Dereli köyü ve Mikrohavzasında kırsal kalkınma araştırılması ve projelsiyonları
Rural development research and projectinas on Dereli Village
  1. Tez No: 151722
  2. Yazar: BAYRAM HOPUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal ormancılık, kırsal kalkınma, sosyal projeler, kırsal katılım, Dereli köyü. II, social forestry, rural development, social projects, participation of rural people, Dereli village. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bavram HOPÜR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM BALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET DERELİ KOYU VE MIKRO HAVZASINDA KIRSAL KALKINMA ARAŞTIRMASI VE PROJEKSİYONLARI Bayram HOPUR Danışman : Prof, Dr. Özden GÖRÜCÜ Yıi: 2004 Sayfa : 93 Jüri : Prof. Dr, Özden GÖRÜCÜ : Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ : Yrd. Doç. Dr. Sezgin ÖZDEN“Dereli Köyü ve Mikro Havzasında Kırsal Kalkınma Araştırması ve Projeksiyonları”isimli ba çahşma, Kahramanmaraş Sütçü imam üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anahilim Dalında Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır. Orman köylüsünün korunması ve desteklenmesi 1982 Anayasası' nın 170. maddesi gereğince garanti altına alınmıştır. Toplam nüfusun %lö kadarını oluşturan yaklaşık yedi milyon yedi yüz bin orman köylüsü, kırsal nüfusun yarıdan fazlasını oluşturmaktadır. Bu insanlann sosyal ve ekonomik yönden iyileştirilerek, artık tüm dünya ülkelerinin ortak malı sayılan orman kaynaklarını daha az tahrip etmeleri sağlanmalıdır. Çok ciddi ekonomik sorunlar yaşayan kırsal bölge insanı, hem kırsal alanda çevre sorunları oluşturmakta, hem de hızlı bir şekilde ve haklı gerekçelerle kentlerde bir çok soruna temel teşkil eden“göç”olayını gerçekleştirmektedir. Kırsal kesimde yaşayan halkın sosyo-ekonomik durumunu yaşanabilir bir seviyeye getirmek bir çok sorunu çözümîeyebilecektir. Kalkınmış orman köylüsü; ormana baskıyı azaltma, kentlere göçü önleme ve en önemlisi ülkenin kalkınarak büyüme uğraşları içine girmesi noktasında önemli bir basamak görevi görecektir. Bu çalışmada Dereli köyü ve mikro havzasında kırsal kalkınma araştırması yapılmıştır. Dereli köyünün mevcut sosyo-ekonomik durumu ve arazi verileri“Hızlı Kırsal Değerlendirme Tekniği”yardımıyla incelenerek bazı projeksiyonlarÖZETBavram HOPUR geliştirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda, Dereli köyünün kırsal kalkınmaya muhtaç olduğu tespit edilmiştir. Kırsal kalkınma önündeki sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunların ne şekilde çözüleceğine ilişkin çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bayram HOPUR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FORESTRY ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT RURAL DEVELOPMENT RESEARCH AND PROJECTIONS ON DERELİ VILLAGE AND ON ITS MICRO-BASIN Bayram HOPUR Supervisor : Prof. Dr. Özden GÖRÜCÜ Year : 2004, Pages : 93 Jury : Prof, Dr, Özden GÖRÜCÜ : Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ : Yrd. Doç. Dr. Sezgin ÖZDEN This study entitled“Rural Development Research and Projections on Dereli Village and on its Micro-Basin”was prepared as a Master Thesis at Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Institute of Natural and Applied Sciences, Department of Forestry Engineering. Preserving and supporting the rights of forest villagers was guarantied under the 170th article of Constitution of 1982. Forest villagers are approximately 10% of the total population (approximately seven million and seven hundred thousand people), which is more than half of the rural population in Turkey. The social and economical conditions of villagers should be enhanced in order to decrease their impact on the forest resources, which are the mutual sources of the whole world. Rural people, who are facing a serious economical problems, not only cause environmental impact on rural areas but also increase the rate of migration, which can lead to many other problems in the cities. Improving the socio-economic status of the rural people up to decent living conditions can solve many of the problems in the rural areas. Besides, developed forest villages will have a crucial role in decreasing the pressure on forest, preventing the migration to the cities, and most of all becoming a part of the country's on going progression for development. In this study, a research on rural development has been conducted in Dereli village and on its Micro-Basin. The current socio-economic status of the villagers and terrain data was analyzed by using“Rapid Rural Appraisal Technique”and then rural development projections were developed. As a result of this study, it was concluded that the people of Dereli village need urgent rural development to improve their life quality. The problems that hinder rural development were identified and appropriate solutions were suggested. IllABSTRACTBavram HOPUR