KSÜ öğrencilerinin sosyo-ekonomik yapılarının başarıları üzerine etkisi
The effect of socio-ekonomical structure of the students in KSU on their success
  1. Tez No: 151698
  2. Yazar: YAŞAR ERAYMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci başarısı, sosyo-ekonomikyapı, regresyon IV, Student success, socio-economical structure, regression VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET-.Yasar ERAYMAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KSÜ ÖĞRENCİLERİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPILARININ BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİSİ Yaşar ERAYMAN DANIŞMAN : Prof. Dr. Ercan EFE Yıl : 2004 Sayfa : 63 Jüri : Prof. Dr. Ercan EFE : Doç. Dr. Sait EKİNCİ : Yrd. Doç. Dr. Emin ÖZKÖSE Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma ve yayım olmak üzere üç temel görevi vardır. Eğitim-öğretim görevinin yürütülmesinde esas unsur öğrencidir. Başarılı, çağdaş ve kaliteli bir öğretim için işlenecek öğrenci materyalinin iyi bilinmesi, nitelikli bir alt yapının oluşturulması ve doğru bir eğitim-öğretim politikasının uygulanması gerekmektedir. Çalışmada, bu amaçla, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencilerinin sosyal ve ekonomik yapıları ile eğilimleri çeşitli frekans tabloları ve grafiklerle irdelenmiş, bu yapının öğrencilerin başarısı üzerine etkileri regresyon ve korelasyon analizleri ile belirlenmeye çalışılmıştır. Diğer fakültelere göre çok farklı bir öğretim sistemi olan Tıp Fakültesi ile elektronik anket uygulama olanağı bulunmayan Elbistan Meslek Yüksek Okulu hariç olmak üzere 6 fakülte, 8 Meslek Yüksek Okulu ve 2 Yüksek Okuldaki toplam 9937 öğrenciden 3444'üne (%34.7) elektronik ortamda anket uygulanmıştır. Sonuç olarak KSÜ öğrencilerinin ekonomik ve sosyal profilleri incelendiğinde öğrencilerin azımsanamayacak bir miktarının (%27.4) babalarının işsiz olduğu, öğrenci ailelerinin %90'dan fazlasının düşük ve orta (800 Milyon TL/Ay'dan az) gelir düzeyine sahip olduğu, bunun sonucu olarak çok miktarda öğrencinin (%42.1) hiç dershaneye gitmeden ya da ücretli bir hazırlık yapmadan KSÜ'ye yerleştiği, çok büyük bir miktarının (%81) burs için başvurduğu, ancak %35.7'sinin burs veya harç kredisi şeklinde destek görebildiği, Kahramanmaraş'lı öğrencilerin (%28) ve IIIÖZET;Yasar ERÂYMAN yakın çevredeki illerden gelen öğrencilerin (%42.6) toplamının %70.6 gibi yüksek bir oranı oluşturduğu, ilk iki tercihi ile KSÜ'ye yerleşenlerin çok az sayıda (%30.2) olduğu ve dolayısı ile üniversitenin daha çok ekonomik nedenlerle tercih edildiği bulunmuştur. Beklentilerin aksine, öğrencilerin ailelerinin kalabalıklığı, okuyan kardeş sayısı, anne ve babanın işsiz olup olmaması, büyük ya da küçük yerleşkelerden gelmiş olmaları gibi sosyal yapı özelliklerinin başarı ile ilişkili olmadığı görülmektedir ve çarpıcı bir sonuç olarak yorumlanmaktadır. Ekonomik yapı ile ilgili özelliklerden aylık kira miktarı, aylık kişisel harcama miktarı ile başarı arasında önemli ilişki bulunmamıştır. Öğrenci başarısını tahmin edebilmek için oluşturulan en iyi regresyon modellerine, ekonomik özelliklerden yalnızca aylık aile geliri ve burs alma durumu girerken öğrencinin düşünce ve eğilimlerini belirten özelliklerin (yüksek lisans yapma isteği, derslerin faydalı olup olmayacağı düşüncesi, bölümünün iyi bir iş bulmada etkili olup olmayacağı düşüncesi) belirleyici olarak daha fazla sayıda girmesi de çarpıcı sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT,Yasar ERAYMAN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE MSc THESIS ABSTRACT THE EFFECT OF SOCIO-ECONOMICAL STRUCTURE OF THE STUDENTS IN KSU ON THEIR SUCCESS Yaşar ERAYMAN SupervisonProf. Dr. Ercan EFE Year: 2004, Pages: 63 Jury : Prof. Dr. Ercan EFE : Assoc. Prof. Dr. Sait EKİNCİ : Assist. Prof. Dr. Emin ÖZKÖSE There are three basic missions of the universities; namely education, research and extension. Main component of is student for training. Therefore, it in necessary that material, student, has to be well known, provided with a good infra structure and applied the right policies of education. In this study, social and economical structure, tendency of the students in Kahramanmaraş Sütçü İmam University (KSU) were investigated using frequency tables and graphics, and its effects on the success of the students were tried to determine using regression and correlation analysis. An on-line survey was applied to the 3444 students (34.7%) out of 9937 in 6 faculties, 8 vocational school and 2 colleges except for the faculty of medicine which is different from the others and, Elbistan Vocational School which do not have on-line system. As a result, when the economical and social profiles were evaluated; - considerable number (27.4 %) of fathers of the students were unemployed. - 90 % of families earned less than 800.000.000 TL a month, therefore, 42.1% of student did not take any private lessons before starting their university education, and 81 % of the students applied to scholarship, but 35.7 % of the student had the scholarship include education fee. - 28 % of the students came from Kahramanmaraş, 42.6 % of the students came from cities around Kahramanmaraş. This show that a great number of students VABSTRACTYasar ERAYMAN (70.6%) came from Kahramanmaraş and near cities, and would be interpreted that economical restrictions are mainly affected preferring KSU. -for the economical reason, only, 30.2 % of the students have chosen the KSU as a first choice. - There were no relationships between the success of the students and social structure such as the number of person in the families, the number of brothers which are studying, the unemployment of fathers, and the place where the students are from. There were no relationships between success of the students and economical structure such as expenditure, rent for house. It is interesting to notice that although economical factors such as only family salary a month and scholarship have effect on students success, the most important determinants in the regression models were students' tendency and thoughts concerning weather their departments would provide better occupation opportunities in the feature, their desire to do master degree, weather their courses will be available to get a good occupation.