Sır ve Menzelet Baraj göllerindeki bazı balık türlerinde kamiyum (Cd) ve bakır (Cu) düzeylerinin belirlenmesi
Determination of cadmium (Cd) and Copper (Cu) levels in various fish species collected from Sır and Menzelet Dam lakes
  1. Tez No: 151688
  2. Yazar: AYFER ATEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM ERDOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Balık, Kadmiyum, Bakır, Ağır Metal. rv, Fish, Cadmium, Copper, Water, Heavy Metal. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETD. Ayfer ATEŞ KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET SIR VE MENZELET BARAJ GÖLLERİNDEKİ BAZI BALIK TÜRLERİNDE KADMİYUM (Cd) VE BAKIR (Cu) DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ D. Ayfer ATEŞ DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Özlem ERDOGRUL Yd: 2004 Sayfa No: 46 Jüri: 1) 2) 3) Kahramanmaraş ili sınırlan içerisinde bulunan Sır ve Menzelet Baraj Gölleri'nden yakalanan 5 değişik tür ve toplam 126 adet balık örneğinin kas, karaciğer ve solungaç dokularında Cd ve Cu düzeyleri belirlenmiştir. Metal düzeyleri Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre tayin edilmiştir. Ortalama metal düzeyleri ppm olarak hesaplanmıştır. Menzelet Baraj Gölü'nden alman Cyprinus carpio (Sazan) 'nun kas, karaciğer ve solungaç dokularında ortalama Cd düzeyi sırasıyla 0,27 ppm, 0,91 ppm, 1,49 ppm olarak, ortalama Cu düzeyleri sırasıyla 0,94 ppm, 1,2 ppm, 1,05 ppm olarak bulunmuştur. Yine Menzelet Baraj Gölü'nden alman Leuciscus cephalus (Tatlı su kefali)'un kas dokusunda ortalama Cd düzeyi 0,32 ppm olarak bulunmuştur. Karaciğer ve solungaç dokularında ise Cd tespit edilememiştir. Kas, karaciğer ve solungaç dokusunda ortalama Cu düzeyi ise sırasıyla 3,17 ppm, 1,19 ppm, 0,96 ppm olarak ölçülmüştür. Sır Baraj Gölü'nden alman Acanthobrama marmid (Çipura)'in kas ve solungaç dokularında ortalama Cd düzeyi sırasıyla 1,28 ppm, 2,64 ppm ortalama Cu düzeyi sırasıyla 0,72 ppm, 0,08 ppm olarak bulunmuştur. Sır Baraj Gölü'nden alınan Cyprinus carpio (Sazan)'nun kas dokusundaki Cd ve Cu düzeyleri sırasıyla 0,87 ppm ve 0,02 ppm, Chondrostoma regium (Mercan) 'un kas ve solungaç dokularındaki ortalama Cd düzeyleri sırasıyla 0,80 ppm, 2,62 ppm, ortalama Cu düzeyleri sırasıyla 0,67 ppm, 1,34 ppm, Sihir us glanis (Yayın) örneklerinin kas dokusundaki Cd düzeyi ise 0,60 ppm olarak bulunmuştur. Sır Baraj Gölü'nden alman Silurus glanis örneklerinin kasında Cu metaline rastlanmamıştır. IIIÖZETD. Ayfer ATEŞ Cd bakımından Sır Baraj Gölü'nün, Cu bakımından ise Menzelet Baraj Gölfi'nfin daha kirli olduğu ancak bu kirliliğin insan sağlığını tehdit edecek düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Metal kalıntılarını yansıtan değerler arasında tür ve yaşadıkları bölge ilişkisi belirlenmiştir. Çalışmada incelenen örneklerde Cd ve Cu miktarları düşük olmasına rağmen denizlerin, göllerin, akarsuların, toprağın, havanın, tüketime sunulan besinlerin vb. rutin aralıklarla kontrol edilmesi gerektiği, bir kirlilik varsa belirlenerek buna neden olan kişi ve kuruluşlara gereken cezai uygulamaların yapılması ve kirliliği önleyecek sistemlerin kurulması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTD. Ayfer ATEŞ KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNTVERCITY OF ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF CADMIUM (Cd) AND COPPER (Cu) LEVELS IN VARIOUS FISH SPECKS COLLECTED FROM SIR AND MENZELET DAM LAKES D.Ayfer ATEŞ Supervision Assoc. Prof. Dr. Özlem ERDO?RUL Year: 2004 Pages: 46 Jury: 1) 2) 3) The cadmium and copper levels were determined in the total of 126 fish samples which belongs to five fish species collected from Sir and Menzelet Dam Lakes in Kahramanmaraş Province. Metal concentrations were determined by Atomic Absorption Spectrophotometric (ASS) technique. The mean levels of the metals were calculated as ppm. The mean levels of cadmium in muscle, liver and gill tissues of Cyprinus carpio from the Menzelet Dam Lake were found as 0.27 ppm, 0.91 ppm, 1.49 ppm, respectively, and as for the copper, the mean levels of that in muscle, liver and gill tissues of Cyprinus carpio from the Menzelet Dam Lake were found as 0.94 ppm, 1.2 ppm, 1.05 ppm respectively. The mean levels of cadmium in the muscle tissues of Leuciscus cephalus from the Menzelet Dam Lake was found 0.32 ppm. On the other hand the cadmium wasn't found in tissues of liver and gill. The mean levels of copper in the muscle, liver and gill tissues were found as 3.17 ppm, 1.19 ppm, 0.96 ppm, respectively. The mean levels of the cadmium in muscle and gill tissues of Acanthobrama marmid from the Sir Dam Lake were found as 1.28 ppm, 2.64 ppm, respectively. The mean levels of the copper in muscle and gill tissues of Acanthobrama marmid from the Sir Dam Lake were found as 0.72 and 0.08 ppm, respectively. The levels of the cadmium and copper in muscle tissues of Cyprinus carpio from the Sir Dam Lake were found 0.87 ppm and 0.02 ppm, respectively. The mean levels of the cadmium in the muscle and gill tissues of Chondrostoma regium from the Sir Dam Lake were found to be 0.80 ppm, 2.62 ppm respectively and the mean levels of the copper in the same tissues were 0.67 and 1.34 ppm, respectively. The mean levels of the cadmium in the muscle tissues of the Silurus glanis was found as 0.60 ppm. On the other hand the copper metal in the muscle of the Silurus glanis from the Sir Dam Lake were not found.ABSTRACTD. Ayfer ATEŞ The Sır Dam Lake is more polluted than the Menzelet Dam Lake from the point of cadmium but less polluted than the Menzelet Dam Lake From the point of copper. A relationship was determined between species and their habitating region in terms of the levels reflected metal residues. In this study it was emphasised that the amounts of cadmium and copper in the samples were low, however, seas, lakes, rivers, soil, air and consumed foods etc. has to be controled routinely and if there is a pollution it must be defined the persons or the establishments who caused it and they must be punished and the systems to prevent the pollution must be established.