Haşıl kimyasallarının incelenmesi ve iyileştirilmesi
Examination and improvement of sizing chemicals
  1. Tez No: 151699
  2. Yazar: ERDEM ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN SERİN, Y.DOÇ.DR. YASEMİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sizing, Sizing Chemicals, Desizing, Weaving, Textile V
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETM. Erdem ERYIGIT KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET HAŞIL KİMYASALLARININ İNCELENMESİ VEİYİLEŞTİRİLMESİM. Erdem ERYIGIT Danışman: Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl:2004, Sayfa: 66 Jüri: Prof. Dr. Selahattin SERİN : Doç. Dr. Mehmet TÜMER : Yrd. Doç. Dr. Nurcan KURTOĞLU Bu çalışmada; hazırlanan 30/1 penye ring ham ipliklere laboratuar ortamında bilinen haşıl kimyasallarının farklı miktarlardaki reçeteleri hazırlanarak haşıllanmıştır. Ayrıca yine aynı ipliklere daha önce haşıl maddesi olarak kullanılmayan AGAPOL SV 509 J, AGAPOL VA 415, AGAPOL VA 350 HC, AGAPOL 0112 %50 kimyasalları ile haşıllanarak bu kimyasalların ve karışımların mukavemet ve elastikiyet üzerine etkileri incelenmiştir. Mukavemet olarak en iyi sonuç veren AGAPOL SV 509 J ile bilinen diğer haşıl kimyasalları karıştırarak yine aynı iplikler haşıllanmış ve mukavemet ve elastikiyetine bakılmıştır. Bu hazırlanan haşıllı iplikler aynı anda enzimatik haşıl sökme işlemi yapılmıştır. Haşılı sökülen ipliklerin mukavemet ve elastikiyetleri ölçülmüştür. Haşıl sökme sonuçlarına bakılarak tek madde olarak kullanılan AGAPOL SV 509 J, AGAPOL VA 415, AGAPOL VA 350 HC, AGAPOL 0112 %50 kimyasalları ile elde edilen mukavemetler haşıl sökme işlemi ile geri kaybedilmediği aksine haşıllı ipliklerden daha mukavemetli olduğu görüldü. AGAPOL SV 509 J ile bilinen diğer haşıl kimyasalları karıştırarak yapılan denemede de haşıl sökme işlemi ile bilinen diğer haşıl maddelerinin ipliğe kazandırdığı mukavemetin gittiği AGAPOL SV 509 J ile kazanılan mukavemetin iplikte kaldığı görülmüştür. Bu kimyasalı içeren haşıl çözeltisi ile haşıllanmış ve haşılı sökülmüş iplik ile ham iplik aynı anda boyanmıştır. Daha sonra bu iplikler arasındaki renk farklılığı kıyaslanmıştır. Bariz bir renk farklılığı olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak; bu maddenin çözgü ipliklerine dokumada mukavemet kazandırdığı mamulde de kaybetmediği görülmüştür. Anahtar Kelime: Haşıl, Haşıl Kimyasalları, Haşıl Sökme, Dokuma, Tekstil IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Erdem ERYIGIT UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMANT OF TEXTILE ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT EXAMINATION AND IMPROVEMENT OF SIZING CHEMICALS M. Erdem ERYIGIT Advisor: Prof. Dr. Selahattin SERIN Year :2004 Pages: 66 Jury : Prof. Dr. Selahattin SERIN : Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMER : Assist. Prof. Dr. Nurcan KURTO?LU In this study, 30/1 combed yarns were sized by using sizing chemicals at different quantities in the laboratory conditions. Furthermore, AGAPOL SV 509 J, AGAPOL VA 415, AGAPOL VA 350 HC, AGAPOL 0112 %50, which had not been used as sizing chemicals before, were used as sizing agents and the effect of treatments on strength and elasticity were examined. Same yarns were sized with the other known sizing chemical agents and AGAPOL SV 509 J which had the best strength values, then strength and elasticity of sized yarns were measured. Sized yarns were desized by using enzyme and then strength and elasticity of desized yarns were measured. Strength values of yarns sized with AGAPOL SV 509 J, AGAPOL VA 415, AGAPOLVA350 HC, AGAPOL 0112 %50 showed that there was not any loss after desizing; on the contrary, desized yarns strength was higher than sized yarns. In the experiments with AGAPOL SV 509 J and known other chemicals treatments showed that the additional strength disappeared after desizing for known sizing chemicals but gained streght stayed on the yarn for AGAPOL SV 509 J. Untreated, sized, desized yarns, which were sized with a solution containing this chemical, were dyed, then color differences between these yarns were compared. It was seen that there were not significant color differences between these yarns. Consequently, it was determined that this chemical makes yarns stronger during weaving process and it doesn't cause any strength lose in the product.