Kahramanmaraş ili ve çevresinde Coccinellid parazitoiti, Dinocampus coccinellae (SCHRANK) (Hymenoptera: Braconidae)'nın bazı biyolojik ve ekolojik parametrelerinin araştırılması
Investigation of some biological and ecological parameters of Coccinellid parasitoid Dinocampus coccinellae (SCHRANK)(Hymenoptera: Braconidae)in Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 151711
  2. Yazar: FİKRET KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ARDA IŞIKBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Parazitoit, Coccinellid, Parazitlenme oranı, Dinocampus coccinellae, Coccinella septempıınctata, Kahramanmaraş, Parasitoid, Coccinellid, Parasitism rate, Dinocampus coccinellae, Coccinella septempunctata, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş ili ve çevresinde üç farklı coğrafik bölgede (Merkez, Andırın ve Göksün) Dinocampus coccinellae (Schrank)'nın hangi coccinellid türlerini, hangi oranda parazitlediğinin, bunların farklı bölgeler ve sezon içerisindeki dağılımının belirlenmesi ve biyolojisinin çalışılması amaçlanmıştır. Yürütülen tarla sürveylerinde toplanan tüm coccinellid türlerinin larva ve pupa örneklerinin hiçbirinde D. coccinellae' 'nın kokon oluşumu ve ergin çıkışı görülmemiştir. Her üç bölgede D. coccinellae'' nm çoğunlukla Coccinella septempunctata erginlerini parazitlerken Göksün ve Andırın ilçelerinde C. septempunctata dışında iki Coccinellid türünü, Hippodamia convergens ve H. variegata, çok düşük oranlarda da olsa doğal olarak parazitlediği görülmüştür. D. coccinellae' nm C. septempunctata^ nın erginlerini parazitleme oranı bölgeye ve mevsime göre farklılık göstermiştir. Merkez ilçede kışlaklardaki veya kışlaklardan yeni çıkan C. septempunctata erginlerinde parazitlenme oranı yüksek olurken diğer iki bölgede (Göksün ve Andırın) parazitlenme oranının düşük olduğu bulunmuştur. D. coccinellae 'nın C. septempunctata nın erginleri üzerinde sezon boyunca her üç bölgede yalnızca bir tepe noktası oluşturduğu görülmüştür. C. septempunctata erginlerinin maksimum parazitlenme oranları Merkez (%27) ve Andırın (%24) ilçelerinde Göksun'a (%16) göre yüksek olduğu gözlenmiştir. Merkez ilçede hem kışlaklardan gelen (%27) hem de yeni nesil C. septempunctata erginleri üzerindeki parazitlenme (%23.5) oranlarının önemli seviyelerde olduğu görülmüştür. Sıcaklığın D. coccinellae'mn ergin ömrü, yumurta+larva, pupa ve toplam gelişme süresine ve yumurta bırakma sayısına önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Sıcaklık artıkça D. cocciııellae'mn biyolojik dönemlerinin gelişme süreleri azalırken, yumurta bırakma sayısı ise artmıştır. İki farklı sıcaklıkta gerek parazitoitin biyolojik dönemlerinin gelişme süreleri gerekse yumurta bırakma sayısı ile ilgili elde edilen veriler 20-25 °C arasındaki sıcaklıkların parazitoitin gelişimi ve üremesi için uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study coccinellid species parasitized by Dinocampus coccinellae, their parasitism rates, its seasonal dispersal in three different regions (Central, Andırın and Göksün District) in Kahramanmaraş Province were determined and its biology was studied. There were not any cocoon development and adult emergence of D. coccinellae observed on the larvae and pupae of coccinellid species collected from field surveys. The survey results indicated that Coccinella septempunctata adults were mainly parasitized by D. coccinellae in all three districts, while the adults of Hippodamia convergens and H. variegata were parasitized by low parasitism rates in Göksün and Andırın. This study indicated that parasitism rates of D. coccinellae on C. septempunctata adults varied greatly in the districts and seasons. Low parasitism rates were observed on hibernating adults or new generation adults of C. septempunctata in two districts (Göksün and Andırın) while high parasitism rates were observed in Central district. There was only one peak of D. coccinellae on adults of C. septempunctata in all three districts throughout the season. The maximum parasitism rate was higher in Central (%27) and Andırın (%24) district than that in Göksün (%16) district. Parasitism rate on the both hibernated (%27) and new generation (%23.5) adults of C. septempunctata in Central district was reached the important levels. It was found that the temperature had an important effect on adult life, development time of egg+larva, pupa, total development time and number of eggs laid by D. coccinellae. As the temperature increased, numbers of eggs laid were increased, but development times of all life stages of D. coccinellae were shortened. Based on the results associated with development times of life stages of C. septempunctata and numbers of eggs laid, the temperatures ranging from 20°C to 25°C would be favorable for development and reproduction of the parasitoid.