Katı-nematik ve nematik-izotropik sıvı geçişlerinin geliştirilmiş pole-karasz modeli ile incelenmesi
Investigation of solid-nematik and nematic-izotropic liquid phase transitions with modified pople-karasz model
- Tez No: 151694
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞÜKRÜ ÖZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, düzen parametreleri, Katı-Nematik ve Nematik- İzotropik sıvı faz geçişleri, Kümesel değişim metodu. III, Liquid crystals, Order parameters, Solid-Nematic and Nematic- Isotropic liquid phase transitions, The cluster variation method
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETİnayet KOCAMANOĞLU KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANADİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KATI-NEMATIK VE NEMATIK-IZOTROPIK SIVI FAZ GEÇİŞLERİNİN GELİŞTİRİLMİŞ POPLE - KARASZ MODELİ İLE İNCELENMESİ inayet KOCAMANOĞLU DANIŞMAN : Doç. Dr. Şükrü ÖZGAN Yıl : 2004 Sayfa : 44 Jüri : Doç. Dr. Şükrü ÖZGAN : Prof. Dr. Ali DOĞAN : Yrd. Doç. Dr. Yaşar ASLAN Bu çalışmada Pople - Karasz'ın moleküler kristallerin erime teorisi yeni ve üçüncü bir enerji parametresi eklenerek geliştirildi. Bu geliştirmede, Pople - Karasz modelinde olduğu gibi iki molekül arasındaki etkileşimden yola çıkıldı ve şöyle yapıldı: Modelde farklı konumlardaki ve aynı yönelimdeki moleküller için etkileşim enerji parametresi W, aynı konum ve farkı yönelimdeki moleküller için etkileşim enerji parametresi W aynen kullanıldı. İlave olarak farklı konumdaki ve farklı yönelimdeki moleküller için etkileşim enerji parametresi W" kullanıldı. Bu modife, modelin, deneysel sonuçlarla daha iyi bir uyum vermesi için kullanıldı. Modelin denge durumu, kümesel değişim metodu ile incelendi. Model sıvı kristallere uygulanacağından ilk önce sıvı kristaller baklanda temel özellikler verildi. Konum ve yönelim düzen parametrelerinin sıcaklıkla değişimleri, çifflenim oran sabiti v'ye bağlı olarak incelendi (v>1.177) Düşük sıcaklıklarda hem konum hem de yönelim düzeni vardır. Yüksek sıcaklıklarda önce konum sonra yönelim düzeni sıfır olmaktadır. Konum düzeninin sıfır olmasına rağmen yönelim düzeninin varlığı sıvı kristallerin varlığı ile açıklanabilir, çünkü sıvı kristaller konumda düzensiz, yönelimde bazı düzene sahiptirler. IIÖZETtnavet KOCAMANOĞLU Sıfır basınç altında erime ve sıvı kristal faz geçişlerini incelemek için izotermler elde edildi. 0.6096071.177 değerlerinde ise iki faz geçişi; düşük sıcaklıklarda katı-nematik, yüksek sıcaklıklarda nematik-izotropik sıvı faz geçişleri elde edildi. İzotermlerde faz geçişlerinin meydana geldiği sıcaklıktaki hacim ve entropi değişimleri incelendi. Bu faz geçişlerinin birinci dereceden faz geçişleri olduğu tespit edildi. Yüksek basmçlarda hangi faz geçişleri olduğu araştırıldı. Son olarak geliştirilmiş model deneysel verilerle ve diğer teorik sonuçlarla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInavet KOCAMANO?LU UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PHYSICS MSc THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF SOLID - NEMATIC AND NEMATIC - ISOTROPIC LIQUID PHASE TRANSITIONS WITH MODIFIED POPLE - KARASZ MODEL. inayet KOCAMANO?LU Supervisor : Doç. Dr. Şükrü ÖZGAN Year: 2004 Pages: 44 Jüri : Doç. Dr. Şükrü ÖZGAN : Prof. Dr. Aü DO?AN : Yrd. Doç. Dr. Yaşar ASLAN In this study, the Pople - Karasz theory of melting of molecular crystals is developed by using a third new energy parameter. In this development, as it is done in Pople - Karasz model, we began with the interaction between two molecules and we continued as fallows: In the model, the interaction energy parameter W on different sites wtih the same orientations and the interaction energy parameter W on the same sites with the different orientations have been used as in the other model. In addition, the interaction energy parameter W" on different sites with different orientations was used. This modified model was used in order to obtain a good agreement with experimental results. The equilibrium situation of the model was studied using the cluster variation method. Since the model can be applied to liquid crystals, some basic properties of liquid crystals were given. Thermal variations of positional and orientational order parameters were examined in connection v (v>0.609607). There is both positional and orientational order in low temperatures. In high temperatures first positional order then orientational order vanishes. The existence of orientattional order when positional order vanishes is explained by the existence of liquid crystals have some order in orientation but they don't have order position. IVABSTRACTInavet KOCAMANOGLU In order to examine the liquid crystal phase transitions and melting under zero pressure some isotherms were obtained. We have obtained only solid - liquid phase transition for 0.6096071.177. We have obtained solid - nematic phase transitions and nematic - isotropic liquid phase transition at low and high temperatures, respetively. We have examined the volume and entropy changes in the temperature at which phase transitions occur in the isotherms. It was determined that these phase transitions are of first degree. We have examined which phase transitions occur under high pressures. Finally, the modified model compared with the experimental data and other theoritical results.