Makrosiklik yapıdaki geçiş metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis, chracterisation and antimicrobial activity studies of macrocyclic transition metal complexes
  1. Tez No: 151702
  2. Yazar: AKİF BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, stabilite sabiti, potansiyometri, makrosiklik, antimikrobiyal aktivite, Schiff bases, stability constant, potentiometry, macrocyclic, antimicrobial, activity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETAkif BULUT KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET MAKROSIKLIK LIGAND İÇEREN GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Akif BULUT DANIŞMANI: Doç. Dr. Mehmet TÜMER Yıl:2004 Sayfa : 45 Jüri : Doç. Dr. Mehmet TÜMER Doç. Dr. Metin DIĞRAK Yrd. Doç. Dr. Muhsin EZER Bu çalışmada öncelikle, başlangıç bileşiği olarak amin bileşikleri 2-{(E)- [(2-aminoetil)imino] metil} (H3A) ve 2-{(E)-[3-aminopropil)imino]metil}-6- metoksifenol(H3B) sentezlendi. Sonra etanol çözeltiside amin bileşileri ile 4- metil~2,6-di-formilfenoI ve 4-t-butil-2,6-di-formilfenol reaksiyona sokularak H3L1, H3L2 ve H3L3 ligandları hazırlanmıştır. Bütün bu bileşikler; XH(13C)- NMR, Kütle Spektroskopisi, FT-IR, Elektronik Spektroskopisi ile elementel analizleri tanınmıştır. H3L1, H3L2 ve H3L3 ligandlarınm Cu(II), Co(II), Ni(II), Cd(II), ve Zn(II) metal kompleksleri hazırlanmıştır. Karakterizasyon için yukarıdaki tekniklere ilaveten magnetik süssebtibilite ve molar iletkenlik bilgisi kullanılmştır. Schiff bazlarının protonasyon sabitleri ve onların Cu(II) ve Cd(II) komplekslerinin kararlılık sabitleri, iyonik gücü 0.1 M NaC104 ve azot atmosferi altında, 25.00 + 0.02°C, % 50 dioksan-su ortamında potansiyometrik titrasyon metodu kullanılarak bulunmuştur. Schiff bazlı ligandlarm 7 proton sabitinin olduğu. belirlenmiştir. Bu bileşiklerin protonasyon sabitlerinin değişimi sübstitüentlerin açık yapı etkileri açıklanabilir. H3L1, H3L2 ve H3L3 ligandlarınm tautomerik formları polar ve apolar çözücüler içerisinde araştırılmıştır. Bazı metal komplekslerinin antimikrobiyal aktivite çalışmaları yapılmış olup 12 bakteri ve 3 antibiyotikle karşılaştırılmış ve bazı metal komplekslerinin önemli derecede antimikrobiyal özellik gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAkif BULUT UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMANT OF CHEMISTRY MSc THESIS ABSTRACT SYNTHESIS, CHARACTERISATION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY STUDIES OF MACROCYCLIC TRANSITION METAL COMPLEXES Akif BULUT Supervisor: Doç. Dr. Mehmet TÜMER Year :2004, Pages : 45 Jury: Assoc. Prof. Dr. Mehmet TUMER Assoc. Prof. Dr. Metin DI?RAK Assist. Prof. Dr. Muhsin EZER In this study, firstly, the amine compound 2-{(E)~[(2- aminoethyI)imino]methyl}phenol (H3A) ve 2-{(E)-[3-aminopropyl)imino]methyl}-6- metoksiphenol (H3B) has been synthesized as the starting compound, and then the ligands H3L1, H3L2 and H3L3 have been prepared from the reaction of the amine compound (H3A) with 4-MethyI-2,6-di-formyIphenoI and 4-t-butyI-2,6-di- formylphenol in ethanol solution. All compounds have been characterized by elemental analyses, IH(I3C)-NMR, mass spectra, FT-IR and electronic spectra. The Cd11, Cu“, Co”, Ni“ and Zn”metal complexes of the ligands H3L1, H3L2 and H3L3 have been prepared. In addition to above techniques for the characterization, the magnetic susceptibility and molar conductance data have been used. Protonation constants of the Schiff bases and stability constants of their Cu11 and Cd11 complexes were determined by potentiometric titration method in 50% dioxan-water media at 25.00 ± 0.02 °C nitrogen atmosphere and ionic strength of 0.1 M NaC104. It has been observed that Schiff base ligands have seven protonation constants. The variation protonation constants of these compounds were interpreted on the basis of structural effects exposed by the substituents. Keto-enol tautomeric forms of the ligands H3L1, H3L and H3L3 have been investigated in polar and apolar solvents. Some of metal complexes's antimicrobial activities have been measured and these activities compared to 12 bacteriums and 3 antibiotics, as a result some of the inetal complexes show antimicrobial activities at an important degree.