Doğal alabalıklarda (Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858 ve Salmo trutta labrax pallas, 1811) embiriyonik gelişimin takibi ve larvaların karma yeme alıştırması
Determination of the embriyonic development of the wild brown trouts Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858 and Salmo trutta labrax pallas, 1811) and acclimatizing of their fly to the compound feed
  1. Tez No: 151724
  2. Yazar: MESUT ERER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALP, YRD. DOÇ. DR. ADEM KAMALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: S. t. macrostigma, S. t. labrax, Artemia, besleme, ölüm oranı. III, S. t. macrostigma, S. t. labrax, Artemia, feeding, mortality rate
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Araştırma iki deneme halinde yürütülmüş olup I. deneme Kahramanmaraş ili Nurhak ilçesi Kullartatlar kasabasında bulunan Pınarbaşı Alabalık İşletmesi'nde II. deneme ise Tekir kasabasında faaliyet gösteren Tekir Alabalık İşletmesi'nde yürütülmüştür. Birinci denemede 14 adet S. t. macrostigma damızlığından, 10847 adet yumurta elde edilmiş ve elde edilen yumurtaların döllenme oranı % 90.26, gözlenme oranı % 93.26, gözlenme süresi 244 gün-derece, çıkış oranı % 97.35 ve çıkış süresi 387 gün- derece olarak saptanmıştır. İkinci denemde S. t. macrostigma ve S. t. labrax damızlıkları kullanılmıştır. S. t. macrostigma damızlıklarından elde edilen yumurtalarda döllenme oranı % 95.11, gözlenme oranı % 91.11, gözlenme süresi 261 gün-derece, çıkış oranı % 93.43 ve çıkış süresi 413 gün-derece; S. t. labrax yumurtalarında ise döllenme oranı % 90.11, gözlenme oranı % 90.50, gözlenme süresi 215 gün-derece, çıkış oranı % 95.45 ve çıkış süresi 440 gün-derece olarak belirlenmiştir. Elde edilen larvalarda ilk besleme canlı yem Artemia franciscana ile yapılmış ve 12 gün sonra karma yem verilmeye başlanmıştır. İlk beslemeden 24 gün sonra canlı yem kesilerek yavruların tamamen karma yem almaya alıştıkları gözlenmiştir. S. t. macrostigma ve S. t. labrax yavrularında canlı ağırlık 180 günlük deneme sonunda sırasıyla 14.7 g ve 11.8 g ölüm oranı ise, % 4.78 ve % 8.32 olarak belirlenmiştir (P>0.05).ÖZET ; Mesut ERER Canlı yemle beslenerek karma yeme alıştırılan S. t. macrostigma ve 5". /. labrax bireylerinin damızlık olarak kullanılması durumunda bir kaç nesil sonra bunlardan alınacak yavruların direkt olarak karma yemleri alabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with two experiments and the first one was carried out in Pınarbaşı Alabalık Farm in Kullartatlar of Nurhak town and the second experiment was in Tekir Alabalık Farm in Tekir town. In the first experiment, 10847 eggs were obtained from 14 S. t. macrostigma broods and it was determined that their fertilizing rate was 90.26 %, eyed ratio was 93.26%, eyed age was 244 day-degree, hatching rate was 97.35% and hatching time was 387 day-degree. S. t. macrostigma and S. t. labrax broods were spawned in the second experiment. Fertilizing ratio of the eggs obtained from S. t. macrostigma broods was 95.11%, eyed ratio was 91.11%, eyed age was 261 day-deree, hatching ratio was 93.43% and hatching time was 413 day-degree. In the eggs obtained from S. t. labrax broods; fertilizing rate was 90.11%, eyed ratio was 90.50%, eyed age was 215 day-degree, hatching rate was 95.45% and hatching time was 440 day-degree. The first feeding of the fry was fed by alive feed, Artemia franciscana, and 12 days later they were fed by compound feed, too. After 24 days from the first feeding, alive feed was stopped and all of the fry acclimitized to compound feed. The average wieght of the the fmgerleng were determined as 14.7 g for S. t. macrostigma and 11.8 g for S. t. labrax and mortality rates were 4.78% and 8.32% for S. t. macrostigma and S. t. labrax, respectively (P>0.05). IVABSTRACT Mesut ERER If the individuals of S.t. macrostigma and S.t. labrax acclimitized to compound feed feeding by alive feed use as brood, the fry obtained from these broods will be taking compound feed directly in a future generations.