ÇİTOSAN (Kahramanmaraş)'dan alınan toprak ve su örneklerinden selülotik Bacillus sp. suşlarının izolasyonu ve farklı besiyerlerinde bazı enzimatik özelliklerin karşılaştırılması
Strains isolation of cellulolytic bacillus sp. take from soil and water samples which ÇİTOSAN (Kahramanmaraş) and comparing of enzymatic properties in different medium
  1. Tez No: 151703
  2. Yazar: URAL TOPUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM EREN KIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus, Sıcaklık, Sdülaz, pM nı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETUrai TOPUZ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET ÇITOSAN (KAHRAMANMARAŞ)'DAN ALINAN TOPRAK VE SU ÖRNEKLERİNDEN SE1AJLOLİTİK BACILLUS 8P. SUŞLARININ İZOLASYONU VE FARKLI BESİYERLERİNDE BAZI ENZİMATİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ural TOPUZ DANİŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Özlem E. KIRAN Yıl: 2004 Sayfa : 41 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Özlem EREN KIRAN : Doç. Dr. Metin DIĞRAK : Yrd. Doç. Dr. Sinan DAYISOYLU Bu çalışmada K.Maraş ÇİTOSAN bölgesinden alınan toprak ve su örneklerinden izole edilen Bacillus sp. suşlarının selülaz aktiviteleri araştırılmış ve farldı ortamlardaki enzim üretme yetenekleri test edilmiştir. En yüksek selülaz aktivitesi gösteren Bacillus sp. B23 susundan selülaz yoğunlaştırılması yapılarak enzim miktarları saptanmıştır. Bunun yanı sıra bu enzimin aktivitesi, optimum pil ve sıcaklık aralığı tespit edilmiştir. Selülaz aktivitesinin normal ve alkali ortamda optimum 8,5 pM ve 42 °C de faaliyet gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUral TOPUZ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT STRAINS ISOLATION OF CELLULOLYTIC BACILLUS SR TAKE FROM SOIL AND WATER SAMPLES WHICH CITOSAN (KAHRAMANMARAŞ) AND COMPARING OF ENZYMATIC PROPERTIES IN DIFFERENT MEDR7M. URAL TOPUZ Supervisor : Assist. Prof. Dr. Özlem E. KTRAN Year : 2004 Pages : 41 Jury : Assist. Prof. Dr. Özlem EREN KTRAN : Assoc. Prof. Dr. Metin DI?RAK : Assist. Prof. Dr. Sinan DAYTSOY1TJ In this study, cellulase activity in Bacillus sp. strains isolated from soil was investigated and quantity of enzyme was determined in Bacillus B23 strain which has highest cellulase activity. Activity, optimum pH and temperature range of the enyzme were measured. Optimum pH and temperature of cellulase in both normal and alkaline medium were found at 8,5 and 42 °C, respectively. Key Words : Bacillus-, Cellulase, Temperature, pH IV