Elptik eğri yöntemleriyle şifreleme ve sayısal imza oluşturulması
Encryption and digital signature by elliptic curve method
  1. Tez No: 151723
  2. Yazar: SELAHADDİN BATUHAN AKBEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDÜLHAMİT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Encryption, Digital Signature, Cryptography, Cryptology, RSA, Elliptic Curve, Public Key IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZETSelahaddin Batuhan AKBEN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET ELİPTİK EĞRİ YÖNTEMİYLE ŞİFRELEME VE SAYISAL İMZA OLUŞTURULMASI SELAHADDİN BATUHAN AKBEN DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. ABDÜLHAMİT SUBAŞI Yıl : 2004 Sayfa : 128 Jüri : Yrd. Doç. Dr. ABDÜLHAMİT SUBAŞI : Prof. Dr. ADNAN KÜÇÜKÖNDER : Yrd. Doç. Dr. AHMET SERDAR YILMAZ Eski çağlardan bu yana bilinen, bilginin gizli kalma gereksinimi büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden geliştirilen birçok yöntem vardır. Bu yöntemler önceleri metnin şeklinin bozulması, metindeki karakterlerin yerinin değiştirilmesi olarak başlamış ve daha sonra teknolojinin gelişmesi ile daha çok kullanıcının yararlanabileceği, bilgisayar kullanılarak yapılan yöntemlere doğru gitmiştir. Güncel bilgisayarların giderek daha hızlanması ve daha fazla işlemi bir arada yapabilmesi insanları bu yöntemlerin kullanıldığı yeni algoritmalar geliştirmeye sevk etmiştir. Şifreleme/deşifreleme (encryption-decryption) bir bilgisayar ağında veya kişisel bilgisayarlarda haberleşme ya da dosya güvenliğini sağlamak için kullanılır. Bu nedenle günümüzde bilgisayarlarda ya da bilgisayar ağlarında şifrelemenin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada, açık anahtar şifreleme yöntemlerinden olan Eliptik Eğri algoritması kullanılarak, şifrelenmiş bir bilginin, deşifrelenmesinin diğer algoritmalara göre daha güvenilir ve hızlı olduğu incelenmiştir. Bu tezin, yeni kurulacak olan şifreleme ve dijital imza sistemlerinde yol gösterici olması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimler: Şifreleme, Dijital İmza, Kriptoğrafı, Kriptoloji, RSA, Eliptik Eğri, Açık Anahtar, Gizli Anahtar III
Özet (Çeviri)
ÖZET Selahaddin Batuhan AKBEN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT ENCRYPTION AND DIGITAL SIGNATURE BY USING ELLIPTIC CURVE METHOD SELAHADDİN BATUHAN AKBEN Supervisor: Assist. Prof. Dr. ABDULHAMIT SUBAŞI Year: 2004, Page: 128 Jury : Assist. Prof. Dr. ABDULHAMIT SUBAŞI : Prof. Dr. ADNAN KÜÇÜKÖNDER : Assist. Prof. Dr. AHMET SERDAR YILMAZ The necessity of data confidentiality, which is known from the ancient ages, carries great importance. That is why; a lot of methods were developed. Initially these methods have begun with deforming shape of the writing, replacing the characters in the writing and then with the improvement of technology new methods that more people could benefit from were created with using computers. Speed and capacity increase in the contemporary computers makes people to create new algorithms that use above methods. Encryption- decryption is used in a network or PCs to provide communication or file security. Therefore, nowadays the importance of encryption in networks and PCs increases as days pass. In this work, using the Elliptic Curve Algorithm which is a type of Public key encryption, it was investigated that decryption of an encrypted data is more secure and faster than other algorithms. It is aimed that this thesis leads the new encryption and digital signature systems which are going to be formed in future.