Türkoğlu Kızıliniş Göleti (Kahramanmaraş)'nin bazı Fiziko-Kimyasal özelliklerinin ve toplam koliform durumunun belirlenmesi
Determination of some physico-chemical properties and total coliform condition Türkoğlu Kızıliniş Pond (Kahramanmaraş)
  1. Tez No: 151697
  2. Yazar: DİLEK AYTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kızıliniş Göleti, İmalı Deresi, fiziko - kimyasal özellikler, toplam koliform, su kalitesi. rv, Kızıliniş Pond, İmalı Brook, physico-chemical properties, total coliform, water quality. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET,,,DüekAYTUĞ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET TÜRKOĞLU KIZILİNIŞ GÖLETİ (KAHRAMANMARAŞ)NİN BAZI FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN VE TOPLAM KOLİFORM DURUMUNUN BELİRLENMESİ DANIŞMAN : Prof. Dr. Emine BAYRAKTAROĞLU Yıl : 2004 Sayfa : 73 Jüri: Prof. Dr. Emine BAYRAKTAROĞLU : Prof. Dr. Fecir ELİNÇ : Yrd. Doç. Dr. Cemil KARA : Yrd. Doç. Dr. Ahmet ALP : Yrd. Doç. Dr. Kenan UÇAN Bu çalışmada; Kızılmış Gölet suyunun bazı fiziko-kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada su örneklerinin alınması için iki istasyon seçilmiştir. İstasyonlardan birisi gölet gövdesi, diğeri göletin İmalı Deresi giriş kısmıdır. 2002 Nîsan-2003 Mart tarihleri arasında ayda bir kez olmak üzere alınan su Örneklerinde bazı fiziko-kimyasal ve toplam koliform parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Sulama amaçlı yapılmış olan Kızıliniş Gölet suyunun kalite özellikleri araştırılmıştır. Çalışma süresince en yüksek nitrat değeri Ocak ayında (9.260 mg/I), en düşük değer ise Mayıs ayında (0.253 mg/1) belirlenmiştir. Gölet suyuna ait en yüksek pH değeri Eylül ayında (9.23), en düşük pH değeri Mart ayında (8.04) ölçülmüştür. Amonyak konsantrasyonunun en yüksek değeri Aralık ayında (0.120 mg/1), en düşük değeri Ocak ve Şubat aylarında (0.0 mg/1) saptanmıştır. En yüksek nitrit değeri Ekim ayında (0.117 mg/1) ve en düşük nitrit değeri Mart ayında (0.011 mg/1) tespit edilmiştir. En yüksek fosfat değeri Şubat ayında (0.980 mg/1), en düşük değer ise Mart ayında (0.040 mg/1) bulunmuştur. Gölet suyunda bakteri (toplam koliform) miktarı çalışma yapılan tüm aylarda 240 koliform/lOOml'den çok bulunmuştur. Gölet suyu bulanıklığı ise 9.5 ile 11.7 bulanıklık birimi arasında değişmiştir. Gölette sodyum, magnezyum ve kalsiyum miktarlarında Mart ayında, nitrit, amonyak, EC ve toplam demir miktarlarında Aralık ayında, nitrat miktarında Ocak ayında, fosfat miktarında Şubat ayında ve bulanıklık derecesinde ise Nisan ayında belirgin artışlar gözlemlenmiştir. Bunun yanında, fosfat, nitrit, pH, bulanıklık ve toplam demir miktarlarında Mart ayında, magnezyum, EC ve amonyak miktarlarında Ocak ayında, sodyum ve kalsiyum miktarında Nisan ayında, nitrat miktarında ise Mayıs ayında anlamlı düşüşler belirlenmiştir. Çalışma sonunda fiziko-kimyasal özellikleri açısından orta sert tatlı su özelliğinde olduğu saptanan gölet suyunun, özellikle toplam koliform bakteri durumu bakımından normal olarak müsaade edilen seviyenin üzerinde bir miktara sahip mÖZETDilek AYTÜĞ olduğu bulunmuştur. Yapılan bu çalışma gölet suyunun uzun süreli takibi için gelecekte yapılacak çalışmalara ön veriler kapsayan bir çalışma oluşturması ve bu konuda katkısının olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dilek AYTU? UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT DETERMINATION OF SOME PHYSICO - CHEMICAL PROPERTIES AND TOTAL COLIFORM CONDITION TÜRKO?LU KIZILİNİŞ POND (KAHRAMANMARAŞ) DİLEK AYTU? Supervisor: Prof. Dr. Emine BAYRAKTARO?LU Year: 2004 Page: 73 Jury: Prof. Dr. Emine BAYRAKTARO?LU : Prof. Dr. Fecir ELİNÇ : Assist. Prof. Dr. Cemil KARA : Assist Prof. Dr. Ahmet ALP : Assist. Prof. Dr. Kenan UÇAN In this study some physico- chemical and bacteriogical properties of Kızıliniş Pond have been investigated. Water samples were taken between 2002 April and 2003 March once a month from two stations. One of them was located at the center of the pond and the other was located at the entrance of İmalı Stream to the pond. Water quality of Kızıliniş Pond estabilished for water irrigation purpose, has been studied. During the study, it has been determined that the maximum and minimum nitrate values found in January and May were respectively 9.260 mg/1 and 0.253 mg/1. The maximum and minimum pH values of pond water have been measured in September (9.23) and in March (8.04). It has been obtained that the maximum and minimum values of ammonium concentrations were in December (0.120 mg/1) and in both January and February (0.0 mg/1). It has been also obtained that the maximum and minimum values of nitrite were in October (0.117 mg/1) and in March (0.011 mg/1). For phosphate concentrations calculated the maximum and minimum values were in february (0.980 mg/1) and in March (0.040 mg/1). Bacteria (total coliform) concentrations of pond water have been found to be higher than 240 coliform/lOOml in all investigated months. Turbidity of pond water has been observed to be changing from 9.S to 11.7 turbidity units. In the Pond, it has been noticed that there has been certain increase in the amount of sodium, magnesium, calcium in March (2003), amount of ammonium, EC, total iron, nitrite in December (2002), amount of nitrate in January (2003), amount of phosphate in February (2003), and turbidity in April (2002). It has been noticed that there has been certain decrease in the amount of phosphate, nitrite, total iron, pH, turbidity in March (2003), amount of magnesium, EC and ammonium in January (2003), amount of sodium and calcium in April (2002), amount of nitrate in May (2002).ABSTRACT DüekAYTU? From the results, it has been found that Kızılmış Pond water which has been determined to have mild hard fresh water quality according to physivo-chemical analyses has been obtained to contain higher level of total coliform bacteria than normally allowed. This study provides the first analytical results about Kızıliniş Pond water and will be an important reference for the long term water quality investigation of the pond.