Kahramanmaraş koşullarında farklı sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinin nohut(Cicer arietium L.) bitkisinde verim ve verim unsurları üzerine etkisi
The effect of different row spaces and in-row spaces on the yield components of chickpea (cicer arietium L.) plant in Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 151700
  2. Yazar: AHMET PARLADI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, çeşit, sıra arası, sıra üzeri, verim, verim unsurları II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZETAhmet PARLADI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA FARKLI SIRA ARASI VE SIRA UZERI MESAFELERİNİN NOHUT (Cicer arietinum L.) BİTKİSİNDE VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ Ahmet PARLADI DANIŞMAN: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yıl: 2004 Sayfa: 30 Jüri : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Yrd. Doç. Dr. Leyla İDİKUT : Yrd. Doç. Dr. Tülin ÖZSİSLİ Kahramanmaraş koşullarında farklı sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinin iki nohut çeşidi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla 2002-2003 yıllarında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri deneme alanmda yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller düzenlemesine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, bitkide meyve sayısı, bitkide tohum ağırlığı, 100 tohum ağırlığı ve tane verimi incelenmiştir. Bitkideki tane sayısı bütün faktörler yönünden önemsiz bulunmuştur. Çeşitlerin bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, 100 tohum ağırlığı ve tane verimi üzerindeki etkisi önemli, diğer karakterler üzerindeki etkisi ise önemsiz olmuştur. Sıra arası; bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, bitkide tohum ağırlığı ve tane verimi üzerindeki etkisi önemli, diğer karakterler üzerindeki etkisi ise önemsiz olmuştur. Sıra üzeri bütün özellikler yönünden önemsiz bulunmuştur. Çeşit x sıra arası interaksiyonunun bitki boyu, ilk meyve yüksekliği ve tane verimi üzerindeki etkisi önemli, diğer karakterler üzerindeki etkisi ise önemsiz olmuştur. Sıra üzeri, sıra arası x sıra üzeri ve çeşit x sıra arası x sıra üzeri interaksiyonu incelenen bütün karakterler yönünden önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAhmet PARLADI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF HELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT ROW SPACES AND IN-ROW SPACES ON THE YIELD AND YIELD COMPONENTS OF CHICKPEA (Cicer arietinum L.) PLANTIN KAHRAMANMARAŞ CONDITIONSAhmet PARLADI Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Year: 2004 Pages: 30 Jury : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : AssistProf. Dr. Leyla İDİKUT : AssistProf. Dr. Tülin ÖZSİSLİ This study was conducted to determine the suitable between rows and in row spaces for Kahramanmaraş conditions in 2002-2003 at experimental fields of Agronomy Department Faculty of Agriculture. The field trials was split plot arrangment on rondomized complete block design with four replications. In this study plant height, first pod height, pod number per plant, seed weight per plant, 100 seed weight and seed yield was investigated. Grain number per plant were non significant for all factors. Plant height first pod height, 100 seed weight and seed yield was significant for cultivars. Other characters were non significant for all cultivars. First pod height, seed weight per plant and seed yield were significant for between rows. Other characters were non significant for between rows. In row spaces was non significant for all factors. Plant height, first pod height and seed yield were significant for cultivar x between rows interaction. Other characters were non significant for cultivar x between rows interaction. Within rows, between rows x within rows and cultivar x between rows x within rows interaction were non significant for all characters. Key Words : Chickpea, cultivars, row spaces, in row spaces, yield, yield components. Ill