GSM baz istasyonlarının ve GSM telefonların insan sağlığı üzerine etkisi
The effect of GSM base stations and GSM mobile phones on human health
  1. Tez No: 151686
  2. Yazar: ÖKMEN AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KIYMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GSM, Mobile Phone, Base Station, SAR, Radiation, Security Distance III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Cep Telefonu Baz istasyonları ve Cep telefonlarının insan sağlığına muhtemel etkileri kamuoyunda yoğun olarak tartışılmaktadır. Konu ile ilgili bilimsel veya bilimsel olmayan spekülasyon ve yorumlar yapılmaktadır. Bu tezde son on yılda konu ile ilgili yapılan çalışmalar incelenip soruna cevap aranmaya çalışılmıştır. Uzman kuruluşlarca belirlenmiş sınır değerleri altında kullanılan Cep telefonları ve Cep telefon baz istasyonlarının insan sağlığına bir etkisi olmadığı belirtilmekle birlikte bir kesinlik bulunmamaktadır. Bütün GSM sistemler kabul edilen standartlara göre üretilmesine rağmen insan sağlığı üzerine olan etkisi konusunda şüpheler sürmektedir. Bu konuda bilinmeyenler bilinenlerin yanında çok az olduğu için daha fazla araştırma ve incelemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Cep telefonların bilinen ve ispatlanmış tek etkisi olan ve SAR olarak belirtilen elektromanyetik radyasyonun insan vücudunda meydana getirdiği ısı etkisi incelenmiş muhtemel sonuçları tartışılmıştır. Ancak bu konularda yapılan araştırma ve laboratuvar çalışmalarının yeterli olmadığı ve bu konunun kamuoyu ve bilim adamlarının gündeminde uzun süre kalacağı görülmektedir. Anahtar kelimeler; GSM, Cep telefonu, Baz istasyonu, Radyasyon, SAR, Güvenlik Mesafesi. II
Özet (Çeviri)
The issue of possible health effects of mobile telephones and mobile telephone base stations is very much alive in the public's mind. Recently speculation about possible effects of radio waves on human health have been made. The possible effects of GSM Base Stations and Mobile phones on human Health have been studied for more than a decade. These reviews consistently conclude that, radio signals operated at levels below the limits prescribed by standards and recommendations around the world, present no adverse effects. All mobile phone systems products are designed to comply with such standards & guidelines. Nevertheless It's believed that further scientific understanding is important in developing sound fact based policy for the use of GSM technologies. Molecular activity created by their proximity and intensity have the effect of releasing thermal energy caused by the speed at which the molecules are moving, leading to a measurable increase in temperature. The SAR is function of the frequency, the intensity, the source configuration of the radiating device, the presence or absence of absorbent or reflecting factors, the size, shape and bioelectrical properties of the body in question.