the energy, in the world, is increasing day by day. The great amount of necessity of the energy in today's world is obtained from conventional sources of energy. On account of more need for and the gradual decrease of the conventional energy and the harmful environmental effects of the fossil oil, human being is urged to seek for different sources of energy. Countries, while providing the energy required, progress in compliance with the sustainable improvement aims and as the natural result of this, have inclined to use new and renewable energy. From this point of view, our country, in accordance with the aim, has to shift the usage of energy from the conventional energy which pollutes environment to the one which is clear, renewable and also available in our country. This work exhibits the situation of Turkey from the point of view of energy and focuses on how much the renewable sources of energy can be got advantage of. It is concluded that Turkey is quite rich in terms of renewable source of energy and must hastily and formerly commence using this type of energy, especially hydroelectric.