Mısırda zararlı telkurtları, Agriotes spp. (Coleoptera: Elateridae)'na karşı ilaçlanan farklı ebatlardaki tohumların ilaç kaplama miktarının ve ilaç uygulamalarının biyolojik etkinliğinin araştırılması
Investigation of seed loading rates for different maize seed sizes and biological effectiveness of an insecticide against Agriotes spp. on maize
  1. Tez No: 151695
  2. Yazar: VEYSEL MEHMET ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAFER MART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Agriotes spp.. tohum ilaçlama, imidacloprid, biyolojik etki, Maize, Agriotes spp, seed treatment, imidacloprid, biological effectiveness III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETV. MEHMET SİMSEK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET MISIRDA ZARARLI TELKURTLARI, AGRIOTES SPP. (COLEOPTERA: ELATERIDAE)'E KARŞI İLAÇLANAN FARKLI EBATLARDAKİ TOHUMLARIN İLAÇ KAPLAMA MİKTARININ VE İLAÇ UYGULAMALARININ BİYOLOJİK ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI V. MEHMET ŞİMŞEK DANIŞMAN: Prof. Dr. Carer MART Yıl:2004 Sayfa:63 Jüri: Prof. Dr. Cafer MART : Doç.Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK : Yrd.Doç.Dr. M. Kubilay ER Çalışma 2002 ve 2003 yıllarında, Agriotes spp.'e karşı imidaclopridin 180, 240, 300, 360, 420, 480 ve 540 g aktif madde/100 kg tohum dozları ile ilaçlanan 3 farklı ebattaki mısır tohumlarının ilaç kaplama miktarlarının, uygulamaların biyolojik etkinliğinin ve LD50, LD90 ve LD95 değerlerininin belirlenmesi amacıyla Seyhan'da doğal koşullarda saksı denemesi olarak tesadüf blokları deneme desenine göre her ebattaki tohum için 7 uygulamalı ve 3 tekerrürlü olarak yapılmıştır. Sayımlar, sağlam ve zarar görmüş bitki değerleri üzerinde mısırın 2 ve 5 yapraklı olduğu dönemde, ölü ve canlı larva sayımları ise bitkilerin 5 yapraklı döneminden 7 gün sonra yapılmıştır. Bulgular SPSS 10.0 ve POLO PC (LeOra Software, 1987) programlarıyla değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, tohum ebatı büyüdükçe her tohumda bulunan ilaç miktarının arttığı ve aynı tohum ebadında ise ilaç dozu arttığında biyolojik etkinin yükseldiği saptanmıştır. LD50, l,Dw, LD95 değerlerinin hesaplanmasında dikkate alman larva sayım sonuçlarına göre ilacın küçük ebatlı tohumda 2002 yılında ortalama olarak % 30.32-95.40, 2003 yılında ise % 30.89-95.21 oranında etkili olduğu, orta ebatlı tohumda 2002 yılında ortalama olarak %40.79-100, 2003 yılında ise %36.98-100 oranında etkili olduğu ve büyük ebatlı tohumda ise 2002 yılında ortalama olarak %56.04-100, 2003 yılında ise %54.62-100 oranında etkili olduğu tespit edilmiştir. Yapılan probit analizi sonuçlarına göre mısırda zararlı Agriotes spp.'ne karşı mücadelede başarılı olabilmek için tohum ebatı ne olursa olsun her tohumun belirli miktarda ilaç ile kaplanması gerektiği belirlenmiştir. Bu ilaç miktarının imidacloprid için tüm tohum ebatlarında İR*. I.I)TO ve LD95 değerleri dikkate alındığında sırasıyla 0.667, 1.145 ve 1.335 mg aktif madde/tohum olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTV. MEHMET SİMSEK UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION MSe THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF SEED LOADING RATES FOR DIFFERENT MAIZE SEED SIZES AND BIOLOGICAL EFFECTIVENESS OF AN INSECTICIDE AGAINST AGRIOTES SPP. ON MAIZE V. Mehmet ŞİMŞEK Supervisor : Prof. Dr. Cafer MART Year : 2004 Pages : 63 Jury: Prof. Dr. Cafer MART : Assoc. Prof. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK : Assist. Prof. Dr. M. Kubilay ER This study was carried out in the years 2002 and 2003 in natural environmental conditions in Seyhan. The objectives of the study was determine the imidacloprid loading amount on maize seeds in 3 different sizes by application of 180, 240, 300, 360, 420, 480 and 540 g a.i./100 kg seeds, to find the biological effectiveness of the insecticide in these treatments and to calculate the resultant LD5o, LD90 and LD9; values against Agriotes larvae. The experiments were set in pots arranged according to the randomised block design with 7 characters and 3 replications for each seed size. After treatments, surviving maize plants were counted at 2- and 5-leaf stages, and dead and live Agriotes larvae were counted 7 days after the 5-leaf stage. Data were evaluated by using SPSS-10.0 and Polo-Pc statistic programs. The results of this study clearly demonstrated that when the seed size was increased, the amount of active ingredient on each seed increased, and when the dosage of the insecticide was increased, biological effectiveness of the insecticide increased. According to larval mortality, effectiveness of the insecticide was found to be30.32-95.40 % in 2002 and 30.89-95.21% in 2003 for small size seeds; 40.79-100 % in 2002 and 36.98-100 % in 2003 for medium size seeds; 56.04-100 % in 2002 and 54.62-100 % in 2003 for the large size seeds. It was concluded from probit analyses of the results that in order to succeed in protection of maize crop against wireworms, each seed should be loaded with enough amount of insecticide independent of seed size. According to the common probit line for all the maize seed sizes, it was found that the amount of imidacloprid required for LD50, LD90 and LD9S should be 0.667, 1.145 and 1.335 mg active ingredient /seed respectively.