Ekmeklik buğdaylarda tane verimiyle ilgili bazı özelliklerin farklı yaklaşımlarla incelenmesi
Investigation of the some grain yield related traits of the bread wheat genotypes by the different approaches
- Tez No: 151719
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TEVRİCAN DOKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Tane verimi, Embriyo, Endosperm, Vejetatif periyot, Verim unsurları. III, Wheat, Grain yield, Embryo, Endosperm, Vegetative period, Yield Components. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET,Sonay K ARAKA Yİ S KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET EKMEKLİK BUĞDAYLARDA TANE VER1M1YLE İLGİLİ BAZI ÖZELLİKLERİN FARKLI YAKLAŞIMLARLA İNCELENMESİ Sonay K ARAKA YIŞ Danışman: Doç. Dr. tcvrican DOKUYUCU Yıl :20()4, Sayla: 50 Jüri : Doç. Dr. Tcvrican DOKUYUCU : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Yrd. Doç. lir. K. Sinan DAYISOYLU Bu araştırma, ekmeklik buğdaylarda tane verimi hakkında karar verebilmemizi sağlayacak bazı yeni özellikleri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, 2002-2003 ürün yılında Kahramanmaraş Ziraat Fakültesi Araştırma İstasyonunda, tesadüf blokları deneme planına göre 4 tekrarlanmalı olarak planlanmıştır. Araştırmada, tane verimi, vejetatif periyot, tane dolum periyodu, başaktaki tane sayısı, metrekaredeki başak sayısı, ckim-olgunlaşma süresi, başaktaki başakçık sayısı, bitki boyu, sap kalınlığı, bin tane ağırlığı, ana sapta yaprak sayısı ve hektolitre ağırlığı gibi bilinen ve incelenmiş özellikler üzerinde durulmuştur. Bunların yanışını, embriyo-endosperm yaş ve kuru ağırlığı, tane cn/boy-boy/en oranı, üç yapraklı dönemde fide boyu, üç yapraklı dönemde fide kök uzunluğu, üç yapraklı dönemde fide yaş ve kuru ağırlığı, üç yapraklı dönemde fide kök yaş ve kuru ağırlığı, başak uzunluk/genişlik oranı, bayrak yaprak boy/en oranı, üst boğum uzunluk/çap oranı, TDP/ ekim-olgunlaşma süresi ve TÖP/VP oranı gibi yeni yaklaşımlar üzerinde de durulmuştur. Araştırma sonucunda, tane verimi, embriyo-endosperm yaş ve kuru ağırlığı, tane en/boy-boy/en oranı, üç yapraklı dönemde fide yaş ve kuru ağırlığı, başak uzunluk/genişlik oranı, ana sapta yaprak sayısı, vejetatif periyot, bayrak yaprak en/boy oranı, başaktaki tane sayısı, ekim olgunlaşma süresi, başaktaki başakçık sayısı, bitki boyu, sap kalınlığı, üst boğum uzunluk/çap oranı, tane dolum periyodu/ekim olgunlaşma süresi, tane dolum periyodu/vejetatif periyot oranı, bin tane ağırlığı, metrekaredeki başak sayısı ve hektolitre ağırlığı özellikleri bakımından çeşitler arasındaki farklılıklar önemli olurken, üç yapraklı dönemde fide boyu, üç yapraklı dönemde fide kök uzunluğu, üç yapraklı dönemde fide kök yaş ve kuru ağırlığı ve tane dolun) periyodu özellikler bakımından çeşitler arasındaki farklılıklar önemsiz olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT,_Sonny KAR AK AYIŞ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARMENT OF FIELD CROPS MSc. THESIS _:ABSTRACTINVESTIGATION OF THE SOME GRAIN YIELD RELATED TRAITS OF THE BREAD WHEAT GENOTYPES BY THE DIFFERENT APPROACHES Sonay KARAKAYIŞ Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tevrican DOKUYUCU Year : 2004, Page: 50 Jury : Assoc. Prof.Dr. Tevrican DOKUYUCU : Prof. Dr. Aydın AKKA YA : Assoc. Prof, Dr. K. Sinan DAYISOYLU This research was carried out in order to determine some new traits which will give information about the yield performance of bread wheat cultivars. Research was designed according to the randomized complete blocks design with four replications in 2002-2003 crop season, at the research station of KSU, Agriculture Faculty, Field Crops Department. In the research, grain yield, vegetative period, grain filling period, grain number per head, head number m"2, days to maturity, spikelet number per head, plant height, stem thickness, 1000-grain weight, leaf number on main stem and test weight, which are traditional yield related traits were evaluated. Beside these, embryo-endosperm wet and dry weights, grain length/long ratio, grain long/length ratio, seedling height at the with three leaves, seedling root long at the seedling with three leaves, wet and dry weight at the seedling with three leaves, wet and dry weight of the roots at the seedling with three leaves, spike long/length ratio, length/long of flag leaf, long/node diameter ratio at the upper internode, grain filling period/days to maturity and grain filling period/vegetative period ratio were also evaluated. According to the results, cultivars were significantly different for the traits such as; grain yield, embryo-endosperm wet and dry weights, grain long/length ratio, grain length/long ratio, wet and dry weight at the seedling with three leaves, spike long/length ratio, leaf number of main stem, vegetative period, length/long of flag leaf ratio, grain number per head, days to maturity, spikelet number per head, plant height, stem thickness, long/node diameter ratio of the upper internode, grain filling period/days to maturity ratio, grain filling period/vegetative period ratio, 1000-grain weight, head number m2 and test weight. Cultivars were not significantly different for seedling height at the with three leaves, seedling root long at the seedling with three leaves, wet and dry root weight at the seedling with three leaves and grain filling period.