Kahramanmaraş koşullarında yağlık ve çerezlik ayçiçeği çeşitleri için uygun ekim zamanının belirlenmesi
Determination of suitable planting dates for oilseed and confection sunflower cultivars under Kahramanmaraş climatik conditions
- Tez No: 151718
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH KILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, ekim zamanı, verim ve verim komponentleri. III, Sunflower, planting dates, yield and yield components. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET ?___" S. Gülfem ALTUNBAY KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA YAĞLIK VE ÇEREZLİK AYÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ İÇİN UYGUN EKİM ZAMANININ BELİRLENMESİ S. Gülfem ALTUNBAY DANIŞMAN: Doç. Dr. Fatih KILLI Yıl: 2004, Sayfa:41 Jüri: Doç Dr. Fatih KILLI : Yrd. Doç. Dr. Yüksel BÖLEK : Yrd. Doç. Dr. A. Doğan DUMAN Bu çalışma, 2001 yılında, Kahramanmaraş koşullarında, yağlık (P-6480) ve çerezlik (İnegöl) ayçiçeği çeşitlerinin farklı ekim zamanlarına tepkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, yaklaşık 10'ar gün aralıklarla, 8 farklı ekim zamanı (26 Mart, 6 Nisan, 16 Nisan, 26 Nisan, 5 Mayıs, 16 Mayıs, 26 Mayıs, 6 Haziran) kullanılmıştır. Ekim-tabla oluşum süresi, tabla oluşum-çiçeklenme süresi, çiçeklenme-olgunlaşma süresi, yetişme süresi, bitki boyu, tabla çapı, tabla başına toplam tohum sayısı, tabla başına dolu tohum oranı, tabla başına tohum verimi, bin tane ağırlığı, tohum iç oranı, yağ oranı, tohum ve yağ verimi özellikleri incelenmiştir. Çalışmada, incelenen bütün özellikler yönünden çeşitler arasında farklılıkların olduğu, en yüksek yağ içeriği, tohum ve yağ verimine P-6480 yağlık ayçiçeği çeşidinin sahip olduğu belirlenmiştir. Ekim zamanlarının araştırılan bütün özellikler üzerine etkisi önemli olmuş, en yüksek bitki boyu, tabla çapı, tabla basma toplam tohum sayısı, tabla başına tohum verimi, 1000 tane ağırlığı, tohum iç oranı, tohum verimi ve yağ verimi 26 Mart ekiminden, en yüksek yağ oranı ise 16 Nisan ekiminden alınmıştır. Ekim zamanı geciktikçe, çeşitlerin ekim-tabla oluşum süreleri ve yetişme süreleri kısalmış, çiçeklenme-olgunlaşma süreleri ise uzamıştır. Tabla oluşum- çiçeklenme süreleri erken ve geç ekimlerde daha uzun olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT.S. Gülfem ALTUNBAY UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT DETERMINATION OF SUITABLE PLANTING DATES FOR OILSEED AND CONFECTION SUNFLOWER CULTIVARS UNDER KAHRAMANMARAŞ CLIMATIC CONDITIONS S. GÜIfem ALTUNBAY Supervisor : Doç. Dr. Fatih KILLI Year: 2004, Pages: 41 Jury: Associate Professor Fatih KILLI : Assistant Professor Yüksel BÖLEK : Assistant Professor A. Doğan DUMAN This study was conducted to determine the response of oilseed (P-6480) and confection (İnegöl) sunflower cultivars to different planting dates under Kahramanmaraş climatic conditions in 2001. Eight different planting dates (26 March, 6 April, 16 April, 26 April, 5 May, 16 May, 26 May and 6 June) were planned at approximately 10 day intervals from 26 March to 6 June. In the study, sowing- head formation period, head formation-flowering period, flowering-maturity period, growing period, plant height, head diameter, number of total seeds per head, ratio of filled seeds per head, seed yield per head, 1000 seeds weight, dehulled seed ratio, oil ratio, seed and oil yield were investigated. There were significant differences between the cultivars for all of the investigated characters. The highest oil ratio, seed and oil yield were obtained from P-6480 oil seed sunflower. All of the investigated characters were affected by different planting dates. The March 26 th planting date gave the highest plant height, head diameter, number of total seeds per head, seed yield per head, 1000 seeds weight, dehulled seed ratio, seed and oil yield per decare, while the April 16 * planting date gave the highest oil ratio. When planting date was delayed sowing-head formation and growing periods reduced and flowering-maturity period increased. Head formation-flowering periods lengthed at early and late planting dates.