Pazarcık ilçesinde doğrudan gelir desteğinin çiftçiler açısından değerlendirilmesi
Farmers'view and evaluation of direct income support in Pazarcık district
- Tez No: 151710
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Direct Income Support, Agricultural Supports, Support Policies
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET_,,"Mecbure ASLAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET PAZARCIK İLÇESİNDE DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNİN ÇİFTÇİLERAÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİMecbure ASLAN DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ Yıl: 2004 Sayfa : 69 Jüri : Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ Yrd. Doç. Dr. Enver ORHAN Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Bu çalışma, Kahramanmaraş ili Pazacık ilçesindeki tarım işletmelerinde DGD etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana materyalini tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen 112 çiftçi ile birebir yapılan anketler oluşturmaktadır. Araştırma bölgesinde ortalama yaş 51, deneklerin yandan çoğunun ilkokul düzeyinde eğitim gördüğü, ortalama işletme arazisi büyüklüğünün 74 dekar, arazi tassarruf şeklinin ise çoğunlukla mülk arazi şeklinde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada incelenen 112 işletme arasından 78 işletmenin DGD' den faydalandığı belirlenmiştir. DGD' den faydalanan üreticilerin %65.4'ü memnun olduklarını belirtmelerine rağmen, %21.8'i memnun olmadıklarını, %12.8'i ise kararsız olduklarını belirtmişlerdir. Üreticilerin DGD' den memnun olmama sebeplerinin; DGD tutarlarının yetersiz olması, DGD hakkında üreticilerin yeterince bilgiye sahip olmamaları, DGD'nin sadece arazi miktarına göre verilmesi, ödemelerin geri dönüşlerinin olabileceği endişesi ve DGD ödemeleri esnasında karşılaşılan uzun banka kuyrukları olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Doğrudan Gelir Desteği, Tarımsal Desteklemeler, Destekleme Politikaları rv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTJMşçfcure ASLAN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS MSc THESIS ABSTRACT FARMERS' VİEW AND EVALUATION OF DIRECT INCOME SUPPORT IN PAZARCIK DISTRICT Mecbure ASLAN Supervisor : Assist. Prof. İsmet BOZ Year : 2004 Pages : 69 Jury : Assist. Prof. İsmet BOZ Assist. Prof. Enver ORHAN Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ This study was conducted to determine the effects of Direct Income Supports (DI.S) in the farm operations of Pazarcık District of Kahramanmaraş Province. Main material of the study was questionnaires completed by face-to-face interviews with a stratified sample of 112 farmers. In the research area the average age of farmers was 51; the majority of farmers had elementary schooi education; average farm size was 74 decares, and the majority of farmers had their own farmlands. It was determined that out of 112 farm operations, which were investigated in this research, 78 were utilized from Direct Income Support. Sixty-five percent of the farmers who utilized DIS were glad with this application. However, 21.8% were not glad with this application while 12.8% were neutral. The reasons for farmers not glad with DIS were: the amounts of DIS are not satisfactory; farmers lack of knowledge about DIS; only sown and registered lands can utilize DIS; farmers doubt that the Government may ask the money back; and long lines in front of bank tellers during DIS payments.